Συνοπτικά οι αλλαγές:
-Καθιερώνονται τριετείς σπουδές, κρίνεται απαραίτητη η γνώση μίας τουλάχιστον ξένης γλώσσας προκειμένου να παραχωρηθεί το πτυχίο, και ο θεσμός του ασύλου ουσιαστικά καταργείται, αν και επίσημα ουσιαστικά αναδιοργανώνεται.
Στα πανεπιστήμια θα φοιτούν δύο είδη φοιτητών, οι ενεργοί και οι φοιτητές μερικής φοίτησης. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται οι φοιτητές που δικαιολογημένα εργάζονται περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα, και σε αυτούς παραχωρείται χρόνος σπουδών διπλάσιος από τον ενδεικτικό.
Η εγγραφή του φοιτητή στη σχολή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε εξάμηνο. Με αυτόν τον τρόπο το εξάμηνο εξελίσσεται σε βασική χρονική μονάδα του πανεπιστημιακού κύκλου. Ο φοιτητής που δεν εγγράφεται στη σχολή του για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, θα διαγράφονται από τη σχολή.
Στη συνέχεια τα τμήματα καταργούνται. Βασική μονάδα ειναι πλέον η Σχολή, η οποία θα παραδίδει και το αντίστοιχο πτυχίο. Οι τρεις κύκλοι σπουδών που υπήρχαν και σήμερα (προπτυχιακός, μεταπτυχιακός, διδακτορικός) μεταβάλλονται ως προς τη διάρκεια (ο προπτυχιακός ορίζεται ως τριετής, αλλά επαφίεται στο εκάστοτε ίδρυμα να αποφασίσει αν θα μειώσει τον χρόνο σπουδών).
Το άσυλο. Σε ολόκληρο το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, η φράση ακαδημαϊκό άσυλο δε βρίσκεται πουθενά. Εναλλακτικά, παρουσιάζεται η έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η οποία όμως, εν αντιθέσει με το άσυλο, δεν ορίζεται γεωγραφικά και άρα τα παραθυράκια που αφήνονται ανοιχτά προκειμένου να παραβιαστεί είναι υπερβολικά πολλά. Υπεύθυνος για την διατήρησή της είναι ο πρύτανης του κάθε Ιδρύματος.
Αλλαγές εμφανίζονται και στην διοίκηση του τμήματος, καθώς και στην αξιολόγηση των καθηγητών. Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, καταργείται και η δωρεάν διάθεση συγγραμμάτων, τα οποία πλέον θα διατίθεται ηλεκτρονικά.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά στην χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Με το νέο πλάνο, η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν είναι πλέον μόνο νόμιμη, αλλά και θεμιτή, αφού κάθε πανεπιστήμιο θα προσπαθεί να κερδίσει "χορηγούς". Εντελώς τυπικά, ιδρύεται και οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, με τα χαρακτηριστικά νομικού προσώπου, ο οποίος θα διαχειρίζεται την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από μέρους του κράτους. Κάθε ίδρυμα θα εξασφαλίζει έσοδα σύμφωνα πάντοτε με τους φοιτητές που παράγει. Ο αριθμός των φοιτητών και το μέγεθος της σχολής θα καθορίζει την κρατική χρηματοδότηση.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, ο οχετός αυτός δεν έγινε δεκτός από τους πανεπιστημιακούς κύκλους. Η ΣτΠ ζήτησε από το υπουργείο τρίμηνη αναβολή, η οποία όμως απορρίφθηκε, και έτσι αν δεν κάνω λάθος το νομοσχέδιο κατατίθεται προς ψήφιση εντός του Ιουλίου.
Ολόκληρο τον νόμο μπορείτε να τον βρείτε εδώ.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την Tom Marvolo Riddle στις Τετ Ιουλ 06, 2011 6:11 pm, 2 φορές συνολικά