Λοιπόν,εγώ είμαι στο τελείως αντίθετο στρατόπεδο. Ενας σωστός καλλιτέχνης έχει ξεπεράσει την κριτική και το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον, είναι να λέει αν του αρέσει ή δεν του αρέσει και να αναφέρει, ίσως και τους λόγους χωρίς να είναι απαραίτητο. Ο,τι έχει να κάνει με την τέχνη,καταλήγει εκεί: στο αν σου αρέσει κάτι. Είναι δεδομένο ότι θα φιλτράρεις την τέχνη με τα δικά σου πρίσματα οπότε η ματιά σου θα είναι σίγουρα διαφορετική απο των άλλων δέκα,εκατό,χιλίων ανθρώπων που έχουν δει το ίδιο πράγμα. Αλλά απο την γνώμη μέχρι την κριτική,απέχουμε. Κριτική μπορείς να κάνεις μόνο σε αντικειμένικά στοιχεία της τέχνης (π.χ. η μετάφραση του κειμένου μιάς θεατρικής παράστασης) αλλά όχι γενικά,σε θέματα καλλιτεχνικής αντιμετώπισης και αισθητικής.Morgan le Fay έγραψε:Εγώ ένα ξέρω: πως ο σωστός καλλιτέχνης, ή μάλλον, για να το διευρύνω, ο άνθρωπος που ξέρει να κρίνει την τέχνη, έχει ξεπεράσει το σημείο "μου αρέσει/δεν μου αρέσει". Ασχέτως με το αν συμφωνεί με αυτό που έχει να πει το έργο τέχνης, να μπορεί να το κρίνει για αυτό που είναι.
The Wolf of Wall Street, 9/10
Αυτή η ταινία με δίχασε.Η πρώτη απο τις τρείς ώρες,πέρασε αναγνωριστικά. Προσπαθούσα να πιάσω λίγο τον παλμό αλλά τον έχανα συνέχεια.Δεν συγχρονιζόμασταν με την ταινία. Καθώς την βλέπαμε μεγάλη παρέα,μετά την μιάμιση ώρα,οι περισσότεροι άρχισαν να στριφογυρνάνε στις καρέκλες,άλλοι πήγαιναν στην βεράντα και δεν εμφανιζόντουσαν ποτέ και γενικότερα υπήρχε μια ένταση.Στο τέλος,είχαμε μείνει τέσσερα άτομα που την βλέπαμε.
Τελικά ο Σκορτσέζε είναι μεγάλος μάγκας! Δεν έκανε τίποτε περισσότερο απο να σου πετάξει ωμό ρεαλισμό στα μούτρα,απο το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο. Ούτε μια σεκάνς δεν ήταν κατά το ελάχιστο ωραιοποιημένη. Το ένα μετά το άλλο πλάνο,σου παρουσίαζε την ύψιστη παρακμή των πρωταγωνιστών ως ατόμων σε αντίθεση με την ραγδαία επιτυχία τους ως επιχειρηματίες. Αυτό το παράλληλο ψηλά και χαμηλά,κορυφή και πάτος ταυτόχρονα ήταν τόσο αναίσχυντα δοσμένο κα χωρίς τύψεις που σε καθήλωνε απο ένα σημείο και μετά. Και το τέλος; Το απόλυτο ξεβράκωμα μιάς κοινωνίας χωμένης στα σκ*τά!
Να το πω; Δεν ξέρω τι έχουν εναντίον του Ντι Κάπριο αλλά ήταν οσκαρική η ερμηνεία του.