- Σπόιλερ:
Προσπάθησα να δω λίγο τα προηγούμενα ποστ για να μπω στην κουβέντα, αλλά δε νομίζω ότι έβγαλα ιδιαίτερα άκρη, οπότε θα παραθέσω την άποψή μου λίγο "ξεκάρφωτα"!
Νομίζω ότι το θέμα της έκτρωσης παρατίθεται λίγο "ελαφρά τη καρδία" τις περισσότερες φορές, ενώ είναι κάτι που θέλει πολύ ανάλυση αν και, πάλι δε θεωρώ ότι μπορείς να έχεις καθαρή και απόλυτη άποψη. Προσωπικά δεν παίρνω θέση ούτε υπέρ ούτε κατά γιατί θεωρώ αδύνατο να σκεφτώ όλους τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σ' αυτή τη λύση, πόσο μάλλον να τους αξιολογήσω κιόλας! Θα αναφερθώ στους πιο διαδεδομένους.
Πιστεύω πιο συχνό φαινόμενο είναι η έκτρωση για οικονομικούς λόγους (πώς θα το μεγαλώσω, τι μπορώ να του προσφέρω κλπ). Θεωρώ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα. Και δεν εννοώ απαράδεκτο από την πλευρά της μάνας που πολλές φορές μόνο τον εαυτό της δε σκέφτεται σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά από την πλευρά του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο κινούμαστε. Νομίζω είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα, με την τεχνολογική και ιατρική πρόοδο να μπορούν να εξασφαλίσουν άνετη και αξιοπρεπή ζωή σε όλους, να υπάρχουν άνθρωποι που ωθούνται (ίσως και χωρίς την απόλυτη θέλησή τους) σε εκτρώσεις ή αντίστοιχα μέτρα.
Επίσης νομίζω ότι διαφωνώ, αν και όχι τόσο απόλυτα όσο στην προηγούμενη παράγραφο, με την έκτρωση λόγω προβλημάτων που μπορεί να έχει το παιδί. Πχ σύνδρομο down κ.α. Δεν παίρνω απόλυτη θέση, αλλά μου δίνεται η αίσθηση ότι απαξιώνεται η ζωή τέτοιων ανθρώπων, που έχουν τελικά γεννηθεί, με κάποιο παρόμοιο πρόβλημα. Είναι περίπου όπως όταν συμβαίνει ένα ατύχημα και το θύμα μαθαίνει ότι θα μείνει ανάπηρο, οπότε γυρνάει και λέει "καλύτερα να πέθαινα"... Δηλαδή αυτοί που ζουν ανάπηροι (πνευματικά και σωματικά) καλύτερα να μη ζούσαν; Δεν είναι λίγο παράλογο ( ; ) αυτό; Δεν ξέρω, κάτι δε μου κολλάει σωστά σε αυτή την προσέγγιση...
Εκεί που πραγματικά βρίσκομαι σε απόλυτη σύγχυση είναι οι περιπτώσεις ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης λόγω βιασμού. Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν η γέννηση και η υιοθεσία, αλλά αυτό θα απαιτούσε και αλλαγή στις διαδικασίες της υιοθεσίας και σίγουρα θα ήταν ημίμετρο αφού το κύριο πρόβλημα είναι ο βιασμός αυτός καθ' αυτός, και όχι τα επακόλουθά του. (Τσπ, άλλο θέμα αυτό, δεν επεκτείνομαι εδώ πέρα.) Την ίδια σύγχυση έχω και με τις εγκυμοσύνες σε μικρή ηλικία λόγω απροσεξίας ή ατυχήματος... Δεν μπορώ να πάρω ξεκάθαρη θέση... Ας διαδοθεί η πρόληψη τουλάχιστον γιατί, έτσι κι αλλιώς, οι περιπτώσεις ατυχήματος λογικά είναι λιγότερες από τις περιπτώσεις απροσεξίας...
Εντάξει, φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι η έκτρωση είναι απαραίτητη όταν τίθεται ζήτημα για τη ζωή της μάνας. Ε σ' αυτό δε νομίζω να υπάρχουν ενστάσεις!
Γενικά είμαι πάντα της άποψης καλύτερα προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν, και η έκτρωση δεν αποτελεί εξαίρεση... Πάντως ξαναλέω πως το θέμα θέλει πολύ σκέψη, και μέχρι τώρα έχουν εκτεθεί μόνο ακροθιγώς κάποιες παράμετροι του.