Οι τρεις αυτές κατάρες είναι από τα πιο ισχυρά και οδυνηρά ξόρκια που έχουμε γνωρίσει. Και οι τρεις προκαλούν βλάβες στον εχθρό, όπως είδαμε στους Λονγκμπότομ με τη βασανιστική κατάρα και οπωσδήποτε η φονική κατάρα που προκάλεσε τόσους θανάτους. Όσο για το πρώτο ερώτημα, θα συμφωνήσω με τον Θάνο, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση και αρκετά πιο επικίνδυνη σε σχέση με άλλα ξόρκια, που μπορούν να αποβούν το ίδιο μοιραία ανάλογα με την περίπτωση.
Για να επιτύχει κάποιος στην εκτέλεσή τους, πρέπει να έχει την ξεκάθαρη πρόθεση να τις εκτελέσει. Είδαμε ότι ο Χάρι, ενώ ήθελε να κάνει τη βασανιστική κατάρα εναντίον της Μπέλατριξ, δεν είχε τις ικανότητες αφού ήταν ακόμα μικρός για κάτι τέτοιο.
"Never used an Unforgivable Curse before, have you, boy? You need to mean them Potter! You need to really want to cause pain -- to enjoy it -- righteous anger won't hurt me for long -- I'll show you how it is done, shall I?
Δεν νομίζω ότι μπορούν να συγχωρεθούν, μπορούν όμως να δικαιολογηθούν υπό ορισμένες συνθήκες. Στην παραπάνω περίπτωση, ο Χάρι δικαιολογείται απολύτως όταν η Μπέλα σκότωσε το νονό του, είχε οργή και πόνο μέσα του, κατέφυγε, επομένως, στην εύκολη λύση, δεν μπόρεσε να ελέγξει τον εαυτό του και τότε ήταν λογικό πέρα ως πέρα.
Η κίνηση του Κράουτς, λοιπόν, είναι δικαιολογημένη. Δεν μπορούσε να αφήσει τους Χρυσούχους με εμφανές μειονέκτημα έναντι μιας στρατιάς Θανατοφάγων και άλλων τόσων ακολούθων του Βόλντεμορτ. Οπωσδήποτε, αυτό δε κατατάσσει τους Χρυσούχους στο ίδιο επίπεδο με τους Θανατοφάγους, όμως, ήταν ανάγκη να αμυνθούν και να προστατευτούν.
Η διαφορά τώρα μεταξύ των υπερασπιστών του Χόγκουαρτς και των Θανατοφάγων στη Μάχη του Χόγκουαρτς έγκειται στο γεγονός ότι οι θανατοφάγοι απολάμβαναν τη χρήση τους, τρέφονταν από τον πόνο, ικανοποιούνταν όταν έβλαπταν τα θύματά τους. Οι υπερασπιστές αναγκάζονταν να χρησιμοποιούν τις ασυγχώρητες κατάρες, βρίσκονταν σε πόλεμο και έπρεπε να υπερασπίσουν το σχολείο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Λογικό είναι να τις χρησιμοποιήσεις όταν ο αντίπαλός σου το μόνο που θέλει είναι να σε αβαντίσει.
Για τους παραπάνω λόγους, δικαιολογώ και τις πράξεις που αναφέρονται στο πρώτο ποστ. Στην ιδανική περίπτωση, δε θα γίνονταν.
Mrs Lovett έγραψε:Παρόλα αυτά,θεωρώ τη σκηνή πολύ ενδιαφέρουσα,από την άποψη ότι δείχνει σε τι μπορεί να μετατραπεί ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια του πολέμου,ακόμα κι αν πολεμάει για τη σωστή πλευρά.Πιστεύω πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ρόουλινγκ βάζει μόνο τον Χάρι από το τρίο να εφαρμόσει με επιτυχία τις ασυγχώρητες κατάρες.Είναι αυτός που έχει ζήσει πιο σκοτεινές καταστάσεις από τους άλλους δύο κι αυτό έχει επιπτώσεις στον χαρακτήρα του.Δε μπορούσε να βγει αλώβητος από αυτόν τον πόλεμο.
Αλλά στο τέλος μου άρεσε που ο Χάρι δείχνει ωριμότητα μετά την μεταθανάτια εμπειρία του και δε χρησιμοποιεί ασυγχώρητες ή οτιδήποτε άλλο εξίσου άσχημο,εναντίον του Βόλντεμορτ,τη στιγμή που δε χρειαζόταν.
Ακριβώς. Τόσα πέρασε, λογικό είναι να επιδράσει μέσα του όλο το μίσος και η κακία που έβλεπε μπροστά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν ένας έφηβος μόνο, και ένας ανθρώπινος χαρακτήρας δε θα μπορούσε να ελέγξει τα νεύρα του, όσο ηθικός κι αν ήταν.