Έχω πάει μια φορά ως κατασκηνώτρια και μία ως ομαδάρχισσα.
Ως κατασκηνώτρια είχα πάει 11 χρονών και δεν ήταν και καμιά τρομερή εμπειρία. Έκανα παρέες, καλά πέρασα, πήρα και ένα μετάλλιο και χαρήκαμε όλες αλλά ως εκεί. Δεν ξαναεπικοινώνησα με κανένα από τα παιδιά που ήμασταν μαζί, και έχω ξεχάσει και τα ονόματα των περισσότερων. Οι εγκαταστάσεις δεν ήταν τίποτα το τρομερό, ούτε και οι δραστηριότητες αλλά εντάξει, καλά ήμασταν. Μου την έδινε απίστευτα το πρόγραμμα και ο ύμνος της ομάδας και ο ύμνος της κοινότητας και το χορευτικό της κοινότητας... Για σιγά... Επίσης οι ομαδάρχισσες της κοινότητας μας ήταν λίγο βλαμμένες γιατί όταν είδαν πως κάναμε παρέα με τα αγόρια της μεγαλύτερης κοινότητας μας το "απαγόρεψαν" για να μην τους δίνουμε λέει δικαιώματα.
Για όνομα δηλαδή, ήμασταν 11-13 χρονών και το μόνο που κάναμε ήταν να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο στους αγώνες της κατασκήνωσης και να γκρινιάζουμε που η μόνη μουσική που έπαιζε ήταν Στρουμφάκια, Κοκκίνου και Ηi5
Ως ομαδάρχισσα ήταν καλύτερα. Είχα 12 αγόρια έως 8 χρονών και μισή βοηθό. Η κοινότητα μου είχε δύο ομάδες αγοριών και δύο κοριτσιών με μία ομαδάρχισσα σε κάθε ομάδα και 2 βοηθούς που πήγαιναν όπου τις χρειάζονταν. (Περικοπές, συνήθως στις μικρές ηλικίες υπάρχει βοηθός σε κάθε ομάδα
)
Τις πρώτες μέρες είπα ευτυχώς που υπάρχει και το πρόγραμμα γιατί δεν ήξερα τι να (πρωτο)κάνω
Αλλά εντάξει, μια χαρά τα βρήκαμε. Κάθε πρωί πέρναγε ο κοινοτάρχης να ελέγξει αν είναι καθαρό το σπιτάκι, στρωμένα τα κρεβάτια και λοιπά και το καλύτερο σπιτάκι κέρδιζε (τι κέρδιζε δεν μάθαμε ποτέ) και φυσικά γινόταν ένας πανικός: "Δεν βρίσκω την αριστερή παντόφλα μου! Όχι, την δεξιά δεν βρίσκω", "Μου πήρε το καπέλο μου", "Θα δεις τι θα πάθεις, καρφί", "Χάλασε η στάμπα του μπάτμαν στο μαγιώ μου", "Δεν θέλω να φτιάξω το κρεβάτι μου" κτλ. οπότε από τη δεύτερη - τρίτη μέρα μπήκαν σε πρόγραμμα. Τους είπα ότι αυτός που θα στρώσει-ντυθεί-συμμαζέψει πρώτος θα πάρει τη νουτέλα μου στο πρωινό και τρέχανε για να τελειώσουν πρώτοι.
Αυτό με το "Κυρία-κυρία" το είχαν και τα δικά μου, είναι συνηθισμένα από τις δασκάλες τους. Τα περισσότερα το κόψανε μετά από λίγο και με φώναζαν Κατερίνα. (Συζήτηση με την ομαδάρχισσα της άλλης ομάδας αγοριών "Και σένα σε λένε κυρία;" "Ναι, δεν θα τους πω να με φωνάζουν με τ' όνομα μου για να μην μπερδευόμαστε" "Γιατί, έχεις αγόρια στην ομάδα σου που τα λένε και αυτά Εύα;"
)
Ευτυχώς δεν είχαν γονείς που να τα παίρνουν τηλέφωνο 3 φορές την ημέρα αλλά ήταν κάποιες μανάδες την πρώτη μέρα που μας τα φέρανε που δεν ήθελαν το βλαστάρι τους να τρώει παγωτά, να τρέχει, να το βλέπει ο ήλιος, να να να... Τι το στείλανε κατασκήνωση τότε; Ας το κρατούσαν σπίτι να βλέπει όλη μέρα παιδικά στο Σταρ...
Επίσης, όσο εκνευριστικό μου ήταν το σιωπητήριο ως κατασκηνώτρια, άλλο τόσο το μίσησα ως ομαδάρχισσα. Οκ, καταλαβαίνω πως υπάρχει για να μην παίζουν μέσα στο καταμεσήμερο και πάθουν καμιά ηλίαση αλλά που κολλάει το
σιωπητήριο; Δεν υπάρχει περίπτωση 12 παιδάκια να κάθονται στα κρεβάτια τους και να μην μιλάνε για όλο το μεσημέρι, ούτε ήταν αρκετά κουρασμένα για να κοιμηθούν. Δεν είναι στο σπίτι της γιαγιάς τους... Την πρώτη βδομάδα με λίγη γκρίνια την βγάλανε με τα Game Boy που είχαν φέρει τα περισσότερα και την άλλη μιάμιση με την Φιλοσοφική Λίθο...