εγώ στο γυμνάσιο έπαιρνα 17,5 με 18,5.20 δεν παίρναμε σε καμία περίπτωση απο 1ο τρίμηνο εκτος απο καλλιτεχνικά και μουσική (και αυτό όχι πάντα,μόνο στην τρίτη που ήταν λιγο πιο επιεικείς).Στα άλλα είχα και θρησκευτικά αντε αγγλικά.Γυμναστική είχα και 16 . Αγγλικά γράφαμε ορθογραφία σε κάθε μάθημα(και ας τολμούσε κανεις να αντιγράψει όπως στο λυκειο.Κανεις δεν αντεγραφε).Αρχαία γραφαμε του κόσμου τα απροειδοποίητα στα οποία η καθηγητρια θεωρουσε οτι ειναι διαβασμενος οποιος εγραφε απο 8 και πάνω.Οι πολύ καλοί μαθητες γραφαν και 15(συχνά και πιο κατω).Πήγα στο λύκειο και έγραφα 18-19αρια αρχαία και νόμιζα οτι μου κανουν πλάκα.Σοκαριστηκα.Μαθηματικά και εκεί του κόσμου τα απροειδοποίητα (εκεί έγραφα καλά απο 17 μεχρι 19μιση ,πήγαινε η μαμα μου στο τελος του τριμήνου και της έλεγε "μην τα βλέπετε αυτά, στο επόμενο τρίμηνο να δείτε πόσ θα πέσει").Λογοτεχνία κάναμε του κόσμου τις εργασίες(να διαβασουμε βιβλία να γραψουμε περιληψη και να απαντησουμε σε ερωτησεις, να διαβασουμε 5-6 διηγηματα του παπαδιαμαντη, να διαβασουμε τα διασημοτερα ποιηματα του Σολωμου , καμια 10αρια του Καβαφη κτλ) και τι καταφερναμε?στο τελος οι μισες εργασιες μας επιστραφηκαν αδιορθωτες χωρις βαθμο.Δεν μετρησαν πουθενα.Καλλιτεχνικά καθε δυο βδομάδες και μια ζωγραφιά που παρουσιαζαμε σε ολη την ταξη.Και ναι ζωγραφιζανε ολοι (οχι οπως στο λυκειο που καναμε μια ζωγραφια το τετραμηνο και αν).Ιλιάδα και εκεί ενα σωρό απροειδοποίητα.Στο λύκειο στην πρωτη οι διαφορές ήταν μονο σε κάποια μαθηματα.Πάλι δε βαζαν 20, πάλι εργασιες που (αυτη τη φορα διορθωθηκαν αλλα δεν τις πηραμε πισω) στη λογοτεχνια και μια (λατρεμενη) τρελη στην εκθεση που ηθελε να μας προετοιμασει για την τριτη και μας έβαζε να γραφουμε τριωρο διαγωνισμα σε 1μιση ωρα με αποτελεσμα ολοι να παιρνουμε 11αρια-12αρια γιατι δεν προλαβαιναμε τις ασκησεις.Στα αρχαια όμως και την ιστορία ήταν πιο νορμαλ ευτυχως.Δευτερα -τριτη λυκειου ηταν που εμπαιναν και 20αρια.Ομως υπήρχε καποια αντικειμενικοτητα στη δευτερα.Εκεί επιτέλους αναγνωριστηκε η συμμετοχή μου στην τάξη.
edit παραλίγο να ξεχάσω οτι στα αρχαία επρεπε να έχουμε και το τετράδιό μας με μαυρο την εκφώνηση και μπλε την απάντηση για να μοιάζει με τυπωμενο βιβλιο συμφωνα με την καθηγητρια μου.Βαθμολογούσε τα τετράδια με την εμφάνιση.