+21
Alicia Spinnet
Apοlline Delacour
HERMIONE 97
AngieWiz
Cedric Diggory
Victoire Weasley
Hermione Black
Mysterious Wizard
anthian9
Minerva McGonagall
lily_13
Sorazal the Erised
Amelia Blackfoot
Ronerm
elliza
Fleur Delacour
Tom Marvolo Riddle
snape4-ever
The Voice of Eternity
CRS Sereniti
Necro-Chriss
25 απαντήσεις
Κυπριακή Διάλεκτος
Apοlline Delacour- Εβδομοετής στην Σχολή
- Αριθμός μηνυμάτων : 2086
Location : Σε ένα ερημικό νησί μαζί με τον έρωτα της ζωής μου (Ron Weasley)
Ημερομηνία εγγραφής : 22/02/2011
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Ραβενκλόου
Blood Status: Half-Blood
Today's thought: Ron :
- Δημοσίευση Ν°76
Απ: Κυπριακή Διάλεκτος
Οταν ακούω Κύπριο να μιλάει σκάω στα γέλια
there's no way to describe what you do to me
- my little secrets♥:
- R.S.T. MEMBER
Ravenclaw Fiction Team
- Τσάρλις Έιντζελς:
We are Charlie's Angels. It's a family affair.
Ronerm- Μάντης
- Αριθμός μηνυμάτων : 12534
Ημερομηνία εγγραφής : 19/10/2010
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Σλίθεριν
Blood Status: Pureblood
Today's thought: Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια
- Δημοσίευση Ν°77
Και οι προσπάθειες να μιλήσουμε όλοι κυπριακά είναι πάντα τραγικές
Wands up for our queen J.K.Rowling
Hermione Black- Απόφοιτος Χόγκουαρτς
- Αριθμός μηνυμάτων : 11974
Ημερομηνία εγγραφής : 02/09/2010
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Γκρίφιντορ
Blood Status: Muggle born
Today's thought: Αν ελπίζεις σε κάτι, κανείς δεν μπορεί να σου διώξει την ελπίδα
- Δημοσίευση Ν°78
παιδιά ντάξει δεν είναι άλλη γλώσσα σιγά, αλλά σκάω στα γελια ακουγοντας αλλους να κανουν υπερανθρωπες προσπαθειες να μιλησουν κυπραικα
Alicia Spinnet- Οδηγός στο Λεωφορείο των Ιπποτών
- Αριθμός μηνυμάτων : 17870
Ημερομηνία εγγραφής : 28/01/2011
Magical Identity
Today's thought: It's not very punk rock of you to meet society's expectations
- Δημοσίευση Ν°79
Εγώ κάνω ιδιαίτερο για να μάθω Κυπριακά αλλά η καθηγήτρια μου λέει ότι δεν έχω προφορά. Είναι σκληρή και αυστηρή καθηγήτρια, η Hermione.
Τα Κυπριακά είναι η πιο τέλεια διάλεκτος ever και θέλω πολύ να μάθω! Εγώ μάθει κάποιες λέξεις, αλλά δεν είμαι καθόλου καλή στην μετάφραση και όταν μιλάει η καθηγήτρια μου δεν καταλαβαίνω πολλά. Αλλά θα κάνω προσπάθεια και που θα πάει θα μάθω.
Τα Κυπριακά είναι η πιο τέλεια διάλεκτος ever και θέλω πολύ να μάθω! Εγώ μάθει κάποιες λέξεις, αλλά δεν είμαι καθόλου καλή στην μετάφραση και όταν μιλάει η καθηγήτρια μου δεν καταλαβαίνω πολλά. Αλλά θα κάνω προσπάθεια και που θα πάει θα μάθω.
- ::
once you let the d a r k n e s s inside,
it never comes o u t.
elliza- Λύτης Κατάρων
- Αριθμός μηνυμάτων : 13381
Ημερομηνία εγγραφής : 23/11/2009
Magical Identity
Today's thought: Α beautiful, healthy baby!
- Δημοσίευση Ν°80
ΣΕΚΣΗ.
AΡΝΟΥΜΑΙ
ΝΑ ΓΙΝΩ
ΑΥΤΟ
ΠΟΥ
ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΝΑ ΓΙΝΩ
ΑΥΤΟ
ΠΟΥ
ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ
- head of derp:
Magical Identity
Today's thought: Αν ελπίζεις σε κάτι, κανείς δεν μπορεί να σου διώξει την ελπίδα
- Δημοσίευση Ν°81
χαχαχαχα, ελααα ρε χανδρα αφού ειναι ολλ δε μανι να τα σιμειωνεις ολα ατε που δαμε κορη πελλη
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°82
Πως θα μάθω αλλιώς Κυπριακά; Πρέπει να κρατάω σημειώσεις.
it never comes o u t.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°83
^ε βέβαια γιατί άμα δεν ξέρεις κυπριακά πως θα στήσεις το μέλλον σου αστιέυεσαι?
Παιδιά για να μην πολυσπαμάρουμε να προσθέσω ότι έμαθα πως η κυπριακή διάλεκτος με την εκπαιδεφτική μεταρίθυμηση στο νυσί θα προστεθεί σαν σχολικό μάθημα κανονικά με διαδακτική ώρα, βέβαια είμαι η τελευτέα γεννιά που δε θα το προλάβει ρε μαμώτο αλλά είναι πολύ καλό πράγμα χαρηκα που το έμαθα
Παιδιά για να μην πολυσπαμάρουμε να προσθέσω ότι έμαθα πως η κυπριακή διάλεκτος με την εκπαιδεφτική μεταρίθυμηση στο νυσί θα προστεθεί σαν σχολικό μάθημα κανονικά με διαδακτική ώρα, βέβαια είμαι η τελευτέα γεννιά που δε θα το προλάβει ρε μαμώτο αλλά είναι πολύ καλό πράγμα χαρηκα που το έμαθα
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°84
Μην κοροϊδεύεις, εγώ θέλω να μάθω Κυπριακά.
Πω, όταν μου είπε η Αρτέμιδα ότι θα γίνει σχολικό μάθημα νόμιζα ότι εννοούσε στην Ελλάδα και είχε χαρεί τόσο πολυυ!
Πω, όταν μου είπε η Αρτέμιδα ότι θα γίνει σχολικό μάθημα νόμιζα ότι εννοούσε στην Ελλάδα και είχε χαρεί τόσο πολυυ!
it never comes o u t.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°85
γιατί παιδί μου γίνει σχολικό μάθημα στην ελλάδα, φανταζεσαι να μιλάγατε με όλα αυτά τ ναα τζ κ γινοταν χαμος δε θα καταλαβενατε τι λετε και τι διαβαζετε θααι τα τσ και τα ζ και τα σ καιτα ττ και τα ππ και τ
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°86
Γιατί εγώ θέλω να μάθω πολύ καλά και μάλιστα με προφορά για να μην με κοροϊδεύουν κάποιες-κάποιες.
Να γίνει σχολικό μάθημα! Είναι σημαντική διάλεκτος.
Να γίνει σχολικό μάθημα! Είναι σημαντική διάλεκτος.
it never comes o u t.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°87
χαχαχα ναι αλλα δνε ιεναι ξενη γλωσσα
παιδια η χανδρα εμεινε οταν εμαθε οτι ολοι καταλαβενουμε κυπριακα και οτι καταλαβαινοιυνε ΚΑΙ οι καθιγητες
παιδια η χανδρα εμεινε οταν εμαθε οτι ολοι καταλαβενουμε κυπριακα και οτι καταλαβαινοιυνε ΚΑΙ οι καθιγητες
mjhp4ever- Αστρονόμος
- Αριθμός μηνυμάτων : 929
Ημερομηνία εγγραφής : 26/11/2011
Magical Identity
Κοιτώνας Hogwarts: Χάφλπαφ
Today's thought:
- Δημοσίευση Ν°88
εχω εναν φιλο κυπριο αλλα οσο και να τον πιεζουμε , αρνηται να μιλησει κυπριακα !!! παλιοτερα απορουσα το γιατι.... τωρα που ξερω, θελω ακομα πιο πολυ να τον ακουσω να μιλαει κυπριακα
My eyes can see the death of everything. I can cut the lines as long as I understand the death behind it. This means I can kill anything, even if that thing is God.
- Shiki Ryougi
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°89
Θέλω να κάνω κάποιες διορθώσεις στις μεταφράσεις και να συμπληρώσω κάποια πράγαμτα Δεν έχει κανα νόημα λες και τα διαβάζει κανείς αλλά ρε δεν μπορούσα να τα βλέπω έτσι αδιόρθωτα
Όλα σχεδόν τα "τσ" προφαίρονται "ch"
τα "τζ" προφαίρονται "j"
τα "σι + φωνίεν" τα σσ + φωνίεν" και κάποια σ+ φωνίεν" προφαίρονται sh
- Σπόιλερ:
ακκος παλτο (μάλλον σάκκος ήθελε να γράψει)
αξινόστραφη ανάποδη (εδώ εννοούμε αυτό του τύπου "θα φας καμια ανάποδη")
γαμίστρα κρεβάτι (ναι αυτό δεν το λέμε έτσι ούτε λεγόνταν ποτέ είναι βλακίες των σελήδων, το κρεβάτι στα κυπριακά καρκόλα το λέγανε τώρα το λε΄με κρεβάτι)
ζιλικουρτι κασμός (μεταφορικά χρεισιμοποιείται για να πούμε να σκάσει κάποιος)
ζώλος άσχημη μυρωδιά, βρωμιά (εξού και το σινιθέστερο ρήμα βρωμοζωλεί)
ήντα πον τούτον; τι είναι αυτό; (όπως ούτε αρκετοί κυπρέοι δεν καταλαβαίνουν η έκφραση περιέχει αποστρόφους και η ολοκληρωμένη φράση είναι ήνταν που ενει τούτον, το ενει γίνεται εν και ενώνενται με το που επίσης θα το καούσεται να προφαιρεται ως ήνταμπον τουτον, το μ είναι λόγω του ν στο τέλος του ήντα)
ιεροκουτάλα περίεργη (αυτη που βάζει την μύτη της παντού) (η λέξη είναι σιεροκουτάλα μάλλον λύπει το σ και σινήθως είναι η κουτσομπόλα η λέξη ξεκίνησε να χρεισιμοποιήται και πάλι λόγω μιας κυπριακής σειράς παρόλο που τα τελευταία χρόνια δε χρεισιμοποιήτω και τώρα είναι προσβολή της πλάκας)
ιλ κυλώ (εδώ μάλλον έπρπεε να γράφει τζιλώ)
ιντυχάνω μιλώ (λύπει το σ από το σιντυχάννω)
καϊλώ δέχομαι (αυτή είναι η κυριολεκτική συμμασεία όμως η καιλές είναι αυτο που μας νοιάζει και έτσι βγήκε η ειρωνική έκφραση "έπιαν με ο καιλές" που είναι σα να λες σιγά που με νοιάζει)
κατρακύλα τσουλήθρα (όχι κατρακύλα αλλά κατρατζύλα)
κόλλα χαρτί (δεν είναι όποιο δίποτε χαρτί είναι αυτό που λέμε μια κόλλα χαρτί)
κουλουφός ατημελήτος (κούλλουφος καλέ όχι κουλλουφός)
κρώννουμαι ακούω, συμβουλεύομαι (υπακούω-συμβουλεύομαι πάει να πει )κωλοσύρνω τραβώ (σέρνω στο πάτωμα τραβώντας δνε ίεναι όποιο δίποτε τραβώ)
λισσιάρης λιγούρης (βγαίνω από το ρήμα λισσιώ που σιμαίνει πεινάω αλλα΄μεταφορικά το λέμε όταν κάποιος μας αρέσει πολύ και λισσιάρης είναι ο λιγούρης με την ένοια όχι αυτού που πεινάει αλλά αυτού που τρέχει πίσω απ' τα κορίτσια του ψηλοαπελπισμένου που θέλει επιγόντως γκόμενα)
λούκκος λακάκι, τρύπα στο έδαφος (συχνότερα θα το ακούσετε ως λάκκος)
μίλλα λίπος ζώου (χρησιμοποιείται στα σουβλάκια) (και τα ψωμάκαι μίλλες τα λέμε)
μουτι μύτη (θυλικό είναι η μουττΗ)
ολάν τι νομίζες (εμ από που κι ως που αυτό σιμαίενι τι νομίζεις δνε ξέρω, είναι τρόπςο να φωνάξεις κάποιος του τύπου ρε αλλά δε χρεισιμοποιήται με τον ίδιο τρόπο είναι και λίγο σαν επιφώνιμα, όι ολάν για παράδειγμα σα να λες όχι καλέ δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση)
οξά η (διαζευτικό ή)
ούζω κουνώ (λύπω το σ από το σούζω)
ποτσεί απ' εκεί (ποτζί καλέ πιο ποτσί ποτσί, είναι το μπουκαλάκι )
ποφκαλες με με κούρασες (επόφκαλες με)
ππουνία γροθία (ππουνιά όχι πουνία)
σιουσιούκκος παραδοσιακό κυπριακό γλυκό (μοιάζει με δυναμίτη) (με δυναμίτη μοιάζει? το ξεραμένο σταφίλι που περνάνε? δε νομίζω)
τσαί και (τζαι όχι τσαι)
φάουσα σκασμός (στην κυριολεξεία η φάουσα είναι αρρώστια όμως η φράση φαουσα σκέτο φκάλε -βγάλε φάουσα σιμαίνει σκάσε)
χτηνό ζώο (κάποιος πολύ δυνατός) (πολύ μεγαλώσομος θα έλεγα)
χτιτσιολοά βρωμάει άσχημα (χτιτζιολοά και όχι χτιτσιολοά)
χτιτσιόν αηδία, πολύ βρώμικο (χτιτζιόν και όχι χτιτσιόν)
Όλα σχεδόν τα "τσ" προφαίρονται "ch"
τα "τζ" προφαίρονται "j"
τα "σι + φωνίεν" τα σσ + φωνίεν" και κάποια σ+ φωνίεν" προφαίρονται sh
Minerva McGonagall- Member of Order Of Merlin 2nd
- Αριθμός μηνυμάτων : 22848
Ημερομηνία εγγραφής : 03/09/2009
Magical Identity
Today's thought: Και πες στο Χάρο, θα πάω εγώ όταν γουστάρω.
- Δημοσίευση Ν°90
Hermione Black έγραψε:^ε βέβαια γιατί άμα δεν ξέρεις κυπριακά πως θα στήσεις το μέλλον σου αστιέυεσαι?
Για το Θεό, γιατί να υπάρχει μια διάλεκτος ως μάθημα;
θα χάσω πάσα ιδέα αν συμβεί κάτι τέτοιο, πόσο θέλουν εν τέλει να εντείνουν το εκφραστικό πρόβλημα των νέων, να τους αποπροσανατολίσουν και να τους μπερδέψουν;
Δεν ξέρουν να γράψουν μια παράγραφο στην καθομιλουμένη, και αντί να δώσουν βάση εκεί προσθέτουν και τα κυπριακά σαν μάθημα για να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τίποτα πια. Κάντε τα και με γκρίκλις άμα είναι για να αποδίδεται σωστά η προφορά.
Πόσο ελπίζω να είναι Ράδιο Αρβύλα αυτή η σαχλαμάρα.
Mischief managed.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°91
Η
Minerva McGonagall έγραψε:Hermione Black έγραψε:^ε βέβαια γιατί άμα δεν ξέρεις κυπριακά πως θα στήσεις το μέλλον σου αστιέυεσαι?
Για το Θεό, γιατί να υπάρχει μια διάλεκτος ως μάθημα;
θα χάσω πάσα ιδέα αν συμβεί κάτι τέτοιο, πόσο θέλουν εν τέλει να εντείνουν το εκφραστικό πρόβλημα των νέων, να τους αποπροσανατολίσουν και να τους μπερδέψουν;
Δεν ξέρουν να γράψουν μια παράγραφο στην καθομιλουμένη, και αντί να δώσουν βάση εκεί προσθέτουν και τα κυπριακά σαν μάθημα για να μην μπορούν να ξεχωρίσουν τίποτα πια. Κάντε τα και με γκρίκλις άμα είναι για να αποδίδεται σωστά η προφορά.
Πόσο ελπίζω να είναι Ράδιο Αρβύλα αυτή η σαχλαμάρα.
Ρε δε θα είναι εκμάθηνση προσφοράς και λξογιου σαν τη γλώσσα για παρέδειγμα αλλα κείμενα κυπριακής λογοτεχνίας
Και όντως υπάρχει πρόβλημα έκφρασης όμως προτιμώ μάθημα κυπριακής διαλέκτου παρα να λέω τζαι στο μάθημα και να μου κάνουν παρατήρηση !
Maria Granger- Υπάλληλος Μαγικών Τρικ Ουέσλι
- Αριθμός μηνυμάτων : 6382
Ημερομηνία εγγραφής : 02/07/2011
Magical Identity
Today's thought: Friends can help each other. A true friend is someone who lets you have total freedom to be yourself - and especially to feel. Or, not feel. Whatever you happen to be feeling at the moment is fine with them. That's what real love amounts to - letting a person be what he really is.
- Δημοσίευση Ν°92
Γενικά μου αρέσει να ακούω κάποιος να μιλάνε Κυπριακά αλλά δεν τους καταλαβαίνω.Θα ήθελα να την μάθω όταν όμως μαγαλώσω λίγο περισσότερο.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°93
Maria Granger έγραψε:Γενικά μου αρέσει να ακούω κάποιος να μιλάνε Κυπριακά αλλά δεν τους καταλαβαίνω.Θα ήθελα να την μάθω όταν όμως μαγαλώσω λίγο περισσότερο.
Βλέπω παρα πολλα πόστ που γράφετε ότι θέλετε να μάθετε κυπριακά δεν σας χρησιμεύει σε κάτι ούτε είναι σαν ξένη γλώσσα ελληνικά είναι απλα αρκετά κοντινά στα αρχαία και με προφορά δεν είναι πχ σε να μαθαίνεις γαλλικά και αμφιβάλλω αν κάποιος έλληνας μπορει κάποια στιγμή στη μετέπειτα ζωή του να τη μάθει (όχι να καταλαβαίνει αλλα να μιλάει παντα)
Phineas Nigellus Black- Member of Order Of Merlin 2nd
- Αριθμός μηνυμάτων : 63952
Ημερομηνία εγγραφής : 14/07/2011
Magical Identity
Today's thought: I am not good, I am not nice, I am just right.
- Δημοσίευση Ν°94
Minerva McGonagall έγραψε:Κάντε τα και με γκρίκλις άμα είναι για να αποδίδεται σωστά η προφορά.
Έχω ξεραθεί δεν ξέρω γιατί αλλά μου φάνηκε άπειρα αστείο
meet me in montauk
Carl
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°95
Κείμενα κυπριακής λογοτεχνίας μια χαρά κάνετε και στο λύκειο. Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο θέμα με το να υπάρχει έξτρα ώρα για την κυπριακή λογοτεχνία αν και πιστεύω πως τα κυριότερα σημεία της χρειάζονται όλα κι όλα 5 μαθήματα, αλλά επιτέλους, όχι να προκαλέσουμε τέτοια πνευματική σύγχιση στα παιδιά. Ειδικά το τελευταίο αν το είπες για να αντικατοπτρίσεις μερικούς πορωμένους φιλολόγους (γιατί εμένα όλοι μου οι φιλόλογοι κυπριακά μιλούσαν), εγώ από την άλλη προτιμώ αυτό από το να μην ξέρει κανείς να γράψει το όνομά του σωστά, να κλίνει ένα ρήμα και να δομήσει μια πρόταση. Ναι, γουάου, έχετε πολύ μαμάτη διάλεκτο, αλλά πρέπει να θέσετε σωστές προτεραιότητες και όχι να προσβάλλεστε και να φωνάζετε σαν πεντάχρονα κάθε φορά που ο καθηγητής των νέων θα σας ζητήσει να εκφραστείτε σωστά προφορικά. Πράγμα που έτσι κι αλλιώς έχω δει ελάχιστους καθηγητές να κάνουν.
Mischief managed.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°96
Ναι.. ξέρουμε να μιλήσουμε σωστά, να κλίνουμε ένα ρίμα και να συντάξουμε μια πρόταση επίσης με τον σινιθισμένο τρόπο ομιλείας μας! Και οι περισσότεροι από μας να το κάνουν σωστότατα και στα ελληνικά! Βλεποντας παιδιά να μην μπορούν να εκφραστούν μπορούμε να αποδείξουμε τη δυνατότητα τους να το κάνουν μιλώντας κυπριακά! Αυτός είναι και ο λόγος να προστεθεί το μάθημα αυτό στα σχολεία, οι μαθητές πρέπει να αφήνονται να εκφράζονται έστο και στα κυπριακά!
Και δεν μας ζιτάνε να μιλήσουμε σωστά ελληνικά αλλά να "καλαμαρίσουμε" απαιτώ να μου επιτρέπεται να πω τζαι να πω έσιει και να βάλω την προσωπική αντωνιμεία μετά το ρήμα όταν μιλάω στην τάξη, από τη στιγμή που στο γραπτό λόγο εκφράζομαι απολύτως ορθά! Αν οι μαθητές είναι γεννικώς ανίδεοι και έχουν λάθος νοωτροπεία δεν έχει να κάνει με τη διάλετο!
Το βρήσκω λάθος η χρήση της διαλέκτου να θεωρείται λάθος έκφρασης και επίσης δεν θεωρώ πως αυτή ευθύνεται για το πρόβλημα έκφρασης των μαθητών! Και ναι ξέρουμε και να μιλήσουμε και να εκφραστούμε, και να μιλήσουμε σωστά ελληνικά επίσης! Η πληοψιφεία του΄λαχιστον κρίνοντας από τους συμμαθητές μου!
Και δεν μας ζιτάνε να μιλήσουμε σωστά ελληνικά αλλά να "καλαμαρίσουμε" απαιτώ να μου επιτρέπεται να πω τζαι να πω έσιει και να βάλω την προσωπική αντωνιμεία μετά το ρήμα όταν μιλάω στην τάξη, από τη στιγμή που στο γραπτό λόγο εκφράζομαι απολύτως ορθά! Αν οι μαθητές είναι γεννικώς ανίδεοι και έχουν λάθος νοωτροπεία δεν έχει να κάνει με τη διάλετο!
Το βρήσκω λάθος η χρήση της διαλέκτου να θεωρείται λάθος έκφρασης και επίσης δεν θεωρώ πως αυτή ευθύνεται για το πρόβλημα έκφρασης των μαθητών! Και ναι ξέρουμε και να μιλήσουμε και να εκφραστούμε, και να μιλήσουμε σωστά ελληνικά επίσης! Η πληοψιφεία του΄λαχιστον κρίνοντας από τους συμμαθητές μου!
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°97
Μα ακριβώς το να καλαμαρίσετε είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης, αυτή είναι η επίσημη μορφή της γλώσσας και αυτή χρησιμοποιούμε όλοι όταν οι συνθήκες το απαιτούν, και επειδή προέρχομαι από μέρος που στα σπίτια του ο κόσμος με διάλεκτο μιλάει, επέτρεψέ μου να μπορώ κι εγώ να διαχωρίσω πότε πρέπει να χρησιμοποιείται. Μιλάς χωρίς να μου δινεις τίποτα, παντού προσθέτεις ότι κρίνεις από τους συμμαθητές σου, υποθέτω για να καταλάβω εγώ ότι έχεις πιο καλλιεργημένους συμμαθητές από εμένα, οι οποίοι αφού εκφράζονται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΟΡΘΑ όπως λες, τότε αν τους το ζητήσεις θα μπορούν να αρθρώσουν μια πρόταση στα νέα ελληνικά ("καλαμαρίζοντας )", χωρίς να την γεμίσουν με "αααααααα", "εεεεεεεεεεε" και όλα τα φωνήεντα σε παρατεταμένη μορφή, χωρίς να ρωτάνε τι σημαίνει η λέξη "βαδίζω", και χωρίς να κάνουν από ένα μισάωρο ο καθένας για να βάλουν τος λέξεις σε σωστή σειρά.
Και αν δεν το έχεις αντιμετωπίσει αυτό στη Λευκωσία ξέρεις γιατί είναι; Γιατί δε μιλάτε τόσο βαριά κυπριακά. Επαναλαμβάνεις συνέχεια το ότι δε φταίει η διάλεκτος, αλλά αν δε φταίει πες μου σε παρακαλώ τι φταίει για την τρομερή λεξιπενία των παιδιών που τα βλέπεις στην τηλεόραση να σου λένε πώς νιώθουν που τελείωσε το σχολείο και ακούς ένα απροσδιόριστο μίγμα από "χαρά, καλά, θάλασσα, μπάνιο" και δεν ξέρεις αν θες να βάλεις τα γέλια ή τα κλάμματα.
Και αν εσύ είσαι το μοναδικό άτομο που ξέρω που εκφράζεται σωστά γραπτώς, είναι γιατί είσαι επίσης το μοναδικό άτομο που ξέρω που εκφράζεται σωστά και προφορικά και μιλάει τόσο καλά τα νέα, λόγω της επαφής σου με την Ελλάδα από μικρή. Χμμμ...
Και αν δεν το έχεις αντιμετωπίσει αυτό στη Λευκωσία ξέρεις γιατί είναι; Γιατί δε μιλάτε τόσο βαριά κυπριακά. Επαναλαμβάνεις συνέχεια το ότι δε φταίει η διάλεκτος, αλλά αν δε φταίει πες μου σε παρακαλώ τι φταίει για την τρομερή λεξιπενία των παιδιών που τα βλέπεις στην τηλεόραση να σου λένε πώς νιώθουν που τελείωσε το σχολείο και ακούς ένα απροσδιόριστο μίγμα από "χαρά, καλά, θάλασσα, μπάνιο" και δεν ξέρεις αν θες να βάλεις τα γέλια ή τα κλάμματα.
Και αν εσύ είσαι το μοναδικό άτομο που ξέρω που εκφράζεται σωστά γραπτώς, είναι γιατί είσαι επίσης το μοναδικό άτομο που ξέρω που εκφράζεται σωστά και προφορικά και μιλάει τόσο καλά τα νέα, λόγω της επαφής σου με την Ελλάδα από μικρή. Χμμμ...
Mischief managed.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°98
Πρώτον: το να καλαμαρίσουμε δεν είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης σε κα΄θε περίπτωση, τις περισσότερες ορές έιναι κάτι που καταλήγει κομικοτραγικό! Ναι κρίνω απ' τους συμμαθητές μου που κατά τη συντριπτική τους πληοψιφεία μπορούν να ξεχωρίσουν κάθε περίπτωση που πρέπει να μιλήσουν κυπριακά ή να "καλαμαρίσουν" όταν χρειάζεται να το κάνουν το κάνουν σωστά συντακτικά άσχετα αν η προφορά είναι ένα δράμα!
Όντως τα παιδιά που έχουμε δει στην τηλεώραση να μιλάνε εκφράζονται χάλια όμως αυτό οφήλεται στη λανθασμένη νοωτροπεία και το λάθος τρόπος εκμάθυνσης της ελληνικής στα σχολεία γεννικότερα. Ξεκινώντας από το δημοτικό για παράδειγμα δεν ξεκινάμε σωστά, θέλω να πω, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ξεχωρίσει ακόμα τη διαφορά μεταξύ αυτούσιας της ελληνικής και της κυπριακής διαλέκτου μέχρι την τρίτη τετάρτη δημοτικού.. Τα "καλαμαρίστικα" γι΄αυτούς είναι απλά ένας "επίσιμος" και μερικές φορές "ειρωνικός" τρόπος έκφρασης με αστεία προφορά, αυτό πρέπει να ξεκαθαρίζεται!
Ναι στη λευκωσία δε μιλάμε τόσο βαριά κυπριακά η αλήθεια είναι όπως στη λεμεσό ή ακόμα χειρότερα στην πάφο, παρ' όλα αυτά γενικότερα πολλά άλλα πράγματα είναι διαφορετικά, και μην ξεχνάς ότι η περιοχή όπου είναι το σχολείο σου δεν αντιπροσωπεύει τη μικρότερη λεμεσό, περισσότερο είναι μια ξεχωριστή κοιτώνωτητα της πόλης.
Επίσης το ότι από μικρή έχω επαφή με την Ελλάδα δεν έχει καμάι σχέση. Ο λόγος που σε σένα μιλάω "σωστά" όπως λες τα νέα ελληνικά είναι ότι είσαι Ελληνίδα! Κατα τ' άλλα στην τάξη και τα λυπά μιλάω κυπριακά. Ντάξει δεν λέω ότι μιλάω "κυπριακά παφήτικα" και δεν είμαι και η καλήτερη γνώστης της διαλέκτου. Η σχέση όμως με Έλληνες δνε έχει και τόσο μεγάλη σημασία, υπάρχουν κι άλλοι μαθητές που μπορούν άνετα να καλαμαρίσουν χωρίς να είναι απλά σε ένα ελληνικό φόρουμ ή να περνάνε δεκαπέντε μέρες τα καλοκαίρια στην Άθήνα!
Επίσης άλλο οι τοπικές διαλέκτοι σ' όλη την Ελλάδα και άλλο η κυπριακή που έχει ολόκληρο δικό της λεξιλόγιο και διαφοροποιείται πάρα ΄πάρα πολύ, δεν είναι απολά προφορα με λίγες δικές της λέξεις! Η προφορά διαφέρει πάρα πολύ, προσπαθώντας πολλοί να μιλήσουν ελληνικά με τη σωστή προφορά είναι σα να προσπαθούν να μιλήσουν σχεδόν μια άλλη γλώσσα εμ τη διαφορά ότι δε διαφέρουν οι λέξεις!
Έχω ακούσει σχόλεια του τύπου "ναι άμα είναι έτσι να κάνουν και στην κρήτη κρητικά και στις τάδε περιοχές βλάχικα κτλπ" όμως το θέμα είανι εντελώς διαφορετικό άλλωστε΄ολο το σύστημα διαφέρει. Και στα κυπριακά είτε από κύπριους λογοτέχνες υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά έργα και ποιητές κτλπ ακόμα και αν απλά πάρεις τα δημοτικά τραγούδια.
Όντως τα παιδιά που έχουμε δει στην τηλεώραση να μιλάνε εκφράζονται χάλια όμως αυτό οφήλεται στη λανθασμένη νοωτροπεία και το λάθος τρόπος εκμάθυνσης της ελληνικής στα σχολεία γεννικότερα. Ξεκινώντας από το δημοτικό για παράδειγμα δεν ξεκινάμε σωστά, θέλω να πω, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ξεχωρίσει ακόμα τη διαφορά μεταξύ αυτούσιας της ελληνικής και της κυπριακής διαλέκτου μέχρι την τρίτη τετάρτη δημοτικού.. Τα "καλαμαρίστικα" γι΄αυτούς είναι απλά ένας "επίσιμος" και μερικές φορές "ειρωνικός" τρόπος έκφρασης με αστεία προφορά, αυτό πρέπει να ξεκαθαρίζεται!
Ναι στη λευκωσία δε μιλάμε τόσο βαριά κυπριακά η αλήθεια είναι όπως στη λεμεσό ή ακόμα χειρότερα στην πάφο, παρ' όλα αυτά γενικότερα πολλά άλλα πράγματα είναι διαφορετικά, και μην ξεχνάς ότι η περιοχή όπου είναι το σχολείο σου δεν αντιπροσωπεύει τη μικρότερη λεμεσό, περισσότερο είναι μια ξεχωριστή κοιτώνωτητα της πόλης.
Επίσης το ότι από μικρή έχω επαφή με την Ελλάδα δεν έχει καμάι σχέση. Ο λόγος που σε σένα μιλάω "σωστά" όπως λες τα νέα ελληνικά είναι ότι είσαι Ελληνίδα! Κατα τ' άλλα στην τάξη και τα λυπά μιλάω κυπριακά. Ντάξει δεν λέω ότι μιλάω "κυπριακά παφήτικα" και δεν είμαι και η καλήτερη γνώστης της διαλέκτου. Η σχέση όμως με Έλληνες δνε έχει και τόσο μεγάλη σημασία, υπάρχουν κι άλλοι μαθητές που μπορούν άνετα να καλαμαρίσουν χωρίς να είναι απλά σε ένα ελληνικό φόρουμ ή να περνάνε δεκαπέντε μέρες τα καλοκαίρια στην Άθήνα!
Επίσης άλλο οι τοπικές διαλέκτοι σ' όλη την Ελλάδα και άλλο η κυπριακή που έχει ολόκληρο δικό της λεξιλόγιο και διαφοροποιείται πάρα ΄πάρα πολύ, δεν είναι απολά προφορα με λίγες δικές της λέξεις! Η προφορά διαφέρει πάρα πολύ, προσπαθώντας πολλοί να μιλήσουν ελληνικά με τη σωστή προφορά είναι σα να προσπαθούν να μιλήσουν σχεδόν μια άλλη γλώσσα εμ τη διαφορά ότι δε διαφέρουν οι λέξεις!
Έχω ακούσει σχόλεια του τύπου "ναι άμα είναι έτσι να κάνουν και στην κρήτη κρητικά και στις τάδε περιοχές βλάχικα κτλπ" όμως το θέμα είανι εντελώς διαφορετικό άλλωστε΄ολο το σύστημα διαφέρει. Και στα κυπριακά είτε από κύπριους λογοτέχνες υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά έργα και ποιητές κτλπ ακόμα και αν απλά πάρεις τα δημοτικά τραγούδια.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°99
Στα λόγια μου έρχεσαι λοιπόν. Άρα πρέπει να δωθεί έμφαση στην ελληνική και όχι να την διαχωρίσουμε περισσότερο από τη διάλεκτο, κάτι που θα διχάσει τους μαθητές ακόμη περισσότερο και θα τους δώσει την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλουν καμία προσπάθεια για να ασχοληθούν με την επίσημη μορφή της γλώσσας αφού "θα είναι καλοί στα κυπριακά".Όντως τα παιδιά που έχουμε δει στην τηλεώραση να μιλάνε εκφράζονται χάλια όμως αυτό οφήλεται στη λανθασμένη νοωτροπεία και το λάθος τρόπος εκμάθυνσης της ελληνικής στα σχολεία γεννικότερα. Ξεκινώντας από το δημοτικό για παράδειγμα δεν ξεκινάμε σωστά, θέλω να πω, υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ξεχωρίσει ακόμα τη διαφορά μεταξύ αυτούσιας της ελληνικής και της κυπριακής διαλέκτου μέχρι την τρίτη τετάρτη δημοτικού.. Τα "καλαμαρίστικα" γι΄αυτούς είναι απλά ένας "επίσιμος" και μερικές φορές "ειρωνικός" τρόπος έκφρασης με αστεία προφορά, αυτό πρέπει να ξεκαθαρίζεται!
Μόνο που είναι το μεγαλύτερο σχολείο της Κύπρου, με πάνω από 900 μαθητές, χώρια που έχω επαφές και με τα γύρω σχολεία και μπορώ να συγκρίνω άνετα καταστάσεις. Μόνο μειονότητα δεν είναι, είναι κλασσικό δείγμα κυπριακού σχολείου.
Ναι ντάξει Άρτεμις, την επόμενη φορά κάνε περισσότερο σαν να σε προσέβαλλαν επειδή σου είπαν ότι μιλάς καλά την νέα ελληνική.
Επίσης ίσως να πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις το ιδίωμα από τη διάλεκτο. Τα κρητικά δεν είναι ιδίωμα, τα ποντιακά δεν είναι ιδίωμα επίσης. Η προφορά διαφέρει επίσης πάρα πολύ, και η χρήση τους δε γίνεται κατανοητή σε όσους δεν έρχονται σε συχνή επαφή. Και αν στο τέλος προσπαθείς να πεις πως δεν υπάρχει πλούτος λογοτεχνίας αντίστοιχος με τον κυπριακό στην Κρήτη πχ, ή και σε άλλα μέρη της ελληνικής περιφέρειας, εδώ είναι που θα με κάνεις να γελάσω και δε θα θελα.
Mischief managed.
Magical Identity
- Δημοσίευση Ν°100
πρώτον, όχι είναι πολύ σημαντικό να πμπορείς να εκφραζεσαι στη διάλεκτο που ομιλείται στο μέρος που μένεις, και όσον αφορά την κύπρο και όσον αφορά την κρήτη και όποιο δίποτε άλλο μέρος! Απλά το ότι είναι κύπρος είναι και ξεχωριστό κράτος κάνει την ανάγκη πιο επιτακτική αν θες τη γνώμη μου.
Το ξέρω ότι είναι το μεγαλήτερο σχολείο της κύπρου κτλπ, παρ' όλα αυτά λεώ πως δεν αποτελεί κλασσικό παράδειγμα σχοελίου της λεμεσού γιατί πίστεψε με βλέποντας άλλα σχολεία είναι πολύ διαφορετικά, όπως και το παγκύπριο λίγιο δεν αποτελεί παράδειγμα λικίου στη λάρνακα, και τα δύο είναι σε κάποια πράγματα κα΄λητερα απ' τα άλλα έχουν άλλα προγράμματακτλπ λόγω της ιστορίας των σχοελίων. όπως και το παγκύπριο γυμνάσιο λευκωσίας επίσης.
Είπα εγώ ότι προσβλήθηκα! Αντιθέτως, χαίρομαι που σε σύγκρηση με άλλους χειρίζομαι σχετικά καλά την ελληνική γλώσσα. Αυτό που με εκενυρίζει στην ουσία είναι η σύγκρηση με κύπριους όσον αφορά τις γλωσσικές δυνατότητες, τις δικές μου και άλλων παιδιών που στην ουσία έιναι φτωχιές με τις δυνατότητες του μέσου δεκαπεντάχρονου Έλληνα!
Δεν είπα ποτέ ότι στα Κρητικά και κτλπ δεν υπάρχει αντίστοιχα τεράστια ποσώτητα λογοτεχνικών και ποιητικών έργων! Απλά γεννικότερα πιστεύω ότι κάθε διάλεκτος πρέπει να συντιρείται σε κάθε γενιά. Ο λόγος που΄αυτό είναι ευκολότερο να γίνει στην Κύπρο είναι απλά το διαφορετικό εκπαιδετικό σύστημα. Και το ότι οι Κρητικοί και τα λυπά, δεν παύουν να είναι καθ' όλα Έλληνες, όμως δε θα μπω σε αυτό πρώτον γιατί είναι άσχετο και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε never!
Το ξέρω ότι είναι το μεγαλήτερο σχολείο της κύπρου κτλπ, παρ' όλα αυτά λεώ πως δεν αποτελεί κλασσικό παράδειγμα σχοελίου της λεμεσού γιατί πίστεψε με βλέποντας άλλα σχολεία είναι πολύ διαφορετικά, όπως και το παγκύπριο λίγιο δεν αποτελεί παράδειγμα λικίου στη λάρνακα, και τα δύο είναι σε κάποια πράγματα κα΄λητερα απ' τα άλλα έχουν άλλα προγράμματακτλπ λόγω της ιστορίας των σχοελίων. όπως και το παγκύπριο γυμνάσιο λευκωσίας επίσης.
Είπα εγώ ότι προσβλήθηκα! Αντιθέτως, χαίρομαι που σε σύγκρηση με άλλους χειρίζομαι σχετικά καλά την ελληνική γλώσσα. Αυτό που με εκενυρίζει στην ουσία είναι η σύγκρηση με κύπριους όσον αφορά τις γλωσσικές δυνατότητες, τις δικές μου και άλλων παιδιών που στην ουσία έιναι φτωχιές με τις δυνατότητες του μέσου δεκαπεντάχρονου Έλληνα!
Δεν είπα ποτέ ότι στα Κρητικά και κτλπ δεν υπάρχει αντίστοιχα τεράστια ποσώτητα λογοτεχνικών και ποιητικών έργων! Απλά γεννικότερα πιστεύω ότι κάθε διάλεκτος πρέπει να συντιρείται σε κάθε γενιά. Ο λόγος που΄αυτό είναι ευκολότερο να γίνει στην Κύπρο είναι απλά το διαφορετικό εκπαιδετικό σύστημα. Και το ότι οι Κρητικοί και τα λυπά, δεν παύουν να είναι καθ' όλα Έλληνες, όμως δε θα μπω σε αυτό πρώτον γιατί είναι άσχετο και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε never!