Arcturus Regulus Black έγραψε:Καθόλου δε με κάλυψες, ίσα ίσα μου απέδειξες ότι όσα είπες πριν ήταν πολύ υπερβολικά με ελάχιστα παραδείγματα. Μου αναφέρεις μία σχολή που κλείνει και 5 σχολές μουσικής για να μου αποδείξεις ότι τα Ελληνικά πτυχία δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό; Εγώ ξέρω ότι όλες οι οικονομικές, οι σχολές υγείας , τα πολυτεχνία, οι φιλολογίες και γενικότερα σχεδόν όλα τα ΑΕΙ αναγνωρίζονται παντού , όχι μόνο στην Ευρώπη. Επιπλέον αυτό με το ότι δεν αναγνωρίζονται στην Κύπρο που κολλάει; Εδώ όλα τα ΑΕΙ κάθε χρόνο δέχονται ποσοστό Κύπριων και τελικά τα πτυχία που αποκτούν αυτοί δεν αναγνωρίζονται στις χώρες τους αλλά παρόλα αυτά έρχονται εδώ να σπουδάσουν; Εδώ υπάρχει κολοσσιαία αντίφαση.
Ήθελες αναλυτική λίστα; Αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ όσο δείχνεις, μπορείς να το ψάξεις. Εγώ ανάφερα 6 σχολές από την άκρη του μυαλού μου και το quote από τις ειδήσεις, φυσικά.
Όσο για την Κύπρο το διάβασα σχετικά πρόσφατα στην Καθημερινή. Το πως εσύ τα ξέρεις όλα αυτά μου φαίνεται πολύ περίεργο. Αλλά, όταν τελειώσεις τη σχολή σου και βγεις την αγορά εργασίας, τα ξαναλέμε.
Arcturus Regulus Black έγραψε: Nathaniel έγραψε:Βασικός κανόνας σύγκρισης, φίλε μου, είναι να ψάξεις το όποιο θέμα έξω από ανθρώπους που διαμορφώνουν άποψη με βάση τα συμφέροντά τους. Πχ, δεν θα ρωτούσες ποτέ έναν παπά, αν ο χριστιανισμός είναι καλός, σωστά;
Δεν διαφωνώ σ'αυτό αλλά τι σχέση έχει; Γιατί το θέτεις ως επιχείρημα; Σου έθεσα εγώ τη γνώμη κανενός πανεπιστημιακού;
Εγώ σου ανέφερα τις έρευνες ξένων πανεπιστήμιων στις οποίες γίνονται συγκρίσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Και αυτό το ανέφερα γιατί είπες πως οι ακαδημαϊκοί κύκλοι στην Ελλάδα προσπαθούν να συγκριθούν με τα ξένα πανεπιστήμια. Ουσιαστικά αυτό καταρρίπτεται αφού τα ίδια τα ξένα πανεπιστήμια βάζουν τα ελληνικά στη σύγκριση και όχι το αντίστροφο που θα ήταν ύποπτο.
Δεν είδα κάποια έρευνα ή κάποιο link σε έρευνα είναι η αλήθεια. Ωστόσο, δεν ήταν επιχείρημα. Ήταν η απλή παρατήρηση ότι αυτή τη στιγμή είσαι σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο και για να χρησιμοποιήσω την παλιά καλή έκφραση του λαού: ποιος παπάς δεν ευλογά τα γένια του;
Μετά από 12 χρόνια σπουδών στη μουσική σου λέω ότι αυτή τη στιγμή στην ελλάδα υπάρχουν 200.000 άτομα ισάξια του Μότσαρτ. Φυσικά μετά τα 12 χρόνια σπουδών, έρχεται η συνειδητοποίηση ότι όπως κάθε τι που έχει να κάνει με χρήματα, έτσι και κάθε σχολή (ιδιωτική ή μη) στην ελλάδα, είναι επιχείρηση. Ξαναλέω, όταν με το καλό πάρεις το πτυχίο σου και θελήσεις να βρεις δουλειά σε οποιαδήποτε χώρα της ευρώπης, μακάρι να βγω ψεύτης.
Arcturus Regulus Black έγραψε: Nathaniel έγραψε:Ζήτηση για υποτροφίες, ακριβώς όπως το είπες. Για να δουλέψεις στην ευρώπη με ελληνικό πτυχίο πρέπει να έχεις ευρωπαϊκό μεταπτυχιακό. Οι μισοί μου φίλοι έχουν τελειώσει σχολές που έχουν να κάνουν με πληροφορική. Όλοι τους όμως έφυγαν έξω για μεταπτυχιακό, απλώς για να μετρά το χαρτί τους στην ευρώπη.
Για να δουλέψεις στην Ευρώπη πρέπει να έχεις ευρωπαικό μεταπτυχιακό; Από που και ως που;
Μια χαρά δουλειές βρίσκεις και με ελληνικά μεταπτυχιακά και με ελληνικά πτυχία μόνο. Πόσοι γιατροί κάνουν ειδικότητες στο εξωτερικό χωρίς μεταπτυχιακά και μετά βρίσκουν δουλειά και εγκαθίστανται μόνιμα εκεί; Πόσοι μηχανικοί δουλεύουν σε κατασκευαστικές στην Αραβία ή στην Ευρώπη; Αυτοί που φεύγουν έξω για μεταπτυχιακό είναι γιατί θέλουν να κάνουν έξω μεταπτυχιακό (και καλά κάνουν κατά τη γνώμη μου) και όχι γιατί δεν αναγνωρίζονται τα ελληνικά μεταπτυχιακά. πχ η ξαδέλφη μου τέλειωσε βιολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό εδώ και τώρα κάνει έρευνα στη Μορ. Βιολογία στην Αγγλία με 4000λίρες.
Δηλαδή η ξαδέρφη σου έπρεπε να έχει διδακτορικό για να κάνει έρευνα στην μορ. βιολογία για 4.000 λίρες όταν φίλος μου δουλεύει σερβιτόρος για 2.500? Ενδιαφέρον. Αλλά ας μην παίξουμε αυτό το παιχνίδι του "ποιος γνωρίζει περισσότερους".
Arcturus Regulus Black έγραψε:
Ναι αλλά δεν μπορείς να συγκρίνεις δημόσια με ιδιωτικά. Το να συγκρίνεις τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχεις στο μυαλό σου και είναι ιδιωτικά με τα δημόσια ελληνικά είναι αστείο! Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν δικούς τους πόρους με τα χρήματα που παίρνουν από τους φοιτητές και δεν περιμένουν το κράτος να τους δώσει λεφτά για να λειτουργήσουν. Αν θες να κάνεις σωστή σύγκριση θα πρέπει να συγκρίνεις τα δημόσια του εξωτερικού(όσα υπάρχουν) με τα ελληνικά. Αλλιώς προφανώς θα δεις ότι τα ιδιωτικά έχουν καλύτερες υποδομές και έρευνα. Αλλά σε διδακτικό επίπεδο τα ελληνικά δεν υστερούν ή τουλάχιστον δεν μπορείς να το αποδείξεις καν.
Όσον αφορά το αν θα έπρεπε να έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια (τα οποία συμφωνώ θα ήταν σαφώς ανώτερα σε υποδομές-έρευνα των δημόσιων) είναι μεγάλη κουβέντα και θα βρεις πολλούς υποστηρικτές αλλά και εχθρούς:P. Εγώ συμφωνώ πως αν θα είχαμε θα ήταν θετικό αλλά είναι τεράστια κουβέντα.
Γενικά έχεις στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο το οποίο επεκτείνεις στο όλο χωρίς λόγο. Εγώ δε λέω ότι έχουμε φοβερά πανεπιστήμια,ίσα ίσα σε σχέση με τα μεγάλα ιδιωτικά του εξωτερικού δεν συγκρίνονται. Αλλά με τα ιδιωτικά δεν συγκρίνονται όμως. Από την άλλη όμως έχουμε αξιοπρεπή πανεπιστήμια με βάση τους πόρους που διαθέτουν και οι Έλληνες απόφοιτοι το έχουν αποδείξει πολλάκις στο εξωτερικό. Επιπλέον έρευνα-υποδομές-διδασκαλία είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αν σε ένα πανεπιστήμιο διδάσκουν για παράδειγμα νομπελίστες και το πανεπιστήμιο πάλι δεν έχει υποδομές-έρευνα λόγω έλλειψης πόρων , τότε πως το χαρακτηρίζουμε; "Κακό" πανεπιστήμιο;
Η πρώτη παράγραφος σε όλο αυτό φίλε μου είναι μία τεράστια δικαιολογία. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο το υπερασπίζεσαι τόσο πολύ, αλλά δεν με αφορά. Σημασία έχει αυτό: Όταν κάνεις μία σύγκριση 2 όμοιων πραγμάτων σε διαφορετικούς πολιτισμούς, συγκρίνεις τη σημασία που έχει το κάθε ένα από αυτά στον κάθε πολιτισμό. Κοινώς, στην ελλάδα, τα ιδιωτικά λέγονται ΙΕΚ και κάνουν άθλια δουλειά. Δικαίως λοιπόν, μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα community colleges.
Από την άλλη, τα δημόσια πανεπιστήμια (ΑΕΙ, ΤΕΙ) στην ελλάδα έχουν πολύ μεγαλύτερο κύρος. Κάτι σαν τα ιδιωτικά στο εξωτερικό (να σου θυμήσω, αν και είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις, ότι στις περισσότερες χώρες της ευρώπης τα δίδακτρα για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο ανέρχονται στις 8.000 το χρόνο, όχι πολύ περισσότερα απ'όσα δίνουν οι γονείς σου/μου/του για να σπουδάζεις σε μία μακρινή πόλη). Τι θεωρείς λοιπόν πιο δίκαιο, και τι πιο άδικο; Τι να συγκρίνεις με τι;
Τα "τεράστια" δίδακτρα για τα οποία μιλάς τα έχουν 2-3 πανεπιστήμια σε κάθε χώρα. Έχω πάει στο πανεπιστήμιο της οξφόρδης για ένα δεκαπενθήμερο ανταλλαγής, και μάθαμε αρκετά για τα προγράμματά τους.
Όσο για την ιατρική κλπ που αναφέρεις. Πριν από 10-15 χρόνια περίπου, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη έφεραν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Οι γιατροί του νοσοκομείου έπρεπε να παρακολουθήσουν σεμινάρια έτους για να μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν. Μέχρι σήμερα, ο εξοπλισμός αυτός δεν έχει ξεπεραστεί από άλλο νοσοκομείο στην ελλάδα. Όλα αυτά έγιναν από τον ιδρυτή του νοσοκομείου, με δικά του έξοδα για τον απλό λόγο ότι οι ελληνικές τεχνικές για εγχειρήσεις ρουτίνας ακόμη είναι 20 χρόνια πίσω. Αν δεν με πιστεύεις, μπορείς να κάνεις μία κολονοσκόπηση. Δεν υπάρχουν κάμερες-χαπάκια στην Ελλάδα φίλε μου.
Μαριλένα χάνεις το πόιντ. Συμφωνώ μαζί σου ότι οι σχολές για την Ελλάδα είναι μια χαρά. Οι Έλληνες είναι καλοί στη δουλειά τους (όταν είναι καλοί δηλαδή) λόγω της πείρας τους, κι όχι λόγω των σπουδών τους. Είπα μερικά ποστ πριν, ότι η αξία ενός ψυχολόγου βασίζεται στην προσωπική του ηθική και μετασχολική εκπαίδευση. Αυτό ισχύει παντού, σε κάθε ελληνική σχολή.
Δεν γνωρίζω για την φαρμακευτική, και είναι γελοίο να συγκρίνουμε λογοτεχνία, φιλολογία κλπ, μιας και απλώς είναι διαφορετικές κουλτούρες. (Αν και στη σκωτία υπάρχει πανεπιστήμιο που δίνει πτυχίο σε paranormal psychology, νίκα το αν μπορείς
)Αλλά σε θετικές επιστήμες, όποιος λέει ότι έχουμε το επίπεδό τους, είναι αδαής.
Πολύ απλά it's a fact, not wishful thinking.