από Tom Marvolo Riddle Πεμ Φεβ 21, 2013 11:57 pm
Απαράδεκτη. Γι' αυτήν την πόλη γράφτηκε το "δεν γίνονται πράγματα", τουλάχιστον ο ντόπιος πληθυσμός απαξιεί για τα πάντα. Οι μετρόπληκτοι νοιάζονται να τελειώσει το μετρό κυρίως για τις επιχειρήσεις τους και όχι για να πάψει η πόλη να ειναι εργοτάξιο. Ειδικά τώρα τελευταία που δεν τους ενδιαφέρει κιολας η μέση οδός που ανακαλύφθηκε στο εργοτάξιο Βενιζέλου, και πολλοί υποστηρίζουν το "γκρεμίστε τα για να χουμε μετρο". Δε λέω κάπως πρέπει να εξυπηρετηθεί το 1,5 εκατομμύριο της μητροπολιτικής περιοχής αλλά βρε κούκλα μου, μέχρι χτες μου ερχόσουν απ' το καραμπουρνάκι με λεωφορείο και τώρα που θες να μου το παίξεις ευρωπαία θες μετρο;
Στην ανάπλαση της νέας παραλίας: κάποιοι γερομπαστουνόβλαχοι με τριάρια επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θέλουν να βλέπουν θέα στη θάλασσα, ενοχλήθηκαν από τον τεχνητό κήπο που δημιουργείται προκειμένου να κρύψει κάπως το τερατούργημα το Μακεδονία Παλάς. Η άλλη έλεγε κιόλας "ακόμα και αν το καθυστερήσουμε 10 χρόνια, στο τέλος θα καταργηθεί ο λόφος". Αυτό είναι, δεν πα να ναι η πόλη πιο γυφτέ και απ' το σαλόνι σου, εσύ όσο ζεις να αγωνίζεσαι για να μην περάσει ο λόφος προκειμένου να ρχονται οι κατινάρες οι ξαδέρφες σου απ' το βλαχοχώρι που κατέβηκες, να πίνετε τον καφέ σας στο μπαλκόνι και να βλέπετε τη θάλασσα. Δε βαριέσαι που έχεις οπτικό πεδίο πλάτους ενός εκατοστού, επειδή παντού, ΠΑΝΤΟΥ γύρω απ' το τριάρι σου είναι χτισμένες πολυκατοικιες του 70; Εσύ θα μπορείς να λες στα εγγόνια σου ότι το σπίτι που τους άφησες έχει μεγαλύτερη απ' την κανονική αξία επειδή βλέπει θάλασσα.
Οι καταστηματάρχες που το χουν δει πρωτευουσιάνοι και πάνε να σου πουλήσουν γουρούνι στο σακί. Όταν καλέ μου κύριε πάω στην Άθωνος δεν το κάνω για να δω στην γιγαντοοθόνη την Πάολα, αλλά επειδή στα καρτ ποστάλ του 60, που κατά σύμπτωση διακοσμούν ολόκληρο το μαγαζί σου, μου παρουσιάζεις τη λαϊκή Θεσσαλονίκη μίας άλλης εποχής, που προφανώς ξέχασες μόλις το παραδάκι άρχισε να ρέει άφθονο. Είπαμε έχετε κάνει τουριστικό όλο το ιστορικό κέντρο αλλά όχι και να ξεχάσετε πόσο εξαρτάστε από τον ντόπιο πληθυσμό.
Στις πορείες. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως πάνω από το 60-70% του πλήθους είναι φοιτητές. Που σημαίνει όχι από εδώ. Και αυτό γιατί ο μέσος Σαλονικιός είναι βολεμένος με τα πάντα, δεν του κακοφάνηκε πριν αρκετά χρόνια η τρύπα του Κουβέλα, δεν τον χαλούσε ο πουκαμισάτος όταν του κανε τα χατήρια, δεν τον χαλάει τίποτα. Αυτός το σπιτάκι του να χει να περνάει καλά, τους δρόμους του για να παρκάρει δυο μέτρα απ' τον καφενέ (στην τελική διπλοπαρκάρει κιόλας, τι να λέμε) και για τα άλλα ας τρέξουν οι υπόλοιποι.
Η ρωμαϊκή, η βυζαντινή, η λατινική και η οθωμανική ιστορία της πόλης δεν είναι γνωστή ούτε στο 10% του ντόπιου πληθυσμού, που όμως χαζοχαίρονται για τον λευκό τον πύργο και μόλις καλοκαιριάσει θα ανεβαίνουν στο Γεντί Κουλέ να πιουν τα τσιπουρακια τους. Για άλλη μια φορά δε βαριέσαι, η θέα ειναι ωραία απο εκεί πάνω.
Η Θεσσαλονίκη ειναι μία όμορφη πόλη, στην οποία μπορείς να περάσεις καλά. Αν θες μπορείς να περνάς καλά όλη σου τη ζωή εδώ πέρα, αλλά μπορείς και να περάσεις εξίσου καλά μέσα σε 3-4 μήνες που θα τη γνωρίσεις λίγο. Μετά χαλάει το πράγμα.
Προσωπικά έχω φτάσει σε σημείο να αποφεύγω τους μη φοιτητές και ειδικά αυτούς που είναι απο εδώ. Δεν μπορώ να συνεννοηθώ, μου θυμίζουν έναν τρόπο ζωής που κανονικά θα έπρεπε να έχει η γιαγιά μου (αλλά ούτε αυτή, και μένει και στην Κατερίνη!) και νομίζω πως η πολύ όμορφη αυτή πόλη, στα χέρια τους, δεν έχει το μέλλον που η ιστορία της προδιαγράφει. Η Θεσσαλονίκη θα καταλήξει μία πόλη βαρετή, ιδανική για να ζεις στα 50 σου, θα χάσει σιγά σιγά να αποτελεί πόλο έλξης και για τους φοιτητές (στους οποίους οφείλει τα πάντα...) και θα καταλήξει ένα τουριστικό πανηγυράκι. Αν δεν ήταν καθαρά ιστορικοί λόγοι στη μέση, εγώ θα ήμουν από τώρα σύμφωνος να μεταφερθεί η ΔΕΘ στην Αθήνα, έτσι κι αλλιώς εδώ δεν την εκτιμάνε.
Ουφ.