Και εθνικής.
Και αυτό που είπε ο nathaniel,γιατί τώρα το πρόσεξα,δηλαδή ανάλογα με την τάξη και το επάγγελμα των γονιών..
Και αυτό που είπε ο nathaniel,γιατί τώρα το πρόσεξα,δηλαδή ανάλογα με την τάξη και το επάγγελμα των γονιών..
Κι εγώ το διάβασα πριν αρετό καιρό.Καταπληκτικό βιβλίο!Merlin The Great έγραψε:ενα παιδί μετράει τα άστρα!!!! τι μου θύμισες!!! πολλά χρονια πισω!! εξαιρετικός συγγραφέας!
Από τότε που έγραψα αυτό το ποστ, πολλά έχουν αλλάξει.anthian9 έγραψε:Από τον Λουντέμη έχω διαβάσει μονάχα το "Ένα παιδί μετράει τ άστρα".
Ότι πιο ανθρώπινο έχει πέσει ποτέ στα χέρια μου μέχρι στιγμής... Με συγκίνησε άπειρες φορές, σε σημείο να γίνουν μούσκεψα οι άκρες των περισσότερων σελίδων... Βλέπεις το σχολείο με άλλο μάτι, σκέφτεσαι πράγματα που δεν θα είχες σκεφτεί σε διαφορετική περίπτωση... Αγαπημένοι χαρακτήρες ο μπαρμπα-Ανέστης, ο Μέλιος φυσικά και ο κυρ Θόδωρος. Δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς για όλους μας... Εκεί που στεναχωρήθηκα πάρα πολύ ήταν με τον μπαρμπα-Ανέστη... όταν μαθεύτηκε το δυσάρεστο.
"...μέτρησε τ άστρα και τα βρήκε σωστά."
Αχ πόσο σε νιώθω, πραγματικά! Είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας. Το ένα παιδί μετράει τ' άστρα είναι μακράν το πιο ωραίο βιβλίο που έχω διαβάσει. Μιλάει μες την καρδιά σου. Σου δείχνει μια εποχή άγνωστη για σένα. Σου δίνει προτώγνωρες αξίες εκείνης της εποχής. Ποιο παιδί σήμερα θα δούλευε έναν ολόκληρο χρόνο για να μαζέψει χρήματα για το σχολείο;; Πολύ λίγα. Δείχνει ότι τα παιδιά ότι είχαν το εκτιμάγανε. Συγκινήθηκα πάρα πολύ στο τέλος, με τον Δακρυτζίκο. Γιατί αυτός είναι φίλος. Αυτός κι ο Μπίθρος. Για να μην ξεχάσω τις τελευταίες παραγράφους, με την Μπίθρο. Γιατί, ναι, αυτό ήταν, θα είσαι ευτυχισμένος αν καταλάβεις γιατί ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους ο Μπίθρος. Στεναχωρήθηκα με την Αγράμπελη. Τελίωσε άδοξα η ιστορία τους. Μακάρι να ήταν έτσι και η αγάπη σήμερα, σαν αυτή της Αγράμπελης και του Μέλιου. Ίσως τελείωσε όχι χαρούμενα, με το γεγονός ότι αποβλήθηκε δια παντός από όλα τα γυμνάσια της χώρας, μα εμένα μου πέρασε μύριες φορές πιότερο από μία ιστορία με χαρούμενο τέλος. Να προσθέσω στους αγαπημένους μου χαρακτήρες τον Δακρυτζίκο, και τον Χαμωλιά. Τα αγάπησα τα ρεμάλια! Και την Καλιοντζή συμπάθησα. Μα μαγεύτηκα με την Αγράμπελη, και αυτή την τρομερή σύμπτωση τότε που ήταν φίλος με τον Σταμίρη. Αγαπημένο σημείο επίσης το τέλος του πρώτου μέρους, και αυτό που έχω στην υπογραφή μου, και δεν είθε να το βγάλω, έστω από το σπόιλερ. Α να χαθείτε, συγκινήθηκα, το νοστάλγησα κιόλας, κι ας το τέλειωσα χθες!anthian9 έγραψε:Από τότε που έγραψα αυτό το ποστ, πολλά έχουν αλλάξει.anthian9 έγραψε:Από τον Λουντέμη έχω διαβάσει μονάχα το "Ένα παιδί μετράει τ άστρα".
Ότι πιο ανθρώπινο έχει πέσει ποτέ στα χέρια μου μέχρι στιγμής... Με συγκίνησε άπειρες φορές, σε σημείο να γίνουν μούσκεψα οι άκρες των περισσότερων σελίδων... Βλέπεις το σχολείο με άλλο μάτι, σκέφτεσαι πράγματα που δεν θα είχες σκεφτεί σε διαφορετική περίπτωση... Αγαπημένοι χαρακτήρες ο μπαρμπα-Ανέστης, ο Μέλιος φυσικά και ο κυρ Θόδωρος. Δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς για όλους μας... Εκεί που στεναχωρήθηκα πάρα πολύ ήταν με τον μπαρμπα-Ανέστη... όταν μαθεύτηκε το δυσάρεστο.
"...μέτρησε τ άστρα και τα βρήκε σωστά."
Έχω διαβάσει το μισό περίπου συγγραφικό έργο του Λουντέμη και είναι πλέον στους τρεις αγαπημένους μου Έλληνες συγγραφείς. Να μην πως πως είναι ο αγαπημένος μου. Λένε πως ο Λουντέμης γράφει για μικρά παιδιά. Για νέους γράφει, καταλάβετέ το. Για νέους στην καρδιά. Τα βιβλία του δεν είναι σε καμιά περίπτωση παιδικά-και για να πούμε και του στραβού το δίκιο, γιατί θεωρείται κακό ένα βιβλίο να είναι παιδικό; Μειώνεται κατά οποιονδήποτε τρόπο η λογοτεχνική του αξία; Ορίστε τον όρο "παιδικό βιβλίο". Αν το θέλετε έτσι, ο Λουντέμης γράφει για το είδος των μεγάλων που έμειναν μέσα τους παιδιά. Απευθύνεται σε αυτούς, τους απλώνει το χέρι, τους ανοίγει μια αγκαλιά: σε έναν κόσμο σκληρό κι αδίστακτο, που όμως πάντα η ανθρωπιά βρίσκει τον τρόπο να κερδίζει έδαφος. Μέσα απο χαρακτήρες παράξενα οικείους. Διαβάζεις ένα βιβλίο του και πιάνεις τον εαυτό σου με ένα συναίσθημα dejavu. Μήπως το έζησα κάπου αυτό; Τον ξέρω αυτόν τον γεράκο; Θα μπορούσα σίγουρα να το έχω ζήσει αυτό. Σαν να έχω ακούσει το γέλιο αυτού του μικρού αγοριού... Μπορεί, σε κάποιο όνειρο.
Σε αγγίζει κάπου βαθιά η απλότητά στην γλώσσα, η αμιγώς παραμυθιακή αφήγηση.
Ανθρώπινος. Ανθρώπινος και προσιτός όσο δεν πάει.
Γεμάτα ελπίδα τα βιβλία του. Τόση ελπίδα, που δεν χωράει πια στο χαρτί, και κυλάει απ' τα μάτια του αναγνώστη, σελίδα την σελίδα...
Miss Smeouro έγραψε:Μπας και παρει τη θεση της Αγραμπελης; χμ... δεν ξερω , το βρισκω πολυ πιθανο.
Και κατι αλλο που μπορει να μην ισχυει, αλλα μου περασε απο το μυαλο οταν διαβασα το ενα παιδι μετραει τα αστρα: στο " αυτακι" του βιβλιου ελεγε οτι ο Λουντεμης ειχε αποβληθει απο το Γυμνασιο για πολιτικους λογους. Οποτε, το βιβλιο ισως να ειναι αυτοβιογραφικο... αν οχι εξ ολοκληρου σιγουρα εχει επηρεαστει απο αυτο και εχει βαλει καποια αυτοβιογραφικα στοιχεια. (Ακομα και το ονομα εχει καποια σχεση.... Μενελαος - Μέλιος.. μοιαζουν....
αχ.. αχ!Dragon The Grey έγραψε:
Η Αγράμπελη είναι μίααααα!