Severus John Snape έγραψε:Εγώ θα μιλήσω σαν άνθρωπος που α) μεγάλωσε στην Γερμανία και β) ασχολείται με τους νόμους και τους κανόνες. Θα σας θέσω λοιπό κάποιες ερωτήσεις τις οποίες έχω ακούγοντας κάποιες συζητήσεις όλο το καλοκαίρι.
Ερώτηση 1η: Όταν πριν το δημοψήφισμα η Ερώτηση ξαφνικά έγινε Ευρώ ή Δραχμή γιατί όλοι ξεσηκωθηκαν και ζητούσαν να μείνουν στο Ευρώ αλλά όχι με μνημόνιο/δανεικά σύμβαση what ever. Αυτό τι σήμαινε; Φέρτε τα λεφτά των άλλων εμείς να γλεντάμε και όλα καλά;
Ερώτηση 2η: Όταν δεν έκλεινε αυτή η συμφωνία, γιατί όλοι οι παράγωντες του ιδιωτικού τομέα φώναζαν να κλείσει επιτέλους, αλλά μόλις έκλεισε φώναζαν γιατί αφορούσε ΚΑΙ αυτούς;
Ερώτηση 3η: Σε όλη την Ευρώπη πληρώνουμε φόρους, για τα πάντα! Στην Ελλάδα γιατί δεν θέλουμε να πληρώσουμε για τίποτα; Δεν λέω αν είναι δίκαιο ή όχι το φορολογικό στην εκάστοτε χώρα, λέω γιατί διαφωνούμε στο γεγονός ότι το κράτος το συντηρούν οι πολίτες.
Ερώτηση 4η: ΈΝΦΙΑ γιατί όχι;
Ερώτηση 5η: Αν ο παραγωγός λαμβάνει για κάθε λίτρο γάλα 56! λεπτά , πως θα πέσει η τιμή του γάλακτος; Ειδικά όταν στην Ευρώπη ο παραγωγός γάλακτος λαμβάνει κατά μέσο όρο 6!!! λεπτά το λίτρο;
Ερώτηση 6η: Γιατί να μην ανοίξουν τα καταστήματα και Κυριακές, ρυθμίζοντας το εργασιακό.
Ερώτηση 7η: Τι είναι πιο δίκαιο; Το να φορολογούνται όλοι με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή α) ανύπαντροι 30% του εισοδήματος (ολοκλήρου του εισοδήματος {μισθούς συντάξεις ενοίκια κτλ.}) β) παντρεμένοι ο ένας 30% ο άλλος 15%
Αν και συμφωνώ μαζί σου σε πολλά από τα σημεία σου, θα απαντήσω σε μερικά.
1. Εκεί συμφωνώ απόλυτα. Ο Τσίπρας από την αρχή ήθελε να διαγράψει το χρέος, αλλά να παίρνει λεφτά από την ΕΕ. Αυτό κάνω εγώ με τον πατέρα μου που μου δίνει χαρτζιλίκι χωρίς αντάλλαγμα, δεν το κάνουν οι σοβαρές οικονομίες. Είναι ανώριμο, δεν γίνεται να λες "δεν πληρώνω δεν πληρώνω αλλά φέρνε μου λεφτά" Εκτός κι αν θεωρείς την κάθε Γερμανία μαλάκα.
2.Αυτό είναι άλλο θέμα.
Καλά είναι τα πάντα όσο δεν σε αφορούν. Μετά αλλάζεις σκοπιά.
3.Ο έλληνας έχει αναπτύξει μια παρασιτική νοοτροπία. Και όσοι αντιδράσουν πάνω σε αυτό, να πω εξαρχής πως αυτό αναφέρεται σε σχολικό βιβλίο στην πολιτική οικονομία στα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Σαν παρασιτική νοοτροπία λοιπόν, είναι πολύ ωραίο να τρώει, αλλά μέχρι εκεί. Στο θέμα της πληρωμής σκαλώνει λίγο.
4. Σαν θεωρία ο ΕΝΦΙΑ είναι σωστός, αλλά το θέμα είναι πόσοι σήμερα μπορούν να τον εξοφλήσουν;
5. Φίλε μου, φέτος τα αγγούρια έπεσαν στα 15 λεπτά το κιλό. Οκτώ ώρες γ@αμήσι στην κάψα του θερμοκηπίου για 15 λεπτά το κιλό, μην μου λες για τις τιμές. Τα οπωροκηπευτικά τουλάχιστον που ξέρω γιατί οι γονείς μου είναι αγρότες, φέτος πουλήθηκαν πάμφθηνα και στα ράφια ήταν πάλι ακριβά. Τι σημαίνει αυτό; Ο μεσάζωντας βγάζει το μερτικό του.
Αλλά και πάλι, θα παρατηρείς σαν γερμανός στην ελλάδα που πηγαίνεις συχνά στα lidl, πως πολλά εισαγώμενα προιόντα είναι πολύ πιο φτηνά από τα αντίστοιχα ελληνικά, κι αυτό γιατί δυστυχώς τα έξοδα μεταφοράς και τα σχετικά είναι πιο λίγα από αυτά που απαιτούνται για να παρασκευαστεί αυτό στην χώρα μας. Και φυσικά δεν μπορεί να πέσει το γάλα κάτω από 56 λεπτά στην ελλάδα, γιατί αλλιώς ο αγρότης δεν βγαίνει. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Όσο ο ένας επηρεάζει τον άλλον, δεν μπορεί να πέσει κάτι.
6. Κι εκεί συμφωνώ. Είναι παράλογο να παραπονιέσαι πως δεν έχεις πελατεία και τζίρο και να αρνείσαι ταυτόχρονα να ανοίξεις τις Κυριακές, μπας και βγάλεις πράμα παραπάνω. Κι ένας πελάτης να έρθει, σκέψου ότι αν δεν είχες ανοίξει δεν θα είχες εισπράξει αυτά τα χρήματα. Μην είμαστε παράλογοι. Και εντάξει, ίσως σε μεσαίες επιχειρήσεις με υπαλλήλους να ανεβαίνει το κόστος, αλλά ειδικά στις μικρές, οι περισσότερες στην ιεράπετρα, είναι τρελό να παραπονιέσαι που κανείς δεν πατά στο μαγαζί σου και να αρνείσαι να το ανοίξεις μία κυριακή που ίσως εξυπηρετεί κάποιον που δουλεύει τις άλλες μέρες. Ένας; ένας, δύο; αυτοί οι δύο, στις εποχές μας εκτιμάμε τα πάντα.
7. Κανείς δεν φορολογείται το ίδιο. Ξεχνάς πως υπάρχουν κλίμακες και οι φόροι ορίζονται ανάλογα με εισοδήματα και ένα σωρό άλλα. Και ο ΕΝΦΙΑ που αναφέρεις, δεν είναι ένα πόσο για άλλους και όποιον πάρει ο χάρος. Προκύπτει από τα τετραγωνικά, και ένα σωρό άλλα που δεν υποχρέωση και να ξέρω. Υπάρχει μία διαβάθμιση και αναλογία, άσχετα αν εξαρχής είναι υψηλών απαιτήσεων. Οι φόροι όμως δεν είναι οι ίδιοι.