από Lisette de Lapin Δευ Σεπ 15, 2014 6:33 pm
Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς ότι είναι "υπέρ" η "κατά" του καπνίσματος.Το κάπνισμα είναι μια επιλογή.Όπως η κατανάλωση ανθυγιεινού φαγητού και η έλλειψη άσκησης.Το ότι καπνίζει κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πεθάνει,θα αποκτήσει καρκίνο ή ότι θα πάθει κάτι από τα όσα προαναφέρθηκαν και τα όσα γνωρίζουμε.Αρκεί να κατανοεί την έννοια "μέτρο".
Ένας άνθρωπος που καπνίζει 1 τσιγάρο την βδομάδα θα παρατηρήσει ελάχιστες διαφοροποιήσεις στον εαυτό του και πιθανότατα δεν θα παρούσιασει κάποιο μείζον πρόβλημα υγείας.Ένας άνθρωπος που καπνίζει 3 ή 4 πακέτα την ημέρα,είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα.
Το μέτρο είναι αυτό που θα καθορίσει τι θα συμβεί και τι επιπτώσεις θα έχει,τόσο το κάπνισμα,όσο και οποιαδήποτε άλλη συνήθεια/επιλογή.Οπότε,δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να πει πραγματικά ότι είναι υπερ ή κατα,αλλά αν θέλει/του αρέσει να καπνίζει ή δεν θέλει/δεν του αρέσει να καπνίζει)Είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ότι θέλει στον εαυτό του,και κανείς δεν μπορεί να του το στερήσει.Σίγουρα,μπορεί να τον προστατέψει από κάποιες ακραίες συμπεριφορές(σιγουρα πάντως όχι με αηδιαστικές εικόνες πάνω σε πακέτα) ή να του υπενθυμίσει κάποιες βλαβερές συνέπειες και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου,αλλά μέχρι εκεί.
Επιχειρήματα "κατά" του καπνίσματος του τύπου "με ενοχλεί ο καπνός" δεν νομίζω ότι υφίστανται.Σε κανέναν δεν αρέσει να φυσάει κάποιος καπνό μέσα στη μούρη του.Είτε είναι καπνιστής είτε όχι.Ούτε μπορεί να πει "με ενοχλεί το κάπνισμα" έτσι γενικά.Γιατί και οι δικοί μου γονείς κάπνιζαν,αλλά ποτέ εντος σπιτιού και ποτέ υπερβολικά,σε σημείο να με ενοχλεί και να μου προξενεί προβλήματα.
Επομένως,δεν μπορώ να πω ότι είμαι υπέρ ή κατά.Μπορώ να πω ότι αν και καπνίστρια,ειμαι κατά της έλλειψης σεβασμού απέναντι στους μη καπνιστές,που φτάνει σε σημείο να τους ενοχλεί και να προκαλει προβλήματα στην υγεία τους.Θεωρώ όμως εξίσου απαράδεκτο το να κρίνει κάποιος κάποιον για τις προσωπικές του επιλογές,απο τη στιγμή που αυτές επηρρεάζουν μοναχά τον ίδιο και απο τη στιγμή που ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση της πράξης του και των επιπτώσεων της(γι αυτο και πιστεύω ότι το οικογενειακό περιβάλλον και ο κοινωνικός περίγυρος οφείλει να αποτρέπει τα νεότερα μέλη του από το να ξεκινούν το κάπνισμα,καθώς στην ηλικία των 12 ή και των 16 δεν δύναται ένα παιδί να συνειδητοποιεί την σημασία των πράξεων του).
Στην ερώτηση ναι ή όχι,απαντάω ναι με marlboro light ή silk cut λευκό,όταν ξεμενω και "δανείζομαι" από το πακέτο της μάνας μου