από Fleur Delacour Κυρ Οκτ 13, 2013 10:45 pm
Πέρα από το αν συμφωνούμε ή όχι με αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας μπορώ να σας αναφέρω ακόμα χειρότερους τρόπους διδασκαλίας στο σχολείο σε θετικά μαθήματα, μόνο που δεν έχω βίντεο από αυτά. Γιατί και στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είχα την ατυχία να έχω κάκιστους μαθηματικούς και φυσικούς, βασικά δεν ήταν φυσικοί ήταν μετεωρολόγοι και για αυτό δεν γνώριζαν καλά φυσική. Κεφάλαια όπως αυτό της ροπής δεν ήξεραν να το διδάξουν και υποχρέωναν όσα παιδιά πήγαιναν φροντιστήριο να παραδώσουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο. Φυσικά δεν καταλαβαίναμε τίποτα και δεν μπορούσαμε να λύσουμε καμία άσκηση του κεφαλαίου. Επίσης στο Γυμνάσιο είχαμε κι ένα τραγικό χημικό ο οποίος μας έκανε οργανική χημεία χωρίς να μας έχει δώσει αριθμούς οξείδωσης με αποτέλεσμα να μαθαίνουμε παπαγαλία τους τύπους και να μην ξέρουμε γιατί είναι έτσι και πώς να τους εφαρμόσουμε στις πράξεις. Αντίθετα στο Λύκειο είχαμε έναν εξαιρετικό χημικό και για αυτό ακόμα και σήμερα είμαι σε θέση να λύσω άνετα ασκήσεις χημείας, τσεκαρισμένο.
Παίζει μεγάλο ρόλο λοιπόν ο καθηγητής, γιατί σύμφωνα με την παιδαγωγική και την κοινή πείρα, δεν υπάρχουν κακοί μαθητές αλλά κακοί δάσκαλοι που δεν μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση.
Να ξεκαθαρίσουμε εδώ πως όταν λέμε παπαγαλία εννοούμε ότι μαθαίνουμε κάτι χωρίς να το κατανοούμε, οπότε δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε. Αν λοιπόν κάποιος μπορεί και λύνει ασκήσεις συντακτικού, γραμματικής και να μεταφράζει καλά έως άριστα το άγνωστο κείμενο, τότε πως τον κατηγορείτε για παπαγαλία;
Φυσικά πρέπει να μάθουμε ένα σωρό κανόνες απ' έξω όπως γίνεται και στα μαθηματικά που πρέπει να θυμόμαστε κανόνες, εξαιρέσεις, ιδιότητες, τύπους κτλ. Δεν έχει κανόνες μόνο η γραμματική και το συντακτικό. Όταν όμως είμαι σε θέση μέσα από ένα σωρό είδη δευτερευουσών προτάσεων να αναγνωρίσω - και να δικαιολογήσω - το σωστό είδος, τότε πως ακριβώς είμαι παπαγάλος;
Πώς όταν μου δώσουν ένα άγνωστο αρχαίο κείμενο μπορώ να το μεταφράσω θεωρείτε ότι αυτό είναι προϊόν παπαγαλίας; Τι έχω παπαγαλίσει δηλαδή; Το άγνωστο κείμενο;
Το πρόβλημά σας, όσοι δεν είστε της θεωρητικής και μας κατηγορείτε εμάς που είμαστε, είναι πως πιστεύετε πως επειδή έχετε μεγαλύτερη κλίση από εμάς στις θετικές επιστήμες, είστε και πιο έξυπνοι. Αν το πιστεύετε αυτό αντί να σπαμάρετε εδώ να ανοίξετε ένα τόπικ με τίτλο "εμείς οι πανέξυπνοι, αποθεώστε μας" ώστε όσοι σας νομίζουν για αστρίτες να περνάνε να υποβάλλουν τα σέβη τους.
Και παραδεχτείτε επιτέλους πως όπως εμείς δεν κάνουμε κέφι τους αριθμούς ούτε εσείς κάνετε κέφι τα αρχαία. Και αν ήσασταν καλοί βαθμολογικά, το κάνατε με το στανιό, όπως κι εγώ με τα θετικά μαθήματα. Πάντα τα θεωρώ βαρετά, χωρίς φαντασία, απόδειξη του πόσο χαρτογιακάς μπορεί να γίνει ο άνθρωπος στριμωγμένος σε αριθμούς και αξιώματα, κανόνες και άλλα εσπεριδοειδή.
Επιπλέον, όπως είπε και ο Θάνος, δε θέλουμε όλοι να γίνουμε γιατροί, οικονομολόγοι, μαθηματικοί και δε συμμαζεύεται κι όχι γιατί δεν μπορούμε αλλά γιατί δεν μας αρέσουν. Προτιμούμε να γίνουμε δάσκαλοι, ψυχολόγοι, δικηγόροι κτλ. Και αν αυτό δεν το κατανοείτε είναι μια απτή απόδειξη του πόσο οι αριθμοί και οι κανόνες σας έχουν περιορίσει τη νόηση ώστε να μην κατανοείτε τίποτα διαφορετικό από εσάς. Αν τώρα βέβαια επιμένετε στην ανωτερότητά σας δεν μπορώ παρά να σας αφήσω να βαυκαλίζεστε με την ιδέα αυτή, όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο.