από Beatrice Baudelaire Πεμ Ιαν 01, 2015 8:18 pm
To 2014 λοιπόν... δεν μπορώ να κάνω τη διάκριση για το αν ήταν η καλύτερη ή η χειρότερη ως τώρα χρονιά. Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές της ζωής μου ήταν μέσα σε αυτή τη χρονιά όμως, οπότε θα πω απλά πως ήταν η πιο σημαντική.
Ξεκίνησε άσχημα. Ξεκίνησε με άγχος, νεύρα, κούραση, διάβασμαδιάβασμαδιάβασμα. Συνέχισε με περισσότερο άγχος, περισσότερα νεύρα, περισσότερη κούραση, άτομα που δεν έχαναν ευκαιρία να μου επαναλαμβάνουν ότι "δεν μπορώ". Υπήρχαν βέβαια και κάποια -λίγα- άτομα που δεν έχαναν ευκαιρία να μου επαναλαμβάνουν ότι "όχι μόνο μπορώ,αλλά και θα το κάνω", και χάρη σε αυτά μπόρεσα. Αυτά για το πρώτο μισό του χρόνου, μέρες ίδιες και απαράλλαχτες που έκρυβαν όμως αυτές τις πολύτιμες μικρές στιγμές που σε κάνουν να χαμογελάς. Πέντε λεπτά μέσα στον ανοιξιάτικο ήλιο, ένα τηλεφώνημα τα μεσάνυχτα ή στις πέντε το πρωί, μια ζεστή αγκαλιά, στιγμές που υπήρχαν για να μας δίνουν δύναμη όταν μας τελείωνε.
Έγινα 18 και πέρασα την περίοδο του τώρα-πια-μπορώ-να-κάνω-ό,τι-θέλω-και-δεν-θα-ρωτήσω-κανέναν. Έκανα πολλά πράγματα με αυτή τη λογική στο νου μου, πράγματα τρελά, πράγματα που μέχρι τότε μου απαγόρευαν. Και χαίρομαι που κοιτώντας πίσω δεν μετανιώνω για κανένα από αυτά.
Άλλαξα τη γνώμη που είχαν αρκετοί άνθρωποι για μένα, και στους περισσότερους η αλλαγή αυτή δεν άρεσε. Όταν έχεις συνηθίσει να βγαίνεις από πάνω, να αντιμετωπίζεις έναν άνθρωπο που θεωρείς πως δεν θα σου αντιμιλήσει και θα αποδεχτεί ό,τι κι αν του πεις, δεν σου αρέσει να σου αλλάζουν τα δεδομένα. Και ακόμα θυμάμαι εκείνη τη φράση που ειπώθηκε μέσα σε μια αίθουσα φροντιστηρίου, λίγες μόλις μέρες πριν τις πανελλήνιες.
-Τι έγινε Κατερίνα; Μιλάς κι εσύ;
και πριν προλάβω να απαντήσω,
-Να ξέρετε, κύριε Χ., ότι η Κατερίνα μιλάει. Μπορεί να μην μιλάει πολύ, αλλά όταν πρέπει να πει κάτι θα το πει κι ας μην σας αρέσει. Ιδίως αν δεν σας αρέσει. Όταν αποφασίσει να σε κάνει να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου, δεν σε σώζει τίποτα...
Ικανοποίηση. Δεν είμαι αυτή που νομίζουν. Είμαι πολύ καλύτερη από αυτό που νομίζουν. Δεν είμαι αυτή που θέλουν και χαίρομαι τόσο γι' αυτό. Και καλά θα κάνουν να θυμούνται πως όταν έχω δίκιο θα το βρω ο κόσμος να χαλάσει, και όταν πιστεύω κάτι θα το πω κι ας μην αρέσει.
Και μετά, οι Πανελλήνιες. Η πίεση αυξήθηκε μέσα σε δυο βδομάδες, αλλά ταυτόχρονα μειωνόταν με κάθε μάθημα που έσβηνα από τη λίστα. Εκείνες τις μέρες δεν άφηνα κανέναν να με επηρεάσει. Εκείνες τις μέρες άκουσα τα χειρότερα λόγια, από ανθρώπους που βασιζόμουν στο ότι θα με υποστηρίξουν, και με έκαναν να τους δω αλλιώς. Οι ξέγνοιαστες μέρες πριν βγουν οι βαθμοί. Τα μπάνια, οι βόλτες, τα χαμόγελα...πράγματα που μου είχαν λείψει τόσο πολύ. Η απογοήτευση όταν τελικά βγήκαν τα μόρια, και ταυτόχρονα η δικαίωση και η ικανοποίηση που οι κόποι μου απέδωσαν. Περίπου. Το υπέροχο καλοκαίρι που ξαφνικά απλωνόταν μπροστά μου, γεμάτο από ελπίδες και άπειρες άδειες μέρες που με περίμεναν να τις κάνω ό,τι θέλω, και είχα ξεχάσει τι σημαίνει μια άδεια μέρα. Πέρασα όμορφα. Πολύ όμορφα.
Η μέρα που θα μάθαινα πού πέρασα. Που το λάθος στο μηχανογραφικό με είχε γεμίσει ξανά με άγχος, άγχος ότι θα μείνω στην Αθήνα. Και δεν ήθελα, δεν ήθελα καθόλου. Ο εκνευρισμός με κάθε refresh της σελίδας των αποτελεσμάτων που εξακολουθούσε να μην δέχεται τα στοιχεία μου. Και το ξαφνικό refresh που εμφάνισε στην οθόνη το όνομα, τη βαθμολογία, τη σχολή και την πόλη μου. Φοβόμουν να κοιτάξω την πόλη, αλλά όταν το έκανα ένιωσα και πάλι αυτή τη δικαίωση. Δεν μπορούσα, ε; Κοίτα να δεις που μπόρεσα...
Από εκείνη τη μέρα η ζωή άρχισε να μου φαίνεται πιο όμορφη. Μετρούσα τις μέρες για να φύγω και όταν τελικά μπήκα στο τρένο, με δάκρυα μεν από εκείνο τον αποχαιρετισμό στο σταθμό, ήξερα πως είχα μια ευκαιρία να αφήσω πίσω τα πάντα και να αρχίσω πάλι. Και άρχισα, και ήταν όμορφο..τόσο όμορφο. Δεν με ένοιαζε πια τίποτα από όσα με απασχολούσαν πίσω στην Αθήνα. Ετοίμαζα το σπίτι μου και περπατούσα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και προσπαθούσα να αποδεχτώ το ότι δεν ήμουν εκεί για διακοπές. Περίμενα ένα άτομο, και ήρθε. Ακόμα δεν ξέρω αν ήξερα ή όχι, αν πίστευα ή όχι. Γνώρισα πάρα πολύ κόσμο. Έγινα πιο ανεξάρτητη και βρήκα την ελευθερία που μου έλειπε. Ερωτεύτηκα για πρώτη φορά. Η απόσταση από την παλιά μου ζωή με έκανε να δω πως άτομα που περίμενα ότι δεν θα χάσω, σταμάτησαν να νοιάζονται με το που έφυγα, και πως άτομα που δεν περίμενα ποτέ έμειναν στη ζωή μου.
Και εκεί, μέσα σε όλη αυτή την ευτυχία και την αισιοδοξία ότι βρήκα επιτέλους αυτά που έψαχνα, η ζωή αποφάσισε για άλλη μια φορά να μου δώσει ένα γερό χαστούκι. Ο έρωτας έφυγε. Την επόμενη μέρα, έφυγε και ένας από τους πιο αγαπημένους μου ανθρώπους στον κόσμο. Ο κόσμος μου ξαφνικά μετατράπηκε σε σημεία που είχε καθήσει και αντικείμενα που είχε αγγίξει και ρούχα που είχε φορέσει και ανθρώπους που είχε αγαπήσει, μισήσει, νιώσει, γνωρίσει και ένα πιάνο που σώπασε. Χανόμουν. Έκανα καιρό να κοιμηθώ, ακόμα περισσότερο να κοιμηθώ ήσυχη. Μετάνιωσα, κι ας μου έλεγαν ότι δεν μπορούσα να έχω κάνει κάτι. Ξέρω πως μπορούσα να κάνω αυτό που ήθελα, και δεν το έκανα, αφήστε με ήσυχη λοιπόν.
Χριστούγεννα. Πρωτοχρονιά. Δεν μου έκαναν αίσθηση φέτος. Δεν κατάλαβα καν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Και ξαφνικά, η χρονιά τελειώνει. Τελείωσε. Τόσο όμορφη, τόσο άσχημη. Έμαθα τόσα πράγματα.
Έμαθα να πιστεύω στον εαυτό μου.
Έμαθα να πιστεύω στους άλλους. Δεν είναι κακό να στηρίζεσαι σε κάποιον άλλο πού και πού.
Έμαθα ποιοι άνθρωποι είναι πραγματικά δίπλα μου. Είναι λίγοι, αλλά αποφάσισα ότι είναι αρκετοί.
Έμαθα πως δεν είναι κακό να αναπροσαρμόζεις τον ρόλο κάποιου ατόμου στη ζωή σου. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο. Αν στην προετοιμασία μιας παράστασης δώσεις σε έναν καλό ηθοποιό ένα ρόλο, που τελικά δεν του ταιριάζει, μόλις το καταλάβεις δεν τον πετάς από την παράσταση. Του βρίσκεις έναν άλλο ρόλο. Και να ξέρεις, θύμωσα όταν με κατέκρινες γι'αυτό. Επειδή εσύ δεν θα το έκανες, επειδή εσύ το θεωρείς λάθος, έπρεπε εγώ να κόψω κάθε επαφή μαζί του; Άντε γεια. Ζωή μου.
Εσένα, σε μισώ που ενώ ήσουν πάντα το στήριγμα και το πρότυπό μου, κατάφερες μέσα σε μια στιγμή να μου αλλάξεις την εικόνα που είχα για σένα. Εσένα, σ'ευχαριστώ που ό,τι και να γίνει βρίσκεις τρόπους να είσαι εδώ. Κι εσένα, για σένα νιώθω τόσο τυχερή που δεν έφυγες. Που συνεχίζεις να είσαι δίπλα μου, να μου μιλάς, να με βλέπεις, να με στηρίζεις. Θα μπορούσες να φύγεις, το πιστεύω, δεν σε υποχρέωνε κανείς να συνεχίσεις να είσαι εδώ μετά από αυτό, αλλά είσαι.
Το 2014 είχε τα πάντα. Είχε κάθε κατάσταση, κάθε συναίσθημα. Ήταν η πιο γεμάτη χρονιά, έμαθα τον εαυτό μου και τους άλλους, έκανα όλα όσα έπρεπε να κάνω. Πάνω σε αυτά θα πατήσω για να μπορώ να ρθω του χρόνου και να πω πως και το 2015 ήταν έτσι.