από anthian9 Κυρ Μάης 12, 2013 1:59 pm
Δεν ξέρω ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να μάθει ένα παιδί για το σεξ, αλλά πράγματι κάποιοι μύθοι και η θεόποιήσή του πρέπει επειτέλους να καταργηθούν. Δεν μπορεί δηλαδή να ακούγεται η λέξη "σεξ" στα ελληνικά σχολεία και να ξεκαρδίζονται όλοι στα γέλια σε ένδειξη ανωριμότητας και παραπληρόφορησης. Είναι παραπάνω από γελοίο και καθόλου κολακευτικό για το επίπεδό μας και την ακεραιότητά μας ως ενήλικα άτομα που σε κάποια στιγμή θα αρχίσουν την σεξουαλική τους ζωή. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό την ενημέρωση από νωρίς, ίσως από το Γυμνάσιο και μετά, για τους τρόπους αντισύλληψης, διότι έχω ακούσει τόσες ηλιθιότητες σχετικά με το θέμα που καθιστούν την σεξουαλική πράξη καταστροφική και επικίνδυνη για το ζευγάρι. Οι περισσότεροι ντρέπονται και να κοιτάξουν της οδηγίες χρήσης ενός προφυλακτικού ή απλά εφαρμόζουν διάφορες "μαγικές συνταγές" που διάβασαν στο ίντερνετ για να ολοκληρώσουν χωρίς να χρησιμοποιήσουν αντισύλληψη. Πέρα από αστείο, είναι επικίνδυνο και για τους δύο. (Μιλάω κυρίως για μικρότερες ηλικίες που ποικίλλουν από 15-18 χρονών και για μεγαλύτερους παρτενέρ που εκμεταλλεύονται την άγνοια του σεξουαλικού συντρόφου τους με όλες τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες)
Ο σεξουαλικός προσονατολισμός είναι επίσης πολύ σημαντικός. Τώρα, το πότε θα πρέπει να αρχίσει να διδάσκεται, ειλικρινά δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να κρίνω. Ο καθένας μας ωριμάζει σεξουαλικά σε πολύ διαφορετική ηλικία. Ωστόσο, οφείλουμε στους εαυτόυς μας και στους ομοφιλόφυλους να γκρεμίσουμε διάφορα στερεότυπα, όπως αυτό της θηλυπρέπειας, του ότι "είναι κολλητικό(ντοίνγκ), προσβλητικό, ανωμαλία της φύσης" και δεν ξέρω γω τι άλλο, ακόμα και ότι το να είσαι ομφυλόφιλος ή bisexual είναι ντροπή. Τα άτομα πρέπει να νιώθουν άνετα να μιλούν για την σεξουαλική τους ταυτότητα σε αυτούς που θεωρούν άξιους να την μοιραστούν μαζί τους.
Ακόμη θεωρώ απαραίτητο το παιδί να αρχίσει από μικρότερη ηλικία να μαθαίνει το γενικότερο πλαίσιο της αναπαραγωγής από επιστημονικής άποψης, ώστε να αρχίσει να αισθάνεται την φυσικότητα της αναπαραγωγής.
Δεν ξέρω, αυτή η "βρωμιά" που έχει δημιουργηθεί γύρω από την πράξη καθαυτή του σέξ, αυτή η χωρίς λόγο "προστυχιά" και "πονηριά" δεν θα θελα να χει θέση στην νοοτροπία και αντίληψη του δικού μου παιδιού. Δεν μπορώ ωστόσο να προτείνω μία κάποια κατάλληλη ηλικία για να διδαχτούν τα παιδιά στο σχολείο πως πραγματικά γίνεται η σεξουαλική πράξη, ώστε να πάψει αυτή να θεωρείται "παράνομη" και "ένοχη απόλαυση" ή "βρώμικη" και παρά φύσιν. Δύσκολα μου βάζετε.
Προσωπικά γνωρίζω από την πρώτη ή την δευτέρα δημοτικού για την σεξουαλική πράξη, γιατί είχα ρωτήσει την μητέρα μου πως γίνονται τα παιδιά και εκείνη απλά μου εξήγησε. Σίγουρα έπαιξε σπουδαίο ρόλο και ότι η μητέρα μου είναι γιατρός. Πάντως την ευχαριστώ γι αυτό, που ποτέ δεν χρειάστηκε να ακούσω για πελαργούς, μελισσούλες και λουλουδάκια ή ό,τι άλλο. Εμένα με ικανοποίησε η απάντηση και ουδέποτε προσπάθησα να πειραματιστώ πάνω στο θέμα σε μικρές ηλικίες. Η απορία μου είχε λυθεί και η περιέργειά μου ικανοποιήθηκε με την αλήθεια. Αυτό αυτή η κουβέντα και το πότε θα γίνει εξαρτάται από τον κάθε γονιό και κατά πόσο εμπιστεύεται την κρίση και την ωριμότητα του παιδιού του. Είναι όμως συχνό φαινόμενο οι γονείς να μην έχουν καμία άνεση να μιλήσουν με τα παιδιά τους για το σεξ ή το αντίστροφο, που σε κάθε περίπτωση είναι άσχημο και το παιδί πρέπει να έχει μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης και επίλυσης αποριών πάνω στο θέμα, αλλιώς κινδύνευει πάνω απ' όλα η υγεία του και στη συνέχεια η ψυχολογία του.
Για το σχολείο τα πράγματα είναι ακόμη πιο περίπλοκα γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις εκατοντάδες διαφορετικές προσωπικότητες. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει ένα "κέντρο σεξουαλικής αγωγής", κάτι σαν οργάνωση από ειδικούς πάνω στο θέμα σε κάθε πόλη, όπου θα μπορούσε ο καθένας δωρέαν κι ανώνυμα να επικοινωνεί με τους ειδικούς και να παίρνει τις σωστές απαντήσεις ή να συζητάει ελεύθερα για θέματα που αφορούν την σεξουαλικότητά του;