Minerva McGonagall έγραψε: Λίγοι θανατοφάγοι ήταν στ' αλήθεια έτσι. Και η Μπέλατριξ είναι ένα σκαλί κάτω από τον Βόλντι, οπότε μη τη χρησιμοποιείς, είναι σχετικά άνιση η σύγκριση.
Ήταν είτε φοβισμένα σκουλήκια, είτε φιλόδοξοι που διεκδικούσαν μια θέση στη νέα τάξη των πραγμάτων, είτε τόσο φανατισμένοι από τις οικογένειές τους που δεν έβλεπαν καθαρά. Το στάδιο της Μπέλατριξ που
αντλούσε ευχαρίστηση από όλα αυτά είναι τουλάχιστον υπερβολικό.
Λίγους θανατοφάγους γνωρίσαμε καλά,την Μπέλλατριξ,τον Κρούτς,τον Μαλφόι και κάτι λιγότερο την Αληκτώ και τον Άμυκο.Οι άλλοι είτε αναφέρθηκαν ονομαστικά είτε σε σκηνές δράσης.Δεν διαφωνώ μαζί σου,ήταν και αυτό που λες.Στην πραγματικότητα λέμε το ίδιο πράγμα μόνο που εγώ το πάω ένα σκαλί παραπάνω.Όπως και να το δούμε οι θανατοφάγοι δεν είχαν αυτό που λέμε "συνείδηση" και ό,τι αυτή συνεπάγεται.Εντολοδόχοι στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Minerva McGonagall έγραψε: Ε, όχι και ξερός ωφελιμισμός το να βάζει πάνω από όλα η μάνα το παιδί της!
Και βέβαια την ενδιέφερε το ανόθευτο αίμα, και βέβαια καταγόταν από καθαρόαιμη οικογένεια και το είχε καμάρι, και βέβαια τασσόταν στο πλευρό του Βόλντεμορτ κι αυτή και όλη της η οικογένεια. Τουλάχιστον δεν έχουμε κάτι που να αποδεικνύει το αντίθετο. Δηλαδή οτι είχε ενδοιασμούς, ή οτι δεν πίστευε στους στόχους του Βόλντεμορτ 100%. Οπότε αν δεχτούμε αυτό, φυσικά και ο γιος της είναι πάνω από τον οποιονδήποτε Βόλντεμορτ και τον οποιονδήποτε σκοπό, και όχι μόνο είναι συναίσθημα, αλλά είναι από τα σημαντικότερα συναισθήματα. Και οι τύψεις του Σνέιπ δεν αφορούσαν τον Βόλντεμορτ, αν θυμάσαι, αφορούσαν τη Λίλυ. Κανένας θανατοφάγος δεν ένιωθε τύψεις να δράσει ενάντια στον Βόλντεμορτ, γιατί πολύ απλά δεν τους ένωναν δεσμοί αγάπης, αλλά φόβου. Φυσικά και ο Σνέιπ δεν ένιωθε τύψεις απέναντί του, φυσικά και κανένας θανατοφάγος δεν ένιωθε ούτε θα ένιωθε ποτέ αν εξαιρέσεις την αρρωστημένη περίπτωση της Μπέλατριξ. Οι τύψεις αφορούσαν μόνο τα άτομα που αγαπούσαν, και σου θυμίζω και εδώ οτι ήταν άνθρωποι. Οι τύψεις της Ναρκίσσας, αν είχε, ήταν όταν το παιδί της απέκτησε σκοτεινό σήμα και επιφορτίστηκε με το καθήκον να σκοτώσει τον Ντάμπλντορ, πράγμα που φυσικά δεν μπορούσε να κάνει. Τότε παρακαλούσε τον Βόλντεμορτ να μην το κάνει αυτό στον Ντράκο, και τότε ίσως ένιωσε τύψεις απέναντι στο παιδί της για το περιβάλλον στο οποίο το μεγάλωσε. Αντίστοιχα οι τύψεις του Σνέιπ αφορούσαν τη Λίλυ, και όχι τον Βόλντεμορτ.
Βρε Μαριλένα,όταν μιλάω για ξερό ωφελιμισμό αναφέρομαι στην σωτηρία του Χάρι απο την Ναρκίσσα και όχι του Ντράκο! Μην τα μπερδεύεις.Η Ναρκίσσα σώζει τον Χάρι όχι επειδή νοιάζεται για αυτόν αλλά για τον γιό της.Θέλει πάση θυσία να μπεί στο Χόγκουαρτς,να βρεί τον Ντράκο και η μοναδική ευκαιρία είναι να πει ψέμματα στον Βόλντεμορτ ότι πέθανε για να τερματιστούν οι συγκρούσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος.Αρα ερχόμαστε στο συμπέρασμα ότι η Ναρκίσσα δεν νιώθει τύψεις και σώζει τον Χάρι,απλά αυτή η κινησή της,την εξυπηρετεί.Γι'αυτό μιλάω για ωφελιμισμό.Όσο για τον αν πίστευε πιά στην ιδεολογία και τις αποφάσεις του Βόλντεμορτ δεν είμαι και τόσο σίγουρος.Ήδη απο το 6ο βιβλίο η Ναρκίσσα αμφισβητεί τις αποφάσεις του Λόρδου και φαίνεται να παραιτείται απο τις περιχαρακώσεις που επέβαλλε.Και στο 7ο βιβλίο και ο Λούσιους έχει αμφιβολίες για την έκβαση των γεγονότων.Δεν είναι πια ο θανατοφάγος των 5 πρώτων βιβλίων,μέσα στην απόλυτη βεβαιότητα της δυναμεώς του και της ανωτερότητάς του αλλά κάποιος που αναγκαστικά σέρνεται μέχρι την αρένα.
Minerva McGonagall έγραψε: Και πάμε στο επίμαχο:
Κατ΄αρχήν, μειώνεις παραπάνω από όσο θα πρεπε την αγάπη του για τη Λίλυ. Μέχρι το τέλος της ζωής του προστάτης του ήταν η ελαφίνα. Δεν ήταν απλά η ανάμνηση μιας γυναίκας, ήταν μια αγάπη που αφορούσε το παρόν και το μέλλον του. Την αγαπούσε ακόμα, δεν είχε σημασία που πέθανε. Κι αν εσύ το βλέπεις ως μια απλή αφορμή, εγώ το βλέπω αιτία για όλα. Δεν είχε φίλους, δεν αγάπησε ποτέ κανέναν άλλον άνθρωπο, και κυρίως καμία άλλη γυναίκα. Δεν ήταν απλό χαστούκι, δεν αγαπούσε το Χάρι, τα έκανε όλα για κείνη. Στον Χάρι έβλεπε πάντα τον Τζέιμς, σχεδόν τον απεχθανόταν. Δεν έπαιζε πια και σε αυτό τον ηθοποιό τόσα χρόνια, ήταν αλήθεια, του το είπε και κατάμουτρα. Έτσι κι αλλιώς ούτε καμία ένδειξη αγάπης ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΑΡΙ έχουμε, και ξέρουμε οτι είχε πολλά απωθημένα με τον Τζέιμς.
Δεν έχουμε δει πουθενά τον Σνέιπ να αλλάζει ιδεολογικά, δεν έχουμε δει πουθενά τον Σνέιπ να μας δίνει έστω ένα σημάδι οτι ασπαζόταν την ιδεολογία του τάγματος. Πρώτο και μοναδικό του μέλημα ήταν ο Χάρι. Δεν μπορώ να δω τον αγώνα και την προσπάθεια που μου περιγράφεις, ούτε την εναντίωση στο κίνημα του Βόλντεμορτ ιδεολογικά τουλάχιστον. Και δεν τον μισούσαν μόνο αυτοί, κι αυτός τους μισούσε. Και όσο για την αντιπάθεια που προξενούσε δεν θα τον λυπηθώ καθόλου, ήταν επιλογή του, το είπες κι εσύ. Δεν είδε τα λάθη του στο σύνολο, δεν προσπάθησε ποτέ να γίνει καλύτερος άνθρωπος, δεν προσπάθησε ποτέ να ανοίξει γέφυρες με τους άλλους ανθρώπους, δεν προσπάθησε ποτέ να βρει και να βελτιώσει αυτά που τον κάνουν αντιπαθή. Το διάλεξε ναι, άρα δεν αξίζει καμία λύπηση. Το μόνο που έκανε ο Σνέιπ ήταν να τα δώσει όλα στον ένα και μοναδικό άνθρωπο που βρέθηκε κοντά του και τον πλησίασε. Κι επειδή δεν μπόρεσε να αντέξει το οτι ευθυνόταν για το θάνατό της, τουλάχιστον συνέχισε αυτό που εκείνη προσπάθησε βάζοντας το κορμί της μπροστά στο παιδί. Να σώσει το Χάρι. Αυτό που θα έκανε κι εκείνη. Τώρα στο οτι άλλαξε στρατόπεδο, άλλαξε γενικά, αγάπησε το παιδί, δεν πιστεύω τίποτα. Δε μας έχει δείξει κάτι τέτοιο.
Δεν μειώνω καθόλου τον θάνατο της Λίλυ.Εκφράσεις όπως "γερό χαστούκι" και "υπαρξιακός συγκλονισμός" για εμένα είναι θέματα που άπτονται στην ουσία της ζωής ενός ανθρώπου,που είναι σχεδόν τα θεμέλια της ύπαρξης.Απλά δεν γίνεται να σχετικοποιήσω ένα τέτοιο γεγονός ή να το βάλω στο περιθώριο της ζωής ενός ανθρώπου.Επίσης δεν το βλέπω σαν αφορμή αλλά σαν
αφετηρία,το κρίσιμο εκείνο δευτερόλεπτο που χρειάστηκε ο Σνέιπ για να δει καθαρά πια τι κακό είχε κάνει.Όσους είχε σκοτώσει ως θανατοφάγος τους αντιμετώπιζε ως "γενικότερες απώλειες".Ο θάνατος όμως ενός ανθρώπου που αγάπησε,αγαπούσε και θα πέθαινε αγαπώντας τον,ήταν γι'αυτόν το απόλυτο ξεγυμνωμά του,η στιγμή που είδε ποιός πραγματικά ήταν.
Για το θέμα του μίσους απο και προς τον Σνέιπ το έγραψα και λίγο παραπάνω.Δεν γινόταν διαφορετικά.Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.Εκείνος ζούσε και η Λίλυ έλιωνε στον τάφο.Εκείνος ανέπνεε και αυτή είχει ήδη πάρει την τελευταία της ανάσα.Δεν το συγχώρεσε ποτέ αυτό στον εαυτό του και αποφάσισε ότι δεν του άξιζε καμιά ευτυχία πλέον.Είμαι σίγουρος ότι χαρακτήρες σαν τον Σνέιπ τιμωρούν πάντα τον εαυτό τους σκληρότερα απ'ότι θα τους τιμωρούσαν οι άλλοι.Δεν θα έριχνε καμία γέφυρα επικοινωνίας με τον άλλο κόσμο,δεν θα ένιωθε καμία ευτυχία και για τίποτε.Ήθελε να τον μισούν επειδή πίστευε ότι του άξιζε.Ήθελε να τον μισούν γιατί αυτή πίστευε ότι θα ήταν η τιμωρία του.Ήθελε να τον μισουν γιατί αυτός ζούσε και η Λίλυ όχι.Δεν σου τα γράφω για να τον λυπηθείς ούτε για να δικαιολογήσω τον χαρακτήρα του αλλά γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι.Δες και τον Άμπερφορθ πόσο τιμωρούσε τον εαυτό του για τον θάνατο της Αριάννας.Ένας θλιβερός μισάνθρωπος σαν το Σνέιπ να κλαίει κάτω απο το πορτραίτο της αδελφής του.Μαριλένα,όσο και αν δεν μας αρέσει,υπάρχουν και αυτοί οι χαρακτήρες.Οι άνθρωποι που βρήκαν το φώς της ύπαρξης και το νόημα της σε έναν και μοναδικό άνθρωπο.Και μετά το τίποτα.Ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά και συνεχίζουν να χτυπάνε αλύπητα τον εαυτό τους.Δεν κάνουμε την αγιογραφία του Σνέιπ γιατί πολύ απλά δεν ήταν άγιος.Δεν τον δικαιολογούμε για να τον δικαιολογήσουμε αλλά για να τον καταλάβουμε.
Κάποτε είχα δει μια συγκλονιστική ταινία,τον "Άνθρωπο Ελέφαντα" του Ντέιβιντ Λίντς.Υπάρχει μία σκηνή όπου η νοσοκόμα του γιατρού έχει μια στιχομυθία με τον Χόπκινς (ο γιατρός) για το αν μπορεί να αγαπήσει κανείς ένα τέτοιο τέρας.Ξέρεις τι απάντησε η νοσοκόμα; Ότι "αφού τον φροντίζω,τον νοιάζομαι,του δίνω φαγητό,τον προσέχω,ναι,τον αγαπώ!"Γιατί να μην αγάπησε και ο Σνέιπ τον Χάρι; Έκανε τα πάντα για αυτόν,απλά δεν το έδειξε ποτέ και δεν το είπε ποτέ.Μισούσε τον Τζέιμς αλλά γιατί να μισούσε και τον Χάρι; Επειδή έτσι έδειχνε; Επειδή δεν ήταν ο στοργικός καθηγητής; Πρέπει όλα να είναι τόσο αφθαλμοφανή και γεμάτα τυπικότητα; Πρέπει να έχουμε και τα τόσα κλισέ ακόμα και σε αυτό το συναίσθημα; Και σάμπως η αγάπη είναι "αυτό κι'αυτό κι'εκείνο" και πέραν τούτων τίποτα; Ξεφύγαμε πάλι αλλά είναι μέσα στο θέμα μας πιστεύω.
Mrs Lovett έγραψε:
Όταν στο 7ο βιβλίο ακούει τον Φινέα να αποκαλεί την Ερμιόνη λασποαίματη,ο Σνέιπ εξαγριώνεται και λέει να μη ξανααναφέρει αυτή τη λέξη μπροστά του.
Εδώ συμφωνούμε στο ότι κάτι έχει αλλάξει στον Σνέιπ.Αν δεν ενδιαφερόταν και για το θέμα με τους μαγκλογεννημένους απλά θα το προσπερνούσε ως μη γενόμενο.Το γεγονός ότι αντιδρά στο άκουσμα της λέξεως σημαίνει ότι συμμεριζόταν τις απόψεις για το μέγα ζήτημα ανόθευτων-μαγκλογεννημένων και έχει ήδη αφήσει πίσω του το μαύρο παρελθόν στο θέμα.
Mrs Lovett έγραψε:.Μπορεί με τόσα που είχε περάσει να μην μπορούσε να γίνει ο πιο ευχάριστος άνθρωπος στον κόσμο,αλλά λόγω της αδυναμίας του να αποδεχτεί αυτά που του συνέβησαν,δεν εμπιστεύθηκε ποτέ κανέναν και φερόταν σκληρά.Αυτός είναι ο κύριος υπεύθυνος για την καχυποψία στο πρόσωπό του.Ο Ντάμπλντορ του έδωσε την ευκαιρία ν αποκαλύψει την καλή του μεριά κι αυτός αρνήθηκε.Η εγωιστική του περηφάνεια τον έφαγε.Γι αυτό και ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε αληθινά για τον Χάρι,ο οποίοςήταν ζωντανή απόδειξη της απόρριψη που πήρε από τη Λίλη,όχι μόνο επειδή του θύμιζε τον Τζέιμς.
Είπα την αποψή μου στο θέμα λιγάκι παραπάνω.Άρα δεν θεωρώ ότι μιλάμε για εγωιστική υπερηφάνεια αλλά για προσωπική αυτοτιμωρία.Γι'αυτό και αρνείται κάθε προσπάθεια απο μέρους του Ντάμπλντορ να ανασκευαστούν όλες οι καχυποψίες και η έχθρα στο προσωπό του.Και για τον Χάρι πιστεύω ότι νοιάστηκε πραγματικά και τον αγάπησε με τον τρόπο του.Οπότε μπορεί ακόμα και ο ίδιος ο Ντάμπλντορ να αναρωτιέται για το αν αγάπησε πραγματικά τον Χάρι αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι -αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αγάπη με λουλούδια και φιλάκια- ότι στην ουσία του πράγματος τον αγάπησε.
Amycus έγραψε:Θα μπορούσε να εξαφανιστεί και να μην μετέχει πλέον σε κανένα στρατόπεδο και όχι να είναι διπλός πράκτορας
Mrs Lovett έγραψε:Δε θα μπορούσε ν εξαφανιστεί.Όχι μόνο εξαιτίας των τύψεων.Θεωρώντας δεδομένη την γενναιότητα του Σνέιπ,θα συνέχιζε μέχρι να εκδικηθεί τον μάγο,που σκότωσε τον άνθρωπο που αγαπά.Δεν πάλευε για κάποια δικαιώματα των μάγων με την ευρεία έννοια,γιατί απλά ήταν πολύ απασχολημένος με την κακιά του μοίρα.
Μπορεί,αν και δεν το πιστεύω,να ήταν πολύ απασχολημένος αλλά αυτό δεν αλλάζει την τροπή των πραγμάτων.Τα δικαιώματα των μάγων,ο αγώνας κατά του Βόλντεμορτ και ο Χάρι είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα που δεν ξεχωρίζει το ένα εύκολα απο το άλλο.Με αυτήν την ευρεία έννοια θα πρέπει να δεχτούμε ότι και ο Χάρι ήθελε εκδίκηση για τον θάνατο των γονιών του και δευτερευόντως για τα διακαιώματα των μάγων.Το ένα μπλέκει με το άλλο,κίνητρα και αφορμές γίνονται ένα και τελικά η αφετηρία του καθενός μοιάζει να μας βάζει στην σωστή κατεύθυνση.