O M. Night Shyamalan καθώς και ο Guillermo del Toro είχαν δηλώσει ενδιαφέρον στην σκηνοθεσία αυτού του μέρους.
Ο Ντέιβιντ Χολμς, 25, ο κομπάρσος του Ντάνιελ Ράντκλιφ, τραυματίστηκε πολύ άσχημα σε ένα γύρισμα στα Στούντιο Leavesden, κοντά στο Watford, Hertfordshire. Έκανε μία σκηνή στον αέρα, όταν έπεσε στο έδαφος ακολουθώντας μία έκρηξη, που ήταν μέρος της δουλειάς του, και απέκτησε ένα τραύμα στην πλάτη
Ο John Williams που συνέθεσε την μουσική για τις πρώτες 3 ταινίες, ήθελε να ασχοληθεί και με αυτή την ταινία αλλά τελικά δεν τα κατάφερε λόγω δυκολιων του προγραμματος του.
Ο Domhnall Gleeson που υποδύεται τον Μπιλ Ουέσλι είναι στον πραγματικό κόσμο γιος του Brendan Gleeson που υποδύεται τον Τρελομάτη Μούντι!
Ο χαρακτήρας Γκρίπχουκ υποδήθηκε από τον Verne Troyer στο "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος", και έτσι ο Troyer έγινε ένας από τους λίγους Αμερικανούς στο καστ. Ωστόσο, η φωνή του Γκρίπχουκ δώθηκε από τον Warwick Davis. Σε αυτή την ταινία ο Davis υποδύεται τον Γκρίπχουκ τόσο σε σώμα όσο και σε φωνή. Ο Davis επίσης υποδύεται τον καθηγητή Φίλιους Φλίτγουικ σε όλη τη σειρά ταινιών.
Τα μέλη του καστ John Hurt και Bill Nighy έχουν και οι δύο υποδυθεί διακεκριμένους ρόλους σε μεταφορές άλλων γνωστών σειρών, του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Hurt ήταν η φωνή του Άραγκορν στην ταινία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Ralph Bakshi το 1978. O Nighy ήταν η φωνή του Σαμ Γαμγκι στην αναμετάδωση του ραδιοφώνου του BBC.
Ο Συνθέτης της μουσικής του Τάγματος του Φοίνικα καθώς και του Ημίαιμου Πρίγκιψ, Nicholas Hooper αρνήθηκε να συνθέσει την μουσική για τις 2 τελευταίες ταινίες καθώς η εργασία του στις άλλες 2 ταινίες είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικογένεια του καθώς και στην προσωπική του ζωή.
Αρχικά και τα δύο μέρη ( Ι & ΙΙ) θα γίνονταν σε IMAX 3D (κατά την μετέπειτα επεξεργασια) μα η Warner Bros. ακύρωσε τη μεταφορά του Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος Ι σε 3D και (μέχρι τώρα) μόνο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος ΙΙ είναι η μοναδική ταινία Χάρι Πότερ που βγήκε σε 3D.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ηθοποιοί Brendan Gleeson, Michael Byrne, Peter Mullan, και David O'Hara εμφανίστηκαν στην ίδια ταινία απο το Braveheart.
Ο Bruno Delbonnel αρνήθηκε να σκηνοθετήσει τις 2 τελευταίες ταινίες, λέγοντας οτι φοβάται οτι θα επαναληφθεί." Με συνέπεια την πρόσληψη του Γάλλο-Πορτογάλου σκηνοθέτη Eduardo Serra.
O Jason Isaacs αρχικά σκέφτηκε να μην επιστρέψει για αυτήν την ταινία, φοβούμενος πως η σύλληψη του χαρατκήρα του (Λούσιους Μαλφόι) και η φυλάκισή του στο τέλος του Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα θα σήμαινε είτε πολύ μικρή είτε ανύπαρκτη εφμάνισή του στη σκηνή στο φινάλε. Σε μία συνάντηση με τη Rowling, παρακάλεσε να βγει από τη φυλακή. Αυτή του είπε "Είσαι έξω. Κεφάλαιο Ένα". Αυτό αμέσως τον έπεισε να επιστρέψει στην ταινια
Ο Νick Moran είπε σε συνεντεύξεις πως ο ρόλος του ως Σκάμπιορ θεωρήθηκε πολύ έντονος και για αυτό μερικές σκηνές κόπηκαν.
Η απόφαση να δοθεί η ταινία στους κινηματογράφους σε απλή μορφή και όχι σε τρισδιάστατη πάρθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα, λόγω της δυσκολίας της μετατροπής.
Περισσότερα απο 500 ραβδιά δημιουργήθηκαν για την ταινία. Ελέγχονταν πριν, κατα τη διάρκεια και μετά τα γυρίσματα. Πολλά γυρίστηκαν σπασμένα.
Ο Αγαπημένος χαρακτήρας του συνθέτη Alexandre Desplat είναι ο Ντόμπι.
Μια απο τις αφίσες στο καφέ όπου το τρίο καταλήγει μετά την φυγή απο τον γάμο είναι απο τη θεατρική παράσταση του Daniel Radcliffe "Equus".
Στην αρχή της ταινίας, όταν η Ερμιόνη καλείται κάτω για τσάι, , μπορούμε να ακούσουμε τους γονείς της να μιλούν για την Αυστραλία, μαζί με τον παρουσιαστή του δελτίου, που προφανώς στην τηλεόραση, μιλάει για ένα μέρος στην εξοχή. Αυτό είναι αναφορά στο βιβλίο, στο οποίο η Ερμιόνη λέει ότι η ίδια έσβησε όχι μόνο τον εαυτό της από την μνήμη των γονιών της, μα τους έδωσε και νέες ταυτότητες και τους έκανε να νομίζουν πως δε θα επιθυμούσαν τίποτα πιο πολύ από το να μετοικίσουν στην Αυστραλία.
Ο Γλωσσολόγος Dr. Francis Nolan επινόησε τα Ερπετικά (Parseltongue) γι'αυτή όπως και για τις άλλες ταινίες όπου ομιλούνταν.
Ο Rhys Ifans παραδέχτηκε οτι δεν έχει διαβάσει τα βιβλία της σειράς, αλλά πήρε τον ρόλο του Κύριου Λάβγκουντ για να δουλέψει με το cast της ταινίας, για να δουλέψει σε μια ταινία με διάσημους ηθοποιούς!
Ο χαρακτήρας Φέρνιρ Γκρέιμπακ (Dave Legeno) αποτελεί μια αναφορά στον Σκανδιναβικό μύθο του Φέρνιρ του Λύκου. Σε αυτό τον μύθο ο Φέρνιρ δαγκώνει το χέρι του Τυρ (Θεός του Πολέμου) και συμμετέχει στην δολοφονία του Όντιν (ανώτατος θεός) προκαλώντας έτσι το Ράγκναροκ (η μοίρα των θεών, η μάχη του τέλους του κόσμου).Η ταινία έχει μερικές ομοιότητες. Στην σκηνή με τους 7 Χάρι, ο Μπιλ Ουέσλι (Domhnall Gleeson) εξηγεί πως σημαδεύτηκε το πρόσωπο του απο τον Φέρνιρ, σε μια αψημαχία, όπως ακριβώς και το χέρι του Τυρ.(Σημ. Αυτό αναφερόταν αρχικά στο τέλος του Ημίαιμου Πρίγκιπα). Ενα μικρός φλασμπάκ της δολοφονίας του Ντάμπλντορ βλέπουμε στην αρχή του Ημίαιμου Πρόγκιπα, και ο Φένριν ήταν ανάμεσα στους Θανατοφάγους, όπως και ο θάνατος του Όντιν.
Σύμφωνα με τον David Heyman, το υλικό του 7ου μέρους της σειράς διαρκούσε 5,5 ώρες και το σενάριο ήταν γύρω στις 500 σελίδες, γι'αυτό το λόγο αποφασίστηκε να χωριστεί η ταινία σε 2 μέρη.
Η επανεμφάνιση του John Hurt στον ρόλο του Ολίβαντερ αποτελεί το μεγαλύτερο κενό -9 χρόνια- απο την τελευταία του εμφάνιση στην σειρά. Ο Toby Jones που έπαιζε τον Ντόμπι, έρχεται δεύτερος, αφού η επανεμφάνιση του στην σειρά εγινε 8 χρόνια μετά.
Το σκηνικό του Κεντρικού Δρόμου του Γκόντρικς Χάλοου είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για το Χόγκσμιντ στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν, με ορισμένες εμφανισιακές αλλαγές.
Ο Jamie Campbell Bower έσπασε τον αστράγαλο του κατά την εκτέλεση του άλματος στην κλοπή του Φονικού Ραβδιού. Ο τραυματισμός αυτός τον απέτρεψε απο το να κάνει ακρόαση για τον ρόλο του Bryan Singer's Jack στο Giant Killer.
Η Frances de la Tour επανεμφανίζεται στην ταινία αυτή ως Μαντάμ Μαξίμ (από το Κύπελο της Φωτιάς) σε αυτή την ταινία, ο χαρακτήρας δεν εμφανίζεται στο βιβλίο. Μπορεί να είναι υποκατάστατο του Βίκτορ Κραμ (επίσης απο το Κύπελλο της Φωτιάς) που εμφανίζεται στην ίδια σκηνή στο βιβλίο αλλά όχι στην ταινία.
Το γύρισμα της σκηνής των "Επτά Χάρι" ήταν τόσο δύσκολο που ο Daniel Radcliffe χρειάστηκε 90 λήψεις μόνο για ένα πλάνο!
Οι σκηνές που συμμετείχαν ο Ντόμπι και ο Κρίτσερ γυρίστηκαν δις. Πρώτα στο σκηνικό με τους ηθοποιούς που δίνουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες αυτούς έτσι ώστε οι άλλοι ηθοποιοί να έχουν μια κατευθυντήρια γραμμή να δουλέψουν πάνω σε. Έπειτα γυρίζονταν η ίδια σκηνή χωρίς τους ηθοποιούς-φωνές έτσι ώστε η ομάδα των ακουστικών εφέ καθώς και η ομάδα των ψηφιακών γραφικών να τοποθετήσει μέσα τους χαρακτήρες.
Οι Κλήροι του Θανάτου μέρος 1ο είναι η μόνη ταινία Χάρι Πότερ όπου η Industrial Light & Magic δεν ήταν υπεύθυνη για τα οπτικά εφέ.
Βλέποντας το σετ για το δωμάτιο της Ερμιόνης η Έμα Γουάτσον είπε στους διακοσμητές οτι χρειάζεται περισσότερα βιβλία, τα οποία με χαρά πρόσθεσαν!
Ο Warwick Davis πέρα απο τους 2 χαρακτήρες που παίζει στην ταινία, έχει μια εταιρία που ονομάζεται Willow Personnel Management. Αυτή η εταιρία βοηθάει νάνους να βρουν δουλειά σε ταινίες, μέσω αυτής βρήκε τους ηθοποιούς που έπαιζαν στην σκηνή τον Ντόμπι και τον Κρίτσερ.
Η βιαιη εναέρια στροφη του Scabior οταν η μπελα χρησιμποιει το μαστιγιο της σε αυτον, δεν υπήρχε στο αρχικο σεναριο. Ο Nick Moran αυτοσχεδίασε στο γύρισμα για να μην επισκιαστεί απο την Helena Bonham Carter. Στους παραγωγούς άρεσε αυτή του η πινελιά και αποφάσισαν να το κρατήσουν. Ο Moran χάρηκε μέχρι που συνειδητοποίησε ότι για να βγει καλό το "κόλπο" θα έπρεπε να γυριστεί πολλές φορές.
Ο Nick Moran (Σκάμπιορ) ήθελε να δει με τι κοστούμι θα εμφανιζόταν ο χαρακτήρας του. Είδε μερικά προσχέδια του, τα οποία όμως δεν τον ικανοποίησαν. Ζήτησε πολλά αντικείμενα να προστεθούν, συμπεριλαμβανομένου μποτών στο ύψος του γονάτου, που έπρεπε να δεθούν ως απάνω και ήταν άβολες κατά το τρέξιμο. Δεν είχε ιδέα οτι θα έπρεπε να τρέξει στο δάσος κυνηγώντας τους Daniel Radcliffe, Rupert Grint και Emma Watson για πολλές λήψεις.
Τα εξωτερικά γυρίσματα του Μεγάρου Μαλφόι έγιναν στο Hardwick Hall, ένα απο τα πιο σημαντικά Ελισαβετιανά "Εξοχικά" (country houses) στην Αγγλία.
40 εκδόσεις του Μενταγιόν του Σλίθεριν δημιουργήθηκαν για την σκηνή όπου ο Χάρι και ο Ρον προσπαθούν να το καταστρέψουν.
Ο Stanislav Ianevski εμφανίστηκε στην σκηνή του γάμου ως Βίκτορ Κραμ, αλλά οι σκηνές κόπηκαν στο τελικό μονταζ, παρόλο που έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες αυτού και της Ερμιόνης να χορεύουν, καθώς και πίσω απο τα σκηνικά υλικό με τον ίδιο.
Ο Elphias Doge (David Ryall) δήλωσε πως ήξερε τον Dumbledore (Michael Gambon) περισσότερο. Αυτό μπορεί να ισχύει για τους ηθοποιούς. Εισοσιτέσσερα χρόνια πριν, ο Ryall και ο Gambon, μοιράστηκαν μεγάλο μέρος χρόνου στην οθόνη, στο The Singing Detective. Και σαραντατρία χρόνια πριν συμμετείχαν στο καστ του Much Ado About Nothing.
Είναι η μόνη ταινία στην οποία δεν εμφανίζεται η Dame Maggie Smith (Καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκοναγκαλ) καθώς και ο David Bradley (Άργκους Φίλτς).
Το γύρισμα της σκηνή στην οποία η Μπέλατριξ βασανίζει την Ερμιόνη στο Μέγαρο Μαλφόι στο αποκορύφωμα αποδείχτηκε οτι ήταν πολύ έντονη για τους ηθοποιούς. (Το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής κόπηκε για να αποφευχθεί R rating (Χαρακτηρισμός καταλληλότητας ταινιών στις ΗΠΑ) και άνω τον 15 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σκηνή ήταν τοσο βίαιη και τοσο έντονη που η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ πλησίασε αργοτερα την Έμμα Γούοτσον, για να βεβαιωθεί οτι οι σχέσεις τους παρέμεναν καλές!
Αυτή είναι η μόνη ταινία που δεν περιλαμβάνει το Χόγκουαρτς, παρ'όλο που η λίμνη εμφανίζεται σύντομα στην τελευταία σκηνή οταν ο Βολντεμορτ παίρνει το Ραβδί απο Κουφοξυλια απο τον τάφο του Νταμπλντορ.
Το να χαράξει η Μπελατριξ το "λασποαίματη" στο χέρι της Ερμιόνης κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων , δεν υπηρχε στο αρχικό σενάριο, αλλά αποτελούσε μια ιδέα που είχαν η Έμμα Γουότσον και η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.
Είχε ειπωθεί οτι η ταινία θα περιείχε μερικές σκηνές με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ γυμνό, οδηγώντας σε εικασίες ανάμεσα στους φανς, για το αν η ταινία θα είχε πιο αυστηρό χαρακτηρισμό καταλληλότητας.Αυτό αποδείχτηκε οτι δεν ίσχυε, αν και κατά την διάρκεια της σκηνής οπου ο Χάρι και η Ερμιόνη φιλιούνται,δίνεται η ψευδαίσθηση οτι είναι γυμνοί. Στην πραγματικότητα και οι δύο φοράνε τζιν ενώ η Έμμα Γουότσον φορούσε ενα στράπλες σουτιέν για να μην είναι εντελώς γυμνή. Ο σκηνοθέτης David Yates, είπε οτι το απόλυτο γυμνό δεν ήταν απαραίτητο μιας και οι χαρακτήρες ήταν δυσδιάκριτοι πίσω απο την ομίχλη.
Η συσχέτιση οτι το Ρ.Α.Μπ. ήταν ο αδερφός του Σίριου, Ρέγκουλους είχε μαντευτεί σωστά απο τους αναγνώστες των βιβλίων, αμέσω μετά την έκδοση του Ημίαιμου Πρίγκιπα και 2 χρόνια πριν απο τους Κλήρους του Θανάτου. Απο όλα τα επώνυμα που σκαρφίστηκε η J.K. Rowling για την σειρά, το Μπλαk (Black=Mαύρος) ήταν το μόνο που μπορούσε να να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Στις εκδόσεις σε άλλες γλώσσες, στις οποίες το επίθετο μεταφράστηκε, το Ρ.Α.B. προσαρμόστηκε, ωστε το B. να ταιριάζει με το αρχικό της λέξης που σημαίνει black. Για παράδειγμα , στις γερμανικές εκδόσεις, το Sirius Black μεταφράστηκε ως Sirius Zwarts, και ετσι απο R.A.B. μετατράπηκε σε R.A.Z. Στις φιλανδικές εκδόσεις το ονομα ήταν Sirius Musta συνεπώς μετατράπηκε σε R.A.M.
Ο Ντέιβιντ Χολμς, 25, ο κομπάρσος του Ντάνιελ Ράντκλιφ, τραυματίστηκε πολύ άσχημα σε ένα γύρισμα στα Στούντιο Leavesden, κοντά στο Watford, Hertfordshire. Έκανε μία σκηνή στον αέρα, όταν έπεσε στο έδαφος ακολουθώντας μία έκρηξη, που ήταν μέρος της δουλειάς του, και απέκτησε ένα τραύμα στην πλάτη
Ο John Williams που συνέθεσε την μουσική για τις πρώτες 3 ταινίες, ήθελε να ασχοληθεί και με αυτή την ταινία αλλά τελικά δεν τα κατάφερε λόγω δυκολιων του προγραμματος του.
Ο Domhnall Gleeson που υποδύεται τον Μπιλ Ουέσλι είναι στον πραγματικό κόσμο γιος του Brendan Gleeson που υποδύεται τον Τρελομάτη Μούντι!
Ο χαρακτήρας Γκρίπχουκ υποδήθηκε από τον Verne Troyer στο "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος", και έτσι ο Troyer έγινε ένας από τους λίγους Αμερικανούς στο καστ. Ωστόσο, η φωνή του Γκρίπχουκ δώθηκε από τον Warwick Davis. Σε αυτή την ταινία ο Davis υποδύεται τον Γκρίπχουκ τόσο σε σώμα όσο και σε φωνή. Ο Davis επίσης υποδύεται τον καθηγητή Φίλιους Φλίτγουικ σε όλη τη σειρά ταινιών.
Τα μέλη του καστ John Hurt και Bill Nighy έχουν και οι δύο υποδυθεί διακεκριμένους ρόλους σε μεταφορές άλλων γνωστών σειρών, του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Hurt ήταν η φωνή του Άραγκορν στην ταινία Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών του Ralph Bakshi το 1978. O Nighy ήταν η φωνή του Σαμ Γαμγκι στην αναμετάδωση του ραδιοφώνου του BBC.
Ο Συνθέτης της μουσικής του Τάγματος του Φοίνικα καθώς και του Ημίαιμου Πρίγκιψ, Nicholas Hooper αρνήθηκε να συνθέσει την μουσική για τις 2 τελευταίες ταινίες καθώς η εργασία του στις άλλες 2 ταινίες είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οικογένεια του καθώς και στην προσωπική του ζωή.
Αρχικά και τα δύο μέρη ( Ι & ΙΙ) θα γίνονταν σε IMAX 3D (κατά την μετέπειτα επεξεργασια) μα η Warner Bros. ακύρωσε τη μεταφορά του Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος Ι σε 3D και (μέχρι τώρα) μόνο Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου, Μέρος ΙΙ είναι η μοναδική ταινία Χάρι Πότερ που βγήκε σε 3D.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ηθοποιοί Brendan Gleeson, Michael Byrne, Peter Mullan, και David O'Hara εμφανίστηκαν στην ίδια ταινία απο το Braveheart.
Ο Bruno Delbonnel αρνήθηκε να σκηνοθετήσει τις 2 τελευταίες ταινίες, λέγοντας οτι φοβάται οτι θα επαναληφθεί." Με συνέπεια την πρόσληψη του Γάλλο-Πορτογάλου σκηνοθέτη Eduardo Serra.
O Jason Isaacs αρχικά σκέφτηκε να μην επιστρέψει για αυτήν την ταινία, φοβούμενος πως η σύλληψη του χαρατκήρα του (Λούσιους Μαλφόι) και η φυλάκισή του στο τέλος του Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα θα σήμαινε είτε πολύ μικρή είτε ανύπαρκτη εφμάνισή του στη σκηνή στο φινάλε. Σε μία συνάντηση με τη Rowling, παρακάλεσε να βγει από τη φυλακή. Αυτή του είπε "Είσαι έξω. Κεφάλαιο Ένα". Αυτό αμέσως τον έπεισε να επιστρέψει στην ταινια
Ο Νick Moran είπε σε συνεντεύξεις πως ο ρόλος του ως Σκάμπιορ θεωρήθηκε πολύ έντονος και για αυτό μερικές σκηνές κόπηκαν.
Η απόφαση να δοθεί η ταινία στους κινηματογράφους σε απλή μορφή και όχι σε τρισδιάστατη πάρθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν την πρεμιέρα, λόγω της δυσκολίας της μετατροπής.
Περισσότερα απο 500 ραβδιά δημιουργήθηκαν για την ταινία. Ελέγχονταν πριν, κατα τη διάρκεια και μετά τα γυρίσματα. Πολλά γυρίστηκαν σπασμένα.
Ο Αγαπημένος χαρακτήρας του συνθέτη Alexandre Desplat είναι ο Ντόμπι.
Μια απο τις αφίσες στο καφέ όπου το τρίο καταλήγει μετά την φυγή απο τον γάμο είναι απο τη θεατρική παράσταση του Daniel Radcliffe "Equus".
Στην αρχή της ταινίας, όταν η Ερμιόνη καλείται κάτω για τσάι, , μπορούμε να ακούσουμε τους γονείς της να μιλούν για την Αυστραλία, μαζί με τον παρουσιαστή του δελτίου, που προφανώς στην τηλεόραση, μιλάει για ένα μέρος στην εξοχή. Αυτό είναι αναφορά στο βιβλίο, στο οποίο η Ερμιόνη λέει ότι η ίδια έσβησε όχι μόνο τον εαυτό της από την μνήμη των γονιών της, μα τους έδωσε και νέες ταυτότητες και τους έκανε να νομίζουν πως δε θα επιθυμούσαν τίποτα πιο πολύ από το να μετοικίσουν στην Αυστραλία.
Ο Γλωσσολόγος Dr. Francis Nolan επινόησε τα Ερπετικά (Parseltongue) γι'αυτή όπως και για τις άλλες ταινίες όπου ομιλούνταν.
Ο Rhys Ifans παραδέχτηκε οτι δεν έχει διαβάσει τα βιβλία της σειράς, αλλά πήρε τον ρόλο του Κύριου Λάβγκουντ για να δουλέψει με το cast της ταινίας, για να δουλέψει σε μια ταινία με διάσημους ηθοποιούς!
Ο χαρακτήρας Φέρνιρ Γκρέιμπακ (Dave Legeno) αποτελεί μια αναφορά στον Σκανδιναβικό μύθο του Φέρνιρ του Λύκου. Σε αυτό τον μύθο ο Φέρνιρ δαγκώνει το χέρι του Τυρ (Θεός του Πολέμου) και συμμετέχει στην δολοφονία του Όντιν (ανώτατος θεός) προκαλώντας έτσι το Ράγκναροκ (η μοίρα των θεών, η μάχη του τέλους του κόσμου).Η ταινία έχει μερικές ομοιότητες. Στην σκηνή με τους 7 Χάρι, ο Μπιλ Ουέσλι (Domhnall Gleeson) εξηγεί πως σημαδεύτηκε το πρόσωπο του απο τον Φέρνιρ, σε μια αψημαχία, όπως ακριβώς και το χέρι του Τυρ.(Σημ. Αυτό αναφερόταν αρχικά στο τέλος του Ημίαιμου Πρίγκιπα). Ενα μικρός φλασμπάκ της δολοφονίας του Ντάμπλντορ βλέπουμε στην αρχή του Ημίαιμου Πρόγκιπα, και ο Φένριν ήταν ανάμεσα στους Θανατοφάγους, όπως και ο θάνατος του Όντιν.
Σύμφωνα με τον David Heyman, το υλικό του 7ου μέρους της σειράς διαρκούσε 5,5 ώρες και το σενάριο ήταν γύρω στις 500 σελίδες, γι'αυτό το λόγο αποφασίστηκε να χωριστεί η ταινία σε 2 μέρη.
Η επανεμφάνιση του John Hurt στον ρόλο του Ολίβαντερ αποτελεί το μεγαλύτερο κενό -9 χρόνια- απο την τελευταία του εμφάνιση στην σειρά. Ο Toby Jones που έπαιζε τον Ντόμπι, έρχεται δεύτερος, αφού η επανεμφάνιση του στην σειρά εγινε 8 χρόνια μετά.
Το σκηνικό του Κεντρικού Δρόμου του Γκόντρικς Χάλοου είναι το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε για το Χόγκσμιντ στον Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν, με ορισμένες εμφανισιακές αλλαγές.
Ο Jamie Campbell Bower έσπασε τον αστράγαλο του κατά την εκτέλεση του άλματος στην κλοπή του Φονικού Ραβδιού. Ο τραυματισμός αυτός τον απέτρεψε απο το να κάνει ακρόαση για τον ρόλο του Bryan Singer's Jack στο Giant Killer.
Η Frances de la Tour επανεμφανίζεται στην ταινία αυτή ως Μαντάμ Μαξίμ (από το Κύπελο της Φωτιάς) σε αυτή την ταινία, ο χαρακτήρας δεν εμφανίζεται στο βιβλίο. Μπορεί να είναι υποκατάστατο του Βίκτορ Κραμ (επίσης απο το Κύπελλο της Φωτιάς) που εμφανίζεται στην ίδια σκηνή στο βιβλίο αλλά όχι στην ταινία.
Το γύρισμα της σκηνής των "Επτά Χάρι" ήταν τόσο δύσκολο που ο Daniel Radcliffe χρειάστηκε 90 λήψεις μόνο για ένα πλάνο!
Οι σκηνές που συμμετείχαν ο Ντόμπι και ο Κρίτσερ γυρίστηκαν δις. Πρώτα στο σκηνικό με τους ηθοποιούς που δίνουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες αυτούς έτσι ώστε οι άλλοι ηθοποιοί να έχουν μια κατευθυντήρια γραμμή να δουλέψουν πάνω σε. Έπειτα γυρίζονταν η ίδια σκηνή χωρίς τους ηθοποιούς-φωνές έτσι ώστε η ομάδα των ακουστικών εφέ καθώς και η ομάδα των ψηφιακών γραφικών να τοποθετήσει μέσα τους χαρακτήρες.
Οι Κλήροι του Θανάτου μέρος 1ο είναι η μόνη ταινία Χάρι Πότερ όπου η Industrial Light & Magic δεν ήταν υπεύθυνη για τα οπτικά εφέ.
Βλέποντας το σετ για το δωμάτιο της Ερμιόνης η Έμα Γουάτσον είπε στους διακοσμητές οτι χρειάζεται περισσότερα βιβλία, τα οποία με χαρά πρόσθεσαν!
Ο Warwick Davis πέρα απο τους 2 χαρακτήρες που παίζει στην ταινία, έχει μια εταιρία που ονομάζεται Willow Personnel Management. Αυτή η εταιρία βοηθάει νάνους να βρουν δουλειά σε ταινίες, μέσω αυτής βρήκε τους ηθοποιούς που έπαιζαν στην σκηνή τον Ντόμπι και τον Κρίτσερ.
Η βιαιη εναέρια στροφη του Scabior οταν η μπελα χρησιμποιει το μαστιγιο της σε αυτον, δεν υπήρχε στο αρχικο σεναριο. Ο Nick Moran αυτοσχεδίασε στο γύρισμα για να μην επισκιαστεί απο την Helena Bonham Carter. Στους παραγωγούς άρεσε αυτή του η πινελιά και αποφάσισαν να το κρατήσουν. Ο Moran χάρηκε μέχρι που συνειδητοποίησε ότι για να βγει καλό το "κόλπο" θα έπρεπε να γυριστεί πολλές φορές.
Ο Nick Moran (Σκάμπιορ) ήθελε να δει με τι κοστούμι θα εμφανιζόταν ο χαρακτήρας του. Είδε μερικά προσχέδια του, τα οποία όμως δεν τον ικανοποίησαν. Ζήτησε πολλά αντικείμενα να προστεθούν, συμπεριλαμβανομένου μποτών στο ύψος του γονάτου, που έπρεπε να δεθούν ως απάνω και ήταν άβολες κατά το τρέξιμο. Δεν είχε ιδέα οτι θα έπρεπε να τρέξει στο δάσος κυνηγώντας τους Daniel Radcliffe, Rupert Grint και Emma Watson για πολλές λήψεις.
Τα εξωτερικά γυρίσματα του Μεγάρου Μαλφόι έγιναν στο Hardwick Hall, ένα απο τα πιο σημαντικά Ελισαβετιανά "Εξοχικά" (country houses) στην Αγγλία.
40 εκδόσεις του Μενταγιόν του Σλίθεριν δημιουργήθηκαν για την σκηνή όπου ο Χάρι και ο Ρον προσπαθούν να το καταστρέψουν.
Ο Stanislav Ianevski εμφανίστηκε στην σκηνή του γάμου ως Βίκτορ Κραμ, αλλά οι σκηνές κόπηκαν στο τελικό μονταζ, παρόλο που έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες αυτού και της Ερμιόνης να χορεύουν, καθώς και πίσω απο τα σκηνικά υλικό με τον ίδιο.
Ο Elphias Doge (David Ryall) δήλωσε πως ήξερε τον Dumbledore (Michael Gambon) περισσότερο. Αυτό μπορεί να ισχύει για τους ηθοποιούς. Εισοσιτέσσερα χρόνια πριν, ο Ryall και ο Gambon, μοιράστηκαν μεγάλο μέρος χρόνου στην οθόνη, στο The Singing Detective. Και σαραντατρία χρόνια πριν συμμετείχαν στο καστ του Much Ado About Nothing.
Είναι η μόνη ταινία στην οποία δεν εμφανίζεται η Dame Maggie Smith (Καθηγήτρια Μινέρβα ΜακΓκοναγκαλ) καθώς και ο David Bradley (Άργκους Φίλτς).
Το γύρισμα της σκηνή στην οποία η Μπέλατριξ βασανίζει την Ερμιόνη στο Μέγαρο Μαλφόι στο αποκορύφωμα αποδείχτηκε οτι ήταν πολύ έντονη για τους ηθοποιούς. (Το μεγαλύτερο μέρος της σκηνής κόπηκε για να αποφευχθεί R rating (Χαρακτηρισμός καταλληλότητας ταινιών στις ΗΠΑ) και άνω τον 15 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η σκηνή ήταν τοσο βίαιη και τοσο έντονη που η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ πλησίασε αργοτερα την Έμμα Γούοτσον, για να βεβαιωθεί οτι οι σχέσεις τους παρέμεναν καλές!
Αυτή είναι η μόνη ταινία που δεν περιλαμβάνει το Χόγκουαρτς, παρ'όλο που η λίμνη εμφανίζεται σύντομα στην τελευταία σκηνή οταν ο Βολντεμορτ παίρνει το Ραβδί απο Κουφοξυλια απο τον τάφο του Νταμπλντορ.
Το να χαράξει η Μπελατριξ το "λασποαίματη" στο χέρι της Ερμιόνης κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων , δεν υπηρχε στο αρχικό σενάριο, αλλά αποτελούσε μια ιδέα που είχαν η Έμμα Γουότσον και η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.
Είχε ειπωθεί οτι η ταινία θα περιείχε μερικές σκηνές με τον Ντάνιελ Ράντκλιφ γυμνό, οδηγώντας σε εικασίες ανάμεσα στους φανς, για το αν η ταινία θα είχε πιο αυστηρό χαρακτηρισμό καταλληλότητας.Αυτό αποδείχτηκε οτι δεν ίσχυε, αν και κατά την διάρκεια της σκηνής οπου ο Χάρι και η Ερμιόνη φιλιούνται,δίνεται η ψευδαίσθηση οτι είναι γυμνοί. Στην πραγματικότητα και οι δύο φοράνε τζιν ενώ η Έμμα Γουότσον φορούσε ενα στράπλες σουτιέν για να μην είναι εντελώς γυμνή. Ο σκηνοθέτης David Yates, είπε οτι το απόλυτο γυμνό δεν ήταν απαραίτητο μιας και οι χαρακτήρες ήταν δυσδιάκριτοι πίσω απο την ομίχλη.
Η συσχέτιση οτι το Ρ.Α.Μπ. ήταν ο αδερφός του Σίριου, Ρέγκουλους είχε μαντευτεί σωστά απο τους αναγνώστες των βιβλίων, αμέσω μετά την έκδοση του Ημίαιμου Πρίγκιπα και 2 χρόνια πριν απο τους Κλήρους του Θανάτου. Απο όλα τα επώνυμα που σκαρφίστηκε η J.K. Rowling για την σειρά, το Μπλαk (Black=Mαύρος) ήταν το μόνο που μπορούσε να να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Στις εκδόσεις σε άλλες γλώσσες, στις οποίες το επίθετο μεταφράστηκε, το Ρ.Α.B. προσαρμόστηκε, ωστε το B. να ταιριάζει με το αρχικό της λέξης που σημαίνει black. Για παράδειγμα , στις γερμανικές εκδόσεις, το Sirius Black μεταφράστηκε ως Sirius Zwarts, και ετσι απο R.A.B. μετατράπηκε σε R.A.Z. Στις φιλανδικές εκδόσεις το ονομα ήταν Sirius Musta συνεπώς μετατράπηκε σε R.A.M.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα πολύ την Eloise Prewett για την πολύτιμη βοήθεια της στην μετάφραση των Trivia!
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Phineas Nigellus Black στις Κυρ Νοε 11, 2012 8:44 pm, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : αφαίρεσα κάτι αμετάφραστα τα οποία είχαν μείνει Ο.ο)