Χρειάστηκε ένα τσουνάμι για να ανοίξει μια ακόμη φορά σε παγκόσμια κλίμακα το θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Δυστυχώς τα ατυχήματα του παρελθόντος (πολλά από αυτά στην Ιαπωνία) δεν υπήρξαν δίδαγμα για το βαθμό επικινδυνότητας των πυρηνικών εργοστασίων ανά την υφήλιο ,κίνδυνοι που απειλούν άμεσα την επιβίωση του ανθρώπου και μεγάλου μέρους της ζωής στον πλανήτη.
Απαιτούμε χρονοδιάγραμμα για την απεμπλοκή από την πυρηνική ενέργεια.
Θα μπορούσε άραγε να θεωρηθεί θετικό στοιχείο η αναθεώρηση (
των σκέψεων ορισμένων ηγετών σχετικά με την επέκταση ή έναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων στις χώρες τους; Δεν αρκούν οι διακηρύξεις θέλουμε πράξεις. Μια πραγματικά ουσιαστική λύση θα μπορούσε να είναι το άμεσο κλείσιμο όσων εργοστασίων είναι ανεγερμένα πριν το 1980, καθώς και για τα νεότερα να τεθεί σ εφαρμογή ένα χρονοδιάγραμμα κλεισίματος σ ένα εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάστηκε όμως να προηγηθεί το τραγικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνία και η έκθεση εργαζομένων, κατοίκων και φυσικά του περιβάλλοντος σε τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας για να εξαγγελθούν τα παραπάνω. Υπό αυτές τις συνθήκες επομένως δε μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους επιτυχία, αν δεν δούμε πράξεις.
Η γειτονιά μας
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η επιμονή χωρών της Μέσης Ανατολής να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δραστηριότητες αν αναλογιστεί κανείς και πολιτική και κοινωνική αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή και τις καθόλου σπάνιες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται εκεί. Ακόμα πιο άμεσα αφορά τη χώρα μας η αμετάκλητη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να ιδρύσει εργοστάσιο πυρηνικών στα παράλια της Μικράς Ασίας σε μια αρκετά σεισμογενή περιοχή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτης, διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα δεν θα γίνει πυρηνική δύναμη, αλλά θα αγωνιστεί και ενάντια στις προοπτικές επέκτασης πυρηνικών δραστηριοτήτων στη Μεσόγειο (τώρα ηρέμησα! ).
Ένα ,λοιπόν, είναι το σίγουρο και τρεις λέξεις αρκούν να το εκφράσουν. Δεν θέλουμε πυρηνικά! Η πυρηνική ενέργεια ούτε Α.Π.Ε. αποτελεί ούτε μπορεί να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Μια πιθανή διαρροή θα μπορούσε να εκθέσει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και κατοίκους των γύρω περιοχών. Όμως οι κίνδυνοι εκτός από άμεσοι είναι και έμμεσοι, αφού η ρύπανση του περιβάλλοντος (αέρα, εδάφους, υπεδάφους, νερού ) σε μία περίπτωση ατυχήματος επηρεάζει όχι μόνο την ίδια την περιοχή, αλλά η ραδιενέργεια ταξιδεύει προσβάλλοντας μεγάλες γεωγραφικές εκτάσεις.
Η «ειλικρινής» Ιαπωνική κυβέρνηση
Τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες από την ιαπωνική κυβέρνηση σχετικά με την ελεγχόμενη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες δεν μπόρεσαν να μας πείσουν. Τα ψέματά τους φανερώθηκαν λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί το κείμενο αυτό. Έρευνες στην περιοχή έδειξαν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη θάλασσα και τον αέρα στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα είναι περί των 1250 φορών μεγαλύτερα από τα επιτρεπτά. Σύμφωνα μάλιστα με το ελληνικό παρατηρητήριο πυρηνικής ενέργειας, το νέφος ραδιενέργειας έφτασε στις 28/3 και στη χώρα μας χωρίς όμως τα επίπεδα του να είναι απειλητικά. Σύντομα τα ποσοστά έπεσαν και πάλι κάτω από το επίπεδο από το οποίο μπορούν να ανιχνευθούν.
Τα ΔΕΝ της πυρηνικής ενέργειας
Δεν είναι Α.Π.Ε.(ανανεώσιμη πηγή ενέργειας)
Τα σημερινά γνωστά αποθέματα πυρηνικών καυσίμων με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης επαρκούν για περίπου 50 χρόνια. Όσο θα εξαντλούνται τα αποθέματα θα οδηγούμαστε σε πιο «βρώμικα» κοιτάσματα πυρηνικού καυσίμου που θα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν. Η πυρηνική ενέργεια δεν συμβάλει μεν στην αύξηση των αερίων μέσα από τη λειτουργία του εργοστασίου ,αλλά μέσα από την εξόρυξη και επεξεργασία της πρώτης ύλης που τροφοδοτεί το εργοστάσιο.
Δεν είναι ασφαλής
Όσο και αν εξελιχθεί η ανθρώπινη τεχνολογία η πιθανότητα ενός ατυχήματος δεν μπορεί να μηδενιστεί. Σήμερα που ζούμε την περίοδο της μεγάλης ανόδου των φονταμενταλιστικών κινημάτων και της τυφλής βίας η ύπαρξη πυρηνικών εργοστασίων σε επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη όπως η γειτονία μας είναι άλλος ένας μεγάλος κίνδυνος.
Δεν υπάρχει λύση για τα απόβλητα
Η σημερινή «λύση» της απόθεσης τους σε βαθιές θάλασσες υποθηκεύει το μέλλον των ερχόμενων γενεών. Ενδέχεται να δημιουργήσει μελλοντικά κινδύνους μη διαχειρίσιμους. Το πυρηνικό λόμπυ παίζει με τις λεπτές και εύθραυστες ισορροπίες στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, το ρίσκο της «τροφοδότησης» της βιομηχανίας των πυρηνικών όπλων, παραμένουν και στις σημερινές συνθήκες αναταραχών και ανασφάλειας επικαιροποιούνται.
Δεν είναι φτηνή
Ο μύθος αναφέρεται στο κόστος παραγωγής της πυρηνικής ενέργειας σε σχέση με τις άλλες μορφές. Για να βγει χαμηλό το κόστος της πυρηνικής ενέργειας δεν υπολογίζεται το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων ούτε και αυτό της αποσυναρμολόγησης και διαχείρισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων μετά τη λήξη της λειτουργίας τους. Η λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή είναι η εκμετάλλευση του ανεξάντλητου πλούτου των ΑΠΕ. Η αποδέσμευση από την πυρηνική ενέργεια οφείλει να είναι κεντρικός στόχος της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου ως ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής που επηρεάζει την χώρα μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πολιτικής ένωσης και ολοκλήρωσης στην οποία μετέχουμε.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας πρέπει να δείχνει το δρόμο για δομικές αλλαγές στο σημερινό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, θα πρέπει να συνδυάζει επιστημονικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας μέσα από τις ΑΠΕ είναι η μόνη βιώσιμη πολιτική πρόταση .
πηγη:http://neagrokin.wordpress.com/2011/02/08/«πυρηνική-ενέργεια-είναι-επικίνδυνη/