Εγώ Γεωμετρία πάντα βάζω ένα γράμμα που θα χρειαστεί να σβήσω γιατί περνάει κάτι από 'κει, πάντα όμως.
+43
Alviva Black
Mirabelle Salvatore
Sheldon Cooper
Sorazal the Erised
Beatrice Baudelaire
Gellert
Amycus
Imperio
Lucy Weasley
Druella Black
EleniArmstrong-Potter
mjhp4ever
FLEUR258
Αstοria Greengrass
Angelika-Lavender Black
Harry Potter Black
Ariana Lestrange
The Sorting Hat
manos_harrylover
Phineas Nigellus Black
Herpo The Foul
Cassiopeia Black
Elvenpath
Halfblood Prince
Jace Wayland
Arcturus Regulus Black
elliza
Hecate
Alouriats
Minerva McGonagall
The Voice of Eternity
Maria Lovegood
Romilda Vane
HermioneInLove
anthian9
Berenice
SiMoS
Madame Maxime
Rose Black
-Moony
Lily Luna Potter
Tom Marvolo Riddle
FoNikos21
47 απαντήσεις
Μαθηματικά!
anthian9- Member of Order Of Merlin 1st
- Αριθμός μηνυμάτων : 20262
Ημερομηνία εγγραφής : 02/07/2009
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Γκρίφιντορ
Blood Status: Muggle born
Today's thought:
- Δημοσίευση Ν°26
Απ: Μαθηματικά!
Εγώ έχω κάνει baby sitting στις μικρές της.
Εγώ Γεωμετρία πάντα βάζω ένα γράμμα που θα χρειαστεί να σβήσω γιατί περνάει κάτι από 'κει, πάντα όμως.
♩ - ♫
Warriors don't show their heart
until the axe reveals it.
until the axe reveals it.
SiMoS- Μάντης
- Αριθμός μηνυμάτων : 18162
Ημερομηνία εγγραφής : 06/04/2008
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Ραβενκλόου
Blood Status: Half-Blood
Today's thought: I thought that I heard you laughing, I thought that I heard you sing...
- Δημοσίευση Ν°27
Ο,τι και να λέτε τον δικό μας το Μάκη (από το Γεράσιμος ) δε τον πιάνει κανείς!
Ασκήσεις; Μας βάζει 60 τη φορά... :S
Ασκήσεις; Μας βάζει 60 τη φορά... :S
The Composer
C.Addicts United
Madame Maxime- Αστρονόμος
- Αριθμός μηνυμάτων : 55431
Ημερομηνία εγγραφής : 30/05/2008
Magical Identity
Today's thought: Somebody mixed my medicine. :S
- Δημοσίευση Ν°28
Α να σας πω; Θέλετε να πιάσω το Δημήτρη μου;
C. Addicts for the win.
Tom Marvolo Riddle- Member of Order Of Merlin 1st
- Αριθμός μηνυμάτων : 30733
Ημερομηνία εγγραφής : 11/09/2008
Magical Identity
Today's thought: Και τότε κατάλαβες γιατί οι απελπισμένοι γίνονται οι πιο καλοί επαναστάτες.
- Δημοσίευση Ν°29
Statler
Berenice- Εβδομοετής στην Σχολή
- Αριθμός μηνυμάτων : 18387
Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2007
Magical Identity
Today's thought: well behaved women rarely make history
- Δημοσίευση Ν°30
Tom Marvolo Riddle έγραψε:Στο μαθηματικοτόπικ εκφράζουμε μόνο μαθηματικές απορίες ή σκέψεις ή όνειρα ή φιλοδοξίες
Ξέρεις,όταν μεγαλώσω θα μπορώ να διαιρώ με το 0 και θα δεις.-
“You know, Evans, sooner or later youʼre going to have to make up your mind, whether you like me or hate me.”
“Believe me, Iʼve made up my mind.” (x)
Magical Identity
Today's thought: Και τότε κατάλαβες γιατί οι απελπισμένοι γίνονται οι πιο καλοί επαναστάτες.
- Δημοσίευση Ν°31
Τσκ, εγώ βρήκα γωνία της οποίας το ημίτονο ξεπερνάει το 1
Statler
Lily Luna Potter- Λύτης Κατάρων
- Αριθμός μηνυμάτων : 8875
Ημερομηνία εγγραφής : 06/08/2010
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Χάφλπαφ
Today's thought: Jo, thank you for making glasses, spectacles, and red hair really cool.
- Δημοσίευση Ν°32
Και εγω βρηκα τον τροπο να τετραγωνησω τον κυκλο..!
Ελα δεν αντεχα ηθελα να το εξομολογηθω
Ελα δεν αντεχα ηθελα να το εξομολογηθω
- Σπόιλερ:
- Hufflupff Fiction Team
Β.W.F.C.
SiMoS- Μάντης
Magical Identity
Today's thought: I thought that I heard you laughing, I thought that I heard you sing...
- Δημοσίευση Ν°33
Εγώ έλυσα το πρόβλημα της χρυσής τομής!
The Composer
C.Addicts United
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°34
^Αυτό δεν είναι άλυτο έτσι κι αλλιώς
Και ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι εφικτός αν δεν τεθεί ως προϋπόθεση ο πεπερασμένος αριθμός βημάτων.
Και ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι εφικτός αν δεν τεθεί ως προϋπόθεση ο πεπερασμένος αριθμός βημάτων.
Statler
Rose Black- Παρασκευαστής/-στρια φίλτρων
- Αριθμός μηνυμάτων : 5111
Ημερομηνία εγγραφής : 29/01/2008
Magical Identity
Today's thought: Είχες πει θα με θυμασαι.. Θυμασαι;;;
- Δημοσίευση Ν°35
Tom Marvolo Riddle έγραψε:
Σοβαρα;;
Για πες για πες.....
Δεν πιστεύω στα αδιέξοδα...
- Σπόιλερ:
- Ravenclaw Fiction Team
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°36
Δεν θεωρείται λύση του προβλήματος αφού οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την κάθε προσπάθεια λύσης είναι να χρησιμοποιηθεί μόνο κανόνας και διαβήτης, και να ολοκληρώνεται σε πεπερασμένο αριθμό βημάτων
Αλλιώς μπορούμε να θεωρήσουμε πχ ένα τετράγωνο συγκεκριμένου εμβαδού Τ, να το εγγράψουμε σε κύκλο, να το περιγράψουμε στον κύκλο ή να ακολουθήσουμε και καμιά πιο έξυπνη μέθοδο και "σπάζοντας" κάθε φορά στα δύο τις πλευρές του, κάποια στιγμή να αρχίσει να προσεγγίζει τον κύκλο. Όμως, χρειάζονται άπειρα σπασίματα προκειμένου να γίνει το τετράγωνο κύκλος, και αυτό έρχεται ενάντια με τον κανόνα του προβλήματος Και άλλωστε αυτή δεν είναι η ενδεδειγμενη μέθοδος τετραγωνισμού, αφού μετά θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αντίστροφη πορεία και υπάρχει πιθανή απώλεια ακρίβειας λόγω των προσεγγίσεων του π
Πάντως αυτήν την μέθοδο ακολούθησε ο Αρχιμήδης για να υπολογίσει το π, σκέφτηκε να του δημιουργήσει άνω και κάτω φράγμα, και έτσι μπόρεσε να το εγκλωβίσει, φτάνοντας στο καταπληκτικό για την εποχή του συμπέρασμα:
22/7 < π < 355/113, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το άνω φράγμα ωστόσο :$$
Γενικά έχει αποδειχθεί πως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα πρόβλημα άλυτο που άλυτο σκοπεύει να παραμείνει
Αλλιώς μπορούμε να θεωρήσουμε πχ ένα τετράγωνο συγκεκριμένου εμβαδού Τ, να το εγγράψουμε σε κύκλο, να το περιγράψουμε στον κύκλο ή να ακολουθήσουμε και καμιά πιο έξυπνη μέθοδο και "σπάζοντας" κάθε φορά στα δύο τις πλευρές του, κάποια στιγμή να αρχίσει να προσεγγίζει τον κύκλο. Όμως, χρειάζονται άπειρα σπασίματα προκειμένου να γίνει το τετράγωνο κύκλος, και αυτό έρχεται ενάντια με τον κανόνα του προβλήματος Και άλλωστε αυτή δεν είναι η ενδεδειγμενη μέθοδος τετραγωνισμού, αφού μετά θα έπρεπε να ακολουθήσουμε αντίστροφη πορεία και υπάρχει πιθανή απώλεια ακρίβειας λόγω των προσεγγίσεων του π
Πάντως αυτήν την μέθοδο ακολούθησε ο Αρχιμήδης για να υπολογίσει το π, σκέφτηκε να του δημιουργήσει άνω και κάτω φράγμα, και έτσι μπόρεσε να το εγκλωβίσει, φτάνοντας στο καταπληκτικό για την εποχή του συμπέρασμα:
22/7 < π < 355/113, δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το άνω φράγμα ωστόσο :$$
Γενικά έχει αποδειχθεί πως ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα πρόβλημα άλυτο που άλυτο σκοπεύει να παραμείνει
Statler
SiMoS- Μάντης
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°37
Είναι άλυτο αφού κανένας δε μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη του αριθμού φ!Tom Marvolo Riddle έγραψε:^Αυτό δεν είναι άλυτο έτσι κι αλλιώς
The Composer
C.Addicts United
Magical Identity
Today's thought: Jo, thank you for making glasses, spectacles, and red hair really cool.
- Δημοσίευση Ν°38
Το ξερετε οως εσεις οι 2 εχετε δημιουργησει ψηχολογικα τραυματα στον κοσμακι που εχει την ψευδαισθηση οτι ξερει μαθηματικα???
- Σπόιλερ:
- Hufflupff Fiction Team
Β.W.F.C.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°39
SiMoS έγραψε:Είναι άλυτο αφού κανένας δε μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη του αριθμού φ!Tom Marvolo Riddle έγραψε:^Αυτό δεν είναι άλυτο έτσι κι αλλιώς
Τι εννοείς; Κανενός αριθμού η ύπαρξη δεν είναι ανεξήγητη
Και ειδικά ο φ που προέκυψε και από αναλογία ευθύγραμμων τμημάτων, γιατί να είναι ανεξήγητος;
Λίλυ (πως σε λένε αλήθεια; μην αγχώνεσαι με αυτά, και αν ποτέ θελήσεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο ή να βρεις συναρπαστικές πληροφορίες σε κάποιο σάιτ πες το! Έχω να σου προτείνω πολλά! Παρ' όλα αυτά, τα περισσότερα απ' αυτά που γράφουμε στην τελευταία σελίδα δεν θα σου χρειαστούν κάπου στο σχολείο (αν και κατά τη γνώμη μου το ζουμί όλων των μαθηματικών εδώ βρίσκεται )
Statler
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°40
Ολγα με λενε χαρηκα!
Εχω μεγαλη λατρεια στο μαθημα και μου δημιουργειτε κομπλεξ
Πλακα κανω
Χαιρομαι που υπαρχουν παιδια στην Ελλαδα που ασχολουνται με το αντικειμενο και μ αρεσει τρελα να διαβαζω αυτα που γραφεται εδω περα!
Κοιτα οσο για τα βιβλια χρονος δεν υπαρχει αλλα ειμαι σιγουρη οτι στο πανεπιστημιο οταν θα μπω στο μαθηματικο (που θα μπω ) θα διαβασω πολλα απο αυτα!
Εχω μεγαλη λατρεια στο μαθημα και μου δημιουργειτε κομπλεξ
Πλακα κανω
Χαιρομαι που υπαρχουν παιδια στην Ελλαδα που ασχολουνται με το αντικειμενο και μ αρεσει τρελα να διαβαζω αυτα που γραφεται εδω περα!
Κοιτα οσο για τα βιβλια χρονος δεν υπαρχει αλλα ειμαι σιγουρη οτι στο πανεπιστημιο οταν θα μπω στο μαθηματικο (που θα μπω ) θα διαβασω πολλα απο αυτα!
- Σπόιλερ:
- Hufflupff Fiction Team
Β.W.F.C.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°41
(Λευτέρης!)
Να μην έχεις κανένα κόμπλεξ! Είμαι σίγουρος πως σε λίγο καιρό εσύ θα ξέρεις πολύ περισσότερα!
Επίσης για όσους μένουν στη Θεσσαλονίκη, 3-6 Μαρτίου είναι το συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας! Ελάτε να μαζευτούμε αδέρφια!
Να μην έχεις κανένα κόμπλεξ! Είμαι σίγουρος πως σε λίγο καιρό εσύ θα ξέρεις πολύ περισσότερα!
Επίσης για όσους μένουν στη Θεσσαλονίκη, 3-6 Μαρτίου είναι το συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας! Ελάτε να μαζευτούμε αδέρφια!
Statler
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°42
(Και παλι χαρηκα!)
Μακαρι να εχεις δικιο!!!
Ωραια ωραια να μαζευτουμε!!
Μακαρι να εχεις δικιο!!!
Ωραια ωραια να μαζευτουμε!!
- Σπόιλερ:
- Hufflupff Fiction Team
Β.W.F.C.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°43
Πες τα κορίτσι μου να τα ακούνε και να σκάνε.Lily Luna Potter έγραψε:Το ξερετε οως εσεις οι 2 εχετε δημιουργησει ψηχολογικα τραυματα στον κοσμακι που εχει την ψευδαισθηση οτι ξερει μαθηματικα???
C. Addicts for the win.
Rose Black- Παρασκευαστής/-στρια φίλτρων
- Αριθμός μηνυμάτων : 5111
Ημερομηνία εγγραφής : 29/01/2008
Magical Identity
Today's thought: Είχες πει θα με θυμασαι.. Θυμασαι;;;
- Δημοσίευση Ν°44
εμας παντως στο σχολειο μας εκανε αναλυτικα για την χρυση τομη... Μπορει να ειναι απαισιος μαθηματικος, αλλά σ'αυτά τον παραδεχομαι.
Λευτερη ενδιαφερομαι για σχετικα site, αν δεν βαριεσαι...
Λευτερη ενδιαφερομαι για σχετικα site, αν δεν βαριεσαι...
Δεν πιστεύω στα αδιέξοδα...
- Σπόιλερ:
- Ravenclaw Fiction Team
Berenice- Εβδομοετής στην Σχολή
- Αριθμός μηνυμάτων : 18387
Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2007
Magical Identity
Today's thought: well behaved women rarely make history
- Δημοσίευση Ν°45
Madame Maxime έγραψε:Πες τα κορίτσι μου να τα ακούνε και να σκάνε.Lily Luna Potter έγραψε:Το ξερετε οως εσεις οι 2 εχετε δημιουργησει ψηχολογικα τραυματα στον κοσμακι που εχει την ψευδαισθηση οτι ξερει μαθηματικα???
Kαλά η Όλγα που πάει πρώτη,αλλά εσύ μωρή έχεις κάνει χρυσή τομή!Τα ξέρεις,μην ακούω βλακείες
“You know, Evans, sooner or later youʼre going to have to make up your mind, whether you like me or hate me.”
“Believe me, Iʼve made up my mind.” (x)
SiMoS- Μάντης
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°46
Εννοώ πως η εμφάνιση του σε ο,τιδηποτε υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο δεν έχει εξηγηθεί ακόμαTom Marvolo Riddle έγραψε:SiMoS έγραψε:Είναι άλυτο αφού κανένας δε μπορεί να εξηγήσει την ύπαρξη του αριθμού φ!Tom Marvolo Riddle έγραψε:^Αυτό δεν είναι άλυτο έτσι κι αλλιώς
Τι εννοείς; Κανενός αριθμού η ύπαρξη δεν είναι ανεξήγητη
Και ειδικά ο φ που προέκυψε και από αναλογία ευθύγραμμων τμημάτων, γιατί να είναι ανεξήγητος;
Λίλυ (πως σε λένε αλήθεια; μην αγχώνεσαι με αυτά, και αν ποτέ θελήσεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο ή να βρεις συναρπαστικές πληροφορίες σε κάποιο σάιτ πες το! Έχω να σου προτείνω πολλά! Παρ' όλα αυτά, τα περισσότερα απ' αυτά που γράφουμε στην τελευταία σελίδα δεν θα σου χρειαστούν κάπου στο σχολείο (αν και κατά τη γνώμη μου το ζουμί όλων των μαθηματικών εδώ βρίσκεται )
είναι απο τα προβλήματα που θεωρούνται άλυτα, όπως και η τριχοτόμηση γωνίας με κανόνα και διαβήτη.
The Composer
C.Addicts United
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°47
Απλή αναφορά: Την Πέμπτη θα πάρει μερικά παιδιά η μαθηματικός της κατεύθυνσης για να μας ξεκινήσει ΜΚ τρίτης λυκείου, με μιγαδικούς.
Ευχαριστώ Λευτέρη για την εξήγηση που έδωσες πριν δύο σελίδες. Νιώθω έτοιμη και ενθουσιασμένη!
Ευχαριστώ Λευτέρη για την εξήγηση που έδωσες πριν δύο σελίδες. Νιώθω έτοιμη και ενθουσιασμένη!
C. Addicts for the win.
HermioneInLove- Βάρδος
- Αριθμός μηνυμάτων : 699
Location : Λεβεντογέννα Κρήτη και άγιος ο Θεός.Το καλοκαίρι,τουλάχιστον.Το Σεπτέμβρη επιστρεφω...στο ''Χόγκουαρτς''!!!
Ημερομηνία εγγραφής : 31/01/2010
Magical Identity
Today's thought: There is no reality other than the one you create for yourself. As the architect of your own reality, it is you who decides your own failure or success. Belief has everything to do with it; if you know you can, you can!Take the microphone and sing the song of your life, the one that you will havw written on your own!
- Δημοσίευση Ν°48
Παναγίτσα μου! Τι θα κάνουμε στην τρίτη λυκείου; Εγώ είμαι τρίτη γυμνασίου και ήδη τα έχω βρεί ΠΟΛΥ σκούρα! ΤΑ ΜΙΣΩ τα Μαθηματικά, γιατί δεν τα καταλαβαίνω.
Έχουμε αιματηρή βεντέτα μ' αυτά τα -ο Θεός να τα κάνει- πολυαγαπημένα Μαθηματικά!
Έχουμε αιματηρή βεντέτα μ' αυτά τα -ο Θεός να τα κάνει- πολυαγαπημένα Μαθηματικά!
Ποτέ να μη δειλιάσεις,ποτέ μη φοβηθείς
γιατί είσαι άξιος Γκρίφιντορ και θαρραλέος μαχητής.
Αν όμως μια στιγμή, στα δύσκολα βρεθείς
μη κανεις το κοκόρι...να αναμετρηθείς!
Το σπαθί του Γκρίφιντορ θα είναι πάντα εκεί
βαθιά ας ψάξουμε για του μυστικού το θάρρος στην ψυχή!
You might belong in Gryffindor
Where dwell the brave at heart.
Their daring, nerve, and chivalry
Set Gryffindors apart!
Proud to be a Gryffindor
Proud to be a member of Black's Family!
Romilda Vane- Δασοφύλακας
- Αριθμός μηνυμάτων : 12879
Ημερομηνία εγγραφής : 17/08/2010
Magical Identity
Today's thought: Μάγεψαν και σένανε τα ξωτικά;
- Δημοσίευση Ν°49
μηπως μπορει καποιος να μου εξηγησει τις αριθμητικες προοδους?
ghgh
hhg
hy
- Reveal your secrets:
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°50
Φυσικά!
Αριθμητική πρόοδος είναι μία ακολουθία στην οποία ο κάθε όρος διαφέρει απ' τον προηγούμενο κατά μία συγκεκριμένη ποσότητα ω. Δηλαδή στην ακολουθία
1, 3, 5, 7, 9, 11,... ο αριθμός ω είναι το 2.
Ο ω ονομάζεται διαφορά της αριθμητικής προόδου. Αριθμητική πρόοδος είναι και το μετρικό μας σύστημα, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10... με ω=1, δηλαδή για να προκύψει κάθε νέος όρος προσθέτουμε σε αυτόν που έχουμε τον αριθμό ένα. Κάθε φορά προσθέτουμε στον νιοστό όρο την διαφορά ω για να προκύψει ο ν+1 όρος της ακολουθίας.
Η αριθμητική πρόοδος εξασφαλίζει κάποιες ιδιότητες για τους όρους της. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους αριθμούς α, β, γ, διαδοχικούς όρους αριθμητικής προόδου. Αυτό το τελευταίο ισχύει αν και μόνο αν γ-β=β-α=ω, που είναι λογικό αφού για να προκύψει ο γ προσθέσαμε στον β τον ω, και για να προκύψει ο β προσθέσαμε στον α το ω.
Τώρα, αν οι α, β, γ, είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου, θα ισχύει πως ο μεσαίος από αυτούς, δηλαδή ο β, θα ισούται με το ημιάθροισμα των άλλων δύο, δηλαδή:
β=(α+γ)/2
Για παράδειγμα, στην αριθμητική πρόοδο που έγραψα στην αρχή, τρεις διαδοχικοί όροι είναι το 5, το 7 και το 9.
Είναι 5+9=14, 14/2=7, άρα βλέπουμε ότι όταν προσθέσουμε τους δύο ακραίους όρους και τους διαιρέσουμε με το δύο, προκύπτει ο μέσος όρος.
Αυτή είναι η σημαντικότερη ιδιότητα της αριθμητικής προόδου.
Σχηματικά, φαντάσου την σαν μία σκάλα, που ξεκινάει απ' το πρώτο σκαλί, και το επόμενο σκαλί βρίσκεται πάντα σε συγκεκριμένη απόσταση από το προηγούμενο. Κάθε σκαλί απέχει απ' το προηγούμενο και το επόμενο σκαλί την ίδια απόσταση!
Τι τάξη είσαι; Με το πρόγραμμα που γνώριζα εγώ, αν είσαι δευτέρα έχει και άλλα να σου πω για την αριθμητική πρόοδο, όπως δηλαδή τον τύπο του αθροίσματος κτλ. Όμως μπορεί να τρελάθηκαν αυτοί του υπουργείου και να τα έβαλαν και σε προηγούμενες τάξεις
Αριθμητική πρόοδος είναι μία ακολουθία στην οποία ο κάθε όρος διαφέρει απ' τον προηγούμενο κατά μία συγκεκριμένη ποσότητα ω. Δηλαδή στην ακολουθία
1, 3, 5, 7, 9, 11,... ο αριθμός ω είναι το 2.
Ο ω ονομάζεται διαφορά της αριθμητικής προόδου. Αριθμητική πρόοδος είναι και το μετρικό μας σύστημα, 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10... με ω=1, δηλαδή για να προκύψει κάθε νέος όρος προσθέτουμε σε αυτόν που έχουμε τον αριθμό ένα. Κάθε φορά προσθέτουμε στον νιοστό όρο την διαφορά ω για να προκύψει ο ν+1 όρος της ακολουθίας.
Η αριθμητική πρόοδος εξασφαλίζει κάποιες ιδιότητες για τους όρους της. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους αριθμούς α, β, γ, διαδοχικούς όρους αριθμητικής προόδου. Αυτό το τελευταίο ισχύει αν και μόνο αν γ-β=β-α=ω, που είναι λογικό αφού για να προκύψει ο γ προσθέσαμε στον β τον ω, και για να προκύψει ο β προσθέσαμε στον α το ω.
Τώρα, αν οι α, β, γ, είναι διαδοχικοί όροι αριθμητικής προόδου, θα ισχύει πως ο μεσαίος από αυτούς, δηλαδή ο β, θα ισούται με το ημιάθροισμα των άλλων δύο, δηλαδή:
β=(α+γ)/2
Για παράδειγμα, στην αριθμητική πρόοδο που έγραψα στην αρχή, τρεις διαδοχικοί όροι είναι το 5, το 7 και το 9.
Είναι 5+9=14, 14/2=7, άρα βλέπουμε ότι όταν προσθέσουμε τους δύο ακραίους όρους και τους διαιρέσουμε με το δύο, προκύπτει ο μέσος όρος.
Αυτή είναι η σημαντικότερη ιδιότητα της αριθμητικής προόδου.
Σχηματικά, φαντάσου την σαν μία σκάλα, που ξεκινάει απ' το πρώτο σκαλί, και το επόμενο σκαλί βρίσκεται πάντα σε συγκεκριμένη απόσταση από το προηγούμενο. Κάθε σκαλί απέχει απ' το προηγούμενο και το επόμενο σκαλί την ίδια απόσταση!
Τι τάξη είσαι; Με το πρόγραμμα που γνώριζα εγώ, αν είσαι δευτέρα έχει και άλλα να σου πω για την αριθμητική πρόοδο, όπως δηλαδή τον τύπο του αθροίσματος κτλ. Όμως μπορεί να τρελάθηκαν αυτοί του υπουργείου και να τα έβαλαν και σε προηγούμενες τάξεις
Statler