Η αντικατάσταση στη διατροφή του κρέατος ή του ψαριού από έντοµα είναι µία από τις λύσεις που εξετάζονται από τον ΟΗΕ για τη διατροφή 9 δισ. ανθρώπων στον ορίζοντα του 2050.
Σουβλάκια από ακρίδες, γρύλοι µε πικάντικη σος, πουρές από γιγάντια σκαθάρια, κάµπιες τηγανητές, σκορπιοί µε σοκολάτα Το µενού µπορεί να µην είναι τόσο ορεκτικό, ίσως όµως πρέπει να το συνηθίσουµε.
Η ανάπτυξη της κατανάλωσης εντόµων ως υποκατάστατων του κρέατος ή του ψαριού εξετάζεται πολύ σοβαρά από πολλούς εµπειρογνώµονες όπως αυτοί του FΑΟ, του οργανισµού του ΟΗΕ για τη διατροφή και τη γεωργία, ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια τις επόµενες δεκαετίες.
Η εντοµοφαγία παρουσιάζει, σύµφωνα µε τους διαφηµιστές της, πολλαπλά πλεονεκτήµατα. Τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σίδηρος), βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία.
«Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Αρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων».
«Εχουµε ανάγκη από εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών και τα έντοµα είναι µια τέτοια πηγή», εκτιµά ο Πολ Βαντόµ της διεύθυνσης δασών του FΑΟ. Είναι διαθέσιµα σε µεγάλες ποσότητες στη φύση, ενώ και η εκτροφή τους γίνεται εύκολα επειδή αναπαράγονται γρήγορα σε κλειστούς χώρους (ο περιορισµός τους επιτρέπει να αποφεύγονται ενδεχόµενες µολύνσεις).
Μένει να αρθεί το αίσθηµα της αηδίας που µας προκαλεί η προοπτική να φάµε µια τραγανιστή ταραντούλα, ακόµη και τηγανισµένη.
Ωστόσο, η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί «Εορταστικά πιάτα»
Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ταϊλανδοί, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Μεξικανοί περιλαµβάνονται µεταξύ των κυριότερων καταναλωτών. «Σε ορισµένες περιπτώσεις, τα έντοµα προσφέρονται ως εορταστικά πιάτα ή ως µεζέδες που οι καλοφαγάδες εκτιµούν πολύ», υπογραµµίζει ο Νικολά Σεζάρ, εθνολόγος, ειδικός στις σχέσεις µεταξύ εντόµων και ανθρώπων.
Οι ειδικοί λένε πως είναι θέµα ψυχολογίας. «Αρκεί να δοκιµάσεις για να ξαναδοκιµάσεις», υποστηρίζουν οι λάτρεις του είδους. Συχνά η γεύση τους συγκρίνεται µε αυτή των θαλασσινών ή των φουντουκιών. Στην αρχαιότητα, οι Ρωµαίοι εκτιµούσαν τις κάµπιες. Στη Βρετανία, η Εdible (www.edible.com) προσφέρει ζαχαρωτά µε σκορπιούς, φρυγανισµένα γιγάντια µυρµήγκια, ταραντούλες στον φούρνο κ.ά.
πηγη http://www.psarema.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1588:-m---m&catid=112:variusnews&Itemid=226
Σουβλάκια από ακρίδες, γρύλοι µε πικάντικη σος, πουρές από γιγάντια σκαθάρια, κάµπιες τηγανητές, σκορπιοί µε σοκολάτα Το µενού µπορεί να µην είναι τόσο ορεκτικό, ίσως όµως πρέπει να το συνηθίσουµε.
Η ανάπτυξη της κατανάλωσης εντόµων ως υποκατάστατων του κρέατος ή του ψαριού εξετάζεται πολύ σοβαρά από πολλούς εµπειρογνώµονες όπως αυτοί του FΑΟ, του οργανισµού του ΟΗΕ για τη διατροφή και τη γεωργία, ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια τις επόµενες δεκαετίες.
Η εντοµοφαγία παρουσιάζει, σύµφωνα µε τους διαφηµιστές της, πολλαπλά πλεονεκτήµατα. Τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σίδηρος), βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία.
«Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Αρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων».
«Εχουµε ανάγκη από εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών και τα έντοµα είναι µια τέτοια πηγή», εκτιµά ο Πολ Βαντόµ της διεύθυνσης δασών του FΑΟ. Είναι διαθέσιµα σε µεγάλες ποσότητες στη φύση, ενώ και η εκτροφή τους γίνεται εύκολα επειδή αναπαράγονται γρήγορα σε κλειστούς χώρους (ο περιορισµός τους επιτρέπει να αποφεύγονται ενδεχόµενες µολύνσεις).
Μένει να αρθεί το αίσθηµα της αηδίας που µας προκαλεί η προοπτική να φάµε µια τραγανιστή ταραντούλα, ακόµη και τηγανισµένη.
Ωστόσο, η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί «Εορταστικά πιάτα»
Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ταϊλανδοί, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Μεξικανοί περιλαµβάνονται µεταξύ των κυριότερων καταναλωτών. «Σε ορισµένες περιπτώσεις, τα έντοµα προσφέρονται ως εορταστικά πιάτα ή ως µεζέδες που οι καλοφαγάδες εκτιµούν πολύ», υπογραµµίζει ο Νικολά Σεζάρ, εθνολόγος, ειδικός στις σχέσεις µεταξύ εντόµων και ανθρώπων.
Οι ειδικοί λένε πως είναι θέµα ψυχολογίας. «Αρκεί να δοκιµάσεις για να ξαναδοκιµάσεις», υποστηρίζουν οι λάτρεις του είδους. Συχνά η γεύση τους συγκρίνεται µε αυτή των θαλασσινών ή των φουντουκιών. Στην αρχαιότητα, οι Ρωµαίοι εκτιµούσαν τις κάµπιες. Στη Βρετανία, η Εdible (www.edible.com) προσφέρει ζαχαρωτά µε σκορπιούς, φρυγανισµένα γιγάντια µυρµήγκια, ταραντούλες στον φούρνο κ.ά.
πηγη http://www.psarema.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1588:-m---m&catid=112:variusnews&Itemid=226