από Arcturus Regulus Black Παρ Απρ 19, 2013 2:20 pm
Ωραίο τόπικ!
Καταρχάς η θρησκευτική νηστεία που συνίσταται από την Εκκλησία για όλο το χρόνο ξεπερνά τις 180 μέρες(Σαρακοστή , Χριστούγεννα, Δεκαπενταύγουστο ,μονοήμερες). Όσον αφορά την υγεία έχει και θετικά και αρνητικά. Στα θετικά είναι ότι κατά τη διάρκειά της έχουμε μείωση κατανάλωσης κορεσμένων λιπών και οξειδωτικού στρες με παράλληλη μείωση του βάρους. Στα αρνητικά είναι ότι σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι νηστεύουν γύρω στις 10 μέρες το χρόνο με αποτέλεσμα μετά να το παρακάνουν με το φαγητό. Η μακροχρόνια νηστεία επίσης επιτάσσει μείωση κατανάλωσης γαλακτοκομικών που είναι τεράστιο πρόβλημα λόγω έλλειψης ασβεστίου και ειδικά για ομάδες πληθυσμών.Επίσης η περιορισμένη πρόσβαση στις πρωτεΐνες του κρέατος πρέπει να αναπληρωθεί από αλλού.
Προσωπικά τώρα, νηστεύω ένα πενταήμερο κάθε φορά που μεταλαβαίνω (συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βδομάδας) και κάποιες μεμονωμένες μέρες χωρίς ωστόσο να δίνω μεγάλη σημασία στη χριστιανική βαρύτητα του "εθίμου". Όσο περνάει ο καιρός αρχίζει να ξεφτίζει αυτή η παράδοση και ως επί τω πλείστον νηστεύουν μεγάλης ηλικίας άτομα.
Δεν μπορώ να βρω μια άμεση σύνδεση μεταξύ νηστείας και εκκλησίας ωστόσο. Αυτό που προβάλλει η ορθοδοξία είναι ότι μέσω της νηστείας έχουμε χαλιναγώγηση των παθών, πνευματική ενδυνάμωση του ανθρώπου και καταπολέμηση των δαιμονικών προσβολών ωστόσο πιο πολύ σωματική-ενεργειακή κατάπτωση παρατηρείται που δεν ξέρω με ποια έννοια συνάδει με την πνευματική ενδυνάμωση.Όπως και δεν ξέρω γενικότερα με ποια έννοια κάποια συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνευματική ενδυνάμωση.
Και επίσης πως είναι δυνατόν αυτό:
« Και ενετείλατο Κύριος ο Θεός τώ Αδάμ λέγων, από παντός ξύλου του έν τώ Παραδείσω βρώσει φαγείν από δε του ξύλου του γιγνώσκειν καλόν και πονηρόν, ού φάγεσθε απ΄ αυτού(
νηστεία????). Ή δ΄ αν ημέρα φάγητε απ΄ αυτού, θανάτω αποθανείσθε»
να το ερμηνεύεις ως απαίτηση για νηστεία;
Τέλος επειδή αναφερόμαστε στον όρο νηστεία, αυτή πρέπει να είναι και σαρκική και θα πρέπει να αποφεύγουμε γάμους τα Σάββατα και παραμονές γιορτών για να μην αμαρτήσουμε σαρκικά. Νομίζω ότι έτσι όμως ξεφεύγουμε κατά πολύ από το επίπεδο της θρησκευτικής ευλάβειας στο επίπεδο της βλακείας.