Θέλησα να τα συνοψίσω, αλλά δεν θα τα καταφέρω
Ως μία απάντηση στο αρχικό ποστ, λίγη σημασία έχει η "σιδηρά κυρία". Σαφώς και κάποιες αποφάσεις έχουν τη ρίζα τους στην προσωπικότητά της και στις δικές της σκέψεις. Σαφώς και πρέπει να κατηγορείται για αυτές. Όμως η ισχύς της Γερμανίας έχει μεγαλύτερη σημασία. Και μεγαλύτερη σημασία έχει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ. Στο τιμόνι του νεοφιλελευθερισμού οποιοσδήποτε Γερμανός πολιτικός θα ασκούσε με παρόμοιο τρόπο την πολιτική της αλληλεγγύης της ΕΕ!
Κατά τα άλλα, μου κέντρισαν το ενδιαφέρον τα υπόλοιπα σχόλια, πάνω στα οποία και θα αναπτύξω περισσότερο τη σκέψη μου
Ξεκινώντας λοιπόν από τα πρώτα πρώτα ποστ, όταν έγινε το δημοψήφισμα και υπονοήθηκε από την αντιπολίτευση, καθώς επίσης και τέθηκε ευθέως από τους ξένους παράγοντες, το ερώτημα Ευρώ ή Δραχμή, ο κόσμος ζήτησε Ευρώ χωρίς μνημόνια γιατί....λάθος! Καταρχάς θεωρώ πως το δημοψήφισμα δεν ήταν ενιαίο, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη γιατί αυτή μου έρχεται
Κατά τη γνώμη μου όσοι ψήφισαν ναι, απάντησαν στο ερώτημα της αντιπολίτευσης και των Ευρωπαίων, και όσοι ψήφισαν όχι απάντησαν στο ερώτημα της κυβέρνησης. Μιλάμε φυσικά για τη μεγάλη πλειοψηφία, όχι για όλους, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε το ποιος επηρεάζει τον ελληνικό λαό. Παρ'όλα αυτά αυτό που μόλις είπα αποτελεί τοποθέτηση απλώς και μόνο πάνω στο δημοψήφισμα, επειδή αναφέρθηκε. Δεν είναι κρυφό πως ο ελληνικός λαός ζητάει ευρώ χωρίς μνημόνια, για αυτό και ψήφισε Τσίπρα, αλλά οι λόγοι είναι περισσότεροι και σημαντικότεροι από τον Ελληνάρα, που θέλει να το γλεντάει και οι άλλοι να πληρώνουν (αλήθεια πόσοι το γλεντάνε
. Ένας σημαντικός λόγος είναι το γεγονός πως ο ελληνικός λαός φοβάται την περίπτωση του εθνικού νομίσματος. Το αν έχει δίκιο ή όχι είναι άλλη συζήτηση η οποία ναι μεν μπορεί να γίνει αλλά μην πιάνουμε χώρο σε ένα ποστ. Πάντως ολόκληρος ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε άσσος στα οικονομικά, ούτε πλήρως ενημερωμένος, για να τα λέμε κι αυτά! Δεύτερος λόγος είναι πως ο ελληνικός λαός, πίστευε πως αυτό μπορεί να υπάρξει μέσα στην Ευρώπη, πριν η ΕΕ αποκαλύψει το φασιστικό της πρόσωπο. Τώρα δυστυχώς, συνδυάζοντας τον φόβο για τη δραχμή και την αποδοχή του τι γίνεται και τι όχι στην ΕΕ, ο κόσμος στρέφεται στο μνημόνιο βάζοντας στη βουλή 200+ μνημονιακούς βουλευτές.
Στο σημείο αυτό θα προσπεράσω κάποια ζητήματα που δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να απαντήσω γιατί απλά θα πιάνω χώρο ενώ εννοούνται!
Κανείς δεν διαφωνεί στο ότι το κράτος το συντηρούν οι πολίτες, και αν κάποιοι διαφωνούν, είναι τεράστια μειοψηφία. Όχι στον ΕΝΦΙΑ γιατί οι αντικειμενικές αξίες δεν οδηγούν σε δίκαιη φορολόγηση, και γιατί ο χρόνος στον οποίον τοποθετήθηκε ο φόρος ήταν η στιγμή που ήδη φτωχοποιούνταν ο ελληνικός λαός με τεράστιες ταχύτητες.
Όσον αφορά στην τιμή του γάλακτος, δεν είμαι ενημερωμένος για το πόσο λαμβάνει ο παραγωγός και ποια η προέλευση του παραγωγού, οπότε δεν θα τοποθετηθώ. Είμαι ειλικρινής!
Τα καταστήματα να μην ανοίξουν τις Κυριακές, γιατί η οικονομία μιας χώρας πρέπει να στηρίζεται σε ανθρώπους και όχι σε μηχανές δουλειάς. Υπάρχουν κάποια δικαιώματα, τα οποία στη σκέψη μας ξεπερνάμε, αν ο καπιταλισμός καταφέρει να μας πείσει.
Εντός καπιταλιστικού συστήματος, το πιο δίκαιο είναι να φορολογούνται όλοι με βάσει το εισόδημά τους και γενικότερα την περιουσία τους. Συγκεκριμένο μέρος της περιουσίας για όλους, από τον άνεργο έως τον εφοπλιστή. Πράγμα που σημαίνει, αρκετές φοροαπαλλαγές στα κατώτερα στρώματα και τα παίρνουμε από αυτούς που έχουν.
Εδώ να αναφέρω πως μου φαίνεται αστείο το γεγονός να θεωρείται σωστό κάτι επειδή αναφέρεται σε σχολικό βιβλίο
Με ενοχλεί ιδιαιτέρως η άποψη των καλών Ευρωπαίων που μας δάνειζαν για να ζήσουμε, και τώρα αδικούνται που δεν θέλουμε να τους τα επιστρέψουμε, και τι κακοί οι Έλληνες κτλ κτλ.
Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πολύ καλά πως τα χρέη δεν θα μπορέσουν να αποπληρωθούν. Και εμείς μελετώντας ιστορία και πολιτική γνωρίζουμε πως ο χαρακτήρας της Γερμανικής πολιτικής ήταν πάντα ιμπεριαλιστικός. Αυτά τα δύο μπορούν να συνενωθούν. Όσον αφορά στο γλέντι που κάνουμε με τα λεφτά των άλλων, μέχρι στιγμής το 89% των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα (200 δις δηλαδή) έχουν πάει στον κλάδο των τραπεζών και των επενδυτών. Από τα δάνεια που μας έχει δώσει η Γερμανία συγκεκριμένα, έχει κερδίσει παρά έχει χάσει. Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 360 εκατομμύρια τόκους. Εμείς, όχι οι τράπεζες και οι επενδυτές. Και τα ελλείμματα της Ελλάδας μετατρέπονται σε πλεονάσματα της Γερμανίας.
Το να κοιτάς τα μπουζούκια και τις καφετέριες για να κρίνεις την οικονομία μιας χώρας...σημαίνει πως δεν κρίνεις την οικονομία μιας χώρας. Η εικόνα μετράει για την Μέρκελ που θέλει να δανείζει κι άλλο και χρειάζεται δικαιολογίες. Για τους πολίτες μετράει η πραγματικότητα, από την οποία καλό είναι να μην απέχουμε.
Το να δώσω το σπίτι μου για να σώσω τις τράπεζες δεν αποτελεί απλώς καπιταλιστική λογική της λειτουργικότητας του οικονομικού συστήματος ενός κράτους (γιατί διάολε, υπάρχουν και αξιοπρεπείς δεξιοί), αλλά τον εκφασισμό του οικονομικού συστήματος. Οι τράπεζες χρεοκοπούν Έλληνα, πούλα το σπίτι σου για να ζήσεις.
Παρακάτω σταμάτησα να διαβάζω γιατί στάθηκα στο ότι κάποιος προσπαθεί να καταλάβει την νοοτροπία του Έλληνα. Η νοοτροπία του Έλληνα έχει πολλά κακά. Αλλά οι φυλετιστές να κάνουν στην άκρη. Δεν οφείλεται στο DNA του Έλληνα, αλλά στο σύστημα που τον εξέθρεψε. Μέχρι και στην τουρκοκρατία μπορεί να οφείλεται για τις ραγιαδιστικές αντιλήψεις, πάντως όχι στο dna του Έλληνα. Για να αλλάξεις λοιπόν την νοοτροπία του Έλληνα προσπαθείς μέσω της παιδείας να αλλάξεις τον Έλληνα, και αλλάζεις και το σύστημα που τον μεγαλώνει. Όχι, δεν είμαι αναγκασμένος να αποπληρώνω τα δάνεια που δεν έφτασαν στα χέρια μου. Ούτε να μένω στο δρόμο, γιατί όσο κι αν το μαζέψουμε το να πουλήσω την μεγάλη μου περιουσία της πρώτης κατοικίας σημαίνει να μείνω στον δρόμο....αλλά βέβαια μπορώ να πάω και σε ενοίκιο για χάρη της εξασφάλισης των κερδών των επενδυτών. Τέλος πάντων, θα γίνω πολύ χαοτικός αν συνεχίσω. Όσοι θεωρούν πως για την κατάσταση στην Ελλάδα φταίει ο Έλληνας πολίτης, και πως αυτός πρέπει να πληρώσει την κρίση, ας ψηφίσει και ας στηρίξει μνημόνια. Όταν σε 10 χρόνια θα έχει φτωχοποιηθεί και αυτός όπως ο υπόλοιπος λαός, και οι τράπεζες θα συνεχίζουν να είναι άθικτες, τότε ας το ξανασκεφτεί. Αν εξακολουθεί να το πιστεύει, ας ξαναπάρει στον λαιμό του όσους δεν φταίνε.