Amycus έγραψε:Στο μουσικό γυμνάσιο δεν μαθαίνεις ούτε όργανο,ούτε αρμονία.Πρέπει να είσαι έτοιμος για να δώσεις εξετάσεις ώστε να μπεις και όταν βγείς το πολύ-πολύ να ξέρεις να γρατζουνάς κανά τζουρά ή να φαλτσάρεις στο κανονάκι.Η αρμονία στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι το υποχρεωτικό της αρμονίας (Α΄-Β΄-Γ΄) την οποίο εύκολα μαθαίνεις σε ένα ωδείο και αν είσαι διαβαστερός την κάνεις δύο χρονάκια.Ποτέ δεν είχα καλή άποψη για τα μουσικά γιατί δεν κάνουν μουσική.Πασάλειμμα κάνουν.Αν θες να βγεις μουσικός δεν πας ούτε μουσικό γυμνάσιο ούτε μουσικολογία στο πανεπιστήμιο,απλά μελετάς με τις ώρες μουσική.Και θα το πω και δεν έχω κανέναν πρόβλημα να κοντραριστώ άγρια,οι θεωρητικοί της μουσικής δεν είναι μουσικοί.Δεν έχει κανένα νόημα να αναλύεις την appasionata του Beethoven αν δεν μπορείς να παίξεις την appasionata του Beethoven.
Θα διαφωνήσω μαζί σου κάθετα. Στο μουσικό γυμνάσιο μαθαίνεις, και όργανο, και αρμονία. Εμείς σε 2μιση χρόνια βγάλαμε από την αρχή όλη την θεωρία και την καταλάβαμε ΟΛΟΙ (και πρόσεξε να δεις, οι μισοί από μας πήγαιναν ήδη αρμονία) και στα μισά της 3ης γυμνασίου ξεκινήσαμε αρμονία. Φυσικά και είναι η υποχρεωτική αρμονία και όχι η ειδική. Μουσικό σχολείο, ναι, αλλά δεν θα βγουν όλοι από εκεί με δίπλωμα σε κάποιο όργανο, ούτε θα χουν τελειώσει σύνθεση ΙΙ. Προσωπικά έχω κάτσει 3 χρόνια εκεί πέρα, και δεν ξέρω αν φτάνουν στην ειδική αρμονία. Οπότε αυτό άστο.
Καλά, και ποιος σου είπε πως από το Μουσικό Σχολείο βγαίνεις μουσικός; Ούτε από μουσικολογία βγαίνεις μουσικός. Ακόμα κι αν πάρεις πτυχίο, δίπλωμα, και μετά το αφήσεις για κανά χρόνο, αυτό σε αναιρεί ως μουσικό. Η πολύωρη ενασχόληση όπως είπες είναι αυτή που σε κάνει μουσικό κάποια στιγμή. Και το μουσικό δε διαφέρει. Προσθέτονται ώρες και δημιουργούνται μουσικά σχολεία όχι για να γίνουν πασαλείμματα, σε διαβεβαιώ. Προσωπικά στο γυμνάσιο δεν ήξερα τι ήθελα και δεν ήξερα τι να αφήσω στη μέση και τι να παρατήσω και με κηνυγούσαν οι καθηγητές μου για αυτό, και του μουσικού σχολείου και του ωδείου. Και σου μιλάω για καθηγητές μουσικής. Σε αυτά τα τρία χρόνια πέρασα από 3 διαφορετικούς καθηγητές πιάνου με απόλυτη συνοχή ( ο ένας συνεχίζοντας από εκεί που έχει αφήσει ο άλλος, δίνοντας βάση στις αδυναμίες μου) 1 καθηγήτρια θεωρίας αρμονίας, 1 καθηγητή κιθάρας (τον οποίο μάλιστα βασάνισα με την απόλυτη δική μου αδιαφορία), 3 καθηγητές ταμπουρά (η ύλη εκεί ήταν προκαθορισμένη για το κάθε έτος οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα διαδοχής καθηγητών) και παρακολούθησα αρκετά μαθήματα άλλων καθηγητών και άλλων μουσικών οργάνων. Και σε διαβεβαιώ πως δεν κάναν πασαλείμματα. Και δεν φταίει ούτε ένα μουσικό σχολείο ούτε το πασάλειμμα που λες. Ναι, το ΜΓ δεν σε κάνει μουσικό. Εσύ κάνεις τον εαυτό σου μουσικό. Αν πας ΜΓ, και έχεις καθημερινή επαφή με την μουσική, με ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να σε διδάξουν για να γίνεις καλύτερος, κάνετε ιστορία μουσικής και βυζαντινή μουσική και κάθε μέρα έχεις επαφή με μουσικά όργανα και πας σπίτι σου και τραβήξεις ένα Χ, μην κάνοντας εξάσκηση, τότε είναι δικό σου λάθος.
Το μουσικό σου δίνει τα εφόδια, εσύ τα χρησιμοποιείς. Ένα παιδί που ήταν να ξεκινήσει η χρονιά μας και να πάει 1η λυκ, άφησε το μουσικό γιατί τον δέχτηκαν σε πανεπιστήμιο μουσικής στην αμερική. μη με ρωτάς τμήμα, αλλά είχε να κάνει με πρακτικά πράγματα. Το παιδί όχι μόνο είχε να πάρει το δίπλωμά του την προηγούμενη χρονιά, αλλά είχε εξτρά ύλη από το μουσικό, και τις 3-4 καθηγήτριες που σε κάθε γιορτή ή ακρόαση (και αυτά τα events γίνονται κάθε λίγο και λιγάκι, δουλεμένα με μουσική, χορωδίες και ιστορίες, όχι αστεία και ποιήματα μόνο) που η καθεμιά τους ζητούσε από κανένα 6σέλιδο κομμάτι για την πλάκα τους. Ένας συμμαθητής μου φέτος πηγαίνει στην ακαδημία της Σόφιας, ενώ μία άλλη συμμαθήτριά μου δεν θα εκπλησσόμουν αν μάθαινα πως είναι στο σπίτι της με σύφιλη και έγκυος. Το μουσικό είναι πολυπολιτισμικό. Όχι, δεν γίνονται όλοι μουσικοί, σωστότατα το είπες. Αλλά μη βγάζεις το μουσικό τον κακό της υπόθεσης. Δεν το λέω με καμμία υπερβολή, όποιον μουσικό καθηγητή (και κανονικό, και πρόσεξε; τα 15-16άρια που μας βάζανε, σε κανονικά σχολεία ήταν 12-13άρια και μας το ξεκαθάριζαν πως ο μόνος λόγος που μας τα έβαζαν ήταν λόγω φόρτου μουσικής) έχω γνωρίσει, ήταν ανοιχτός, μεταδοτικός ως καθηγητής, και πάνω από όλα είχε πάθος για αυτό που έκανε. Ήταν δάσκαλος. Στο μουσικό της θεσσαλονίκης μέχρι και από τους ορομίσθιους γνωρίζω πως έχουν μεταπτυχιακά στην μουσική. Βέβαια το πτυχίο δεν σε κάνει μουσικό. Αλλά μία βόλτα εκεί πέρα 5 χρόνια πριν, και θα έβλεπες αν το μουσικό κάνει πασαλείμματα όσον αφορά την διδασκαλία των μαθητών του.
Και εκτός αυτού, δεν κάναμε μόνο μουσική. Τα σύνολα ήταν κάτι σαν δραστηριότητα που έπρεπε να επιλέξεις. Έχει σύνολο Χατζιδάκι, παραδοσιακής μουσικής, φωτογραφίας, θεάτρου, ευρωπαϊκής χορωδίας, κιθάρας, κρουστών, ορχήστρας, εικαστικών και πολύ πράμα ακόμα.
Ας καταλήξω σε αυτό: το μουσικό γυμνάσιο είναι φορέας γνώσεων και στην ουσία, είναι μία ευκαιρία. Αν θέλεις, την εκμεταλλεύεσαι, αν δε θες, πάλι καλώς.