Ο Χάρι και ο Τζέιμς μπορεί να μοιάζουν εξωτερικά αλλά έχουν μεγαλώσει πολύ διαφορετικά. Ο ένας σε μια ευκατάστατη οικογένεια μάγων, με γονείς που να τον αγαπάνε και να του προσφέρουν ό,τι ζητήσει, ο άλλος με τρεις απαίσιους ανθρώπους που του φέρονται άσχημα, μεγαλώνει με πολλές στερήσεις, πολλά βάσσανα, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς φίλους.
Ο Χάρι θα μπορούσε να είναι διαφορετικός αν του το επέτρεπαν οι συνθήκες, ο Τζέιμς πάλι, αν μάθαινε από μικρός τις δυσκολίες και την πικρή πλευρά της ζωής, δεν θα έκανε τα λάθη που έκανε σαν έφηβος και δεν θα υποτιμούσε τους γύρω του.
Φυσικά ο Χάρι και ο Τζέιμς είναι τα δύο άκρα, μιας και ο ένας αντιμετώπισε δυσκολίες που δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζει ένα παιδί και δυστυχώς μεγάλωσε πριν την ώρα του, και ο άλλος έγινε κακομαθημένος. Παρ' όλα αυτά, επειδή έχω μια μεγάλη συμπάθεια στο πρόσωπο του Τζέιμς, ξέρω οτι αν και υπήρξε ανώριμος, στο τέλος έδειξε πως μπορεί να προσπαθεί για τους ανθρώπους που αγαπά και για την κοινωνία των μάγων σαν σύνολο. Θυσιάζει πρόθυμα τη ζωή του, την παίζει συνεχώς κορόνα - γράμματα, και προσπαθεί να αλλάξει επειδή αγαπά τη Λίλυ.
Και εδώ είναι το κοινό τους. Μπορεί να μεγάλωσαν κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μπορεί να βίωσαν την παιδική τους ηλικία διαφορετικά, αλλά στο τέλος έγιναν
ακριβώς το ίδιο πράγμα: Αγωνιστές. Είναι δυο άνθρωποι με λιονταρίσια καρδιά, με θέληση, με πολλή αγάπη μέσα τους, που νοιάζονται για το κοινό καλό, που δε λυγίζουν μπροστά στο φόβο, που πολεμούν.
Ο Χάρι μοιάζει με τον πατέρα του και εξωτερικά και εσωτερικά. Το οτι υπήρξε παιδί που έμαθε από νωρίς πως είναι να είσαι κοινωνικά αποκλεισμένος και περιθωριοποιημένος, απλά τον βοήθησε να μην κάνει το λάθος που έκανε ο πατέρας του με τον Σνέιπ. Αλλά ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μόνιμη διάθεση για περιπέτεια; Τα νυχτοπερπατήματα στο κάστρο; Τη συμπαράσταση στους φίλους του όταν τον χρειάστηκαν, όπως έκανε ο πατέρας του; Ακόμα και το ταλέντο στο κουίντιτς;
Μοιάζει με τον Τζέιμς γενικά. Απλά πήρε μόνο τα καλά του Τζέιμς. Ο Σείριος καμιά φορά τον μπέρδευε μαζί του, ένιωθε σαν να ήταν μαζί του. Νομίζω πως αν ο Τζέιμς είχε προλάβει να μεγαλώσει το παιδί του, θα τα πήγαιναν τέλεια πατέρας και γιος.