Αμετανόητος ο πιστολέρο
Επεισόδια και μολότοφ στα δικαστήρια κατά την προσαγωγή του ειδικού φρουρού
Το χρονικό της δολοφονίας του 15χρονου στα Εξάρχεια
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελεύθερος ο «Ζητάς» που πυροβόλησε στη Νέα Σμύρνη Εγγραφο-πρόκληση της Ασφάλειας Αχαΐας Εσωτερική κόντρα στην ΕΛ.ΑΣ.
Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας οι δυο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Μέσα σε ένα απολογητικό υπόμνημα δέκα και… κάτι σελίδων χώρεσαν κρίσεις, αυθαίρετα συμπεράσματα, εξωφρενικοί ισχυρισμοί, αλλά δεν χώρεσε μία και μόνο μία, αλλά τόσο κορυφαίας σημασίας λέξη: «Συγγνώμη»… Τίποτα. Το απόλυτο κενό από συναισθήματα μπροστά στην τραγωδία που συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο.
Για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου έκλαψε όλη η Ελλάδα. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε την εν ψυχρώ δολοφονία του παιδιού, που βρισκόταν ακόμη στην ανατολή της ζωής του. Ολοι εκτός από τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία… Ο «αθώος», ο «ευσυνείδητος αστυνομικός», ο «οικογενειάρχης, που πάντοτε φρόντιζε να προστατεύει τους συνανθρώπους του», στους «οποίους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και αγάπη», όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, Επαμεινώνδας Κορκονέας με τα όσα καταγράφει… καταδίκασε το ίδιο το θύμα! Κατηγορείται ότι τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Ετσι εν ψυχρώ και μέσα από το απολογητικό υπόμνημά του τον «πυροβόλησε» για άλλη μία φορά.
Γιατί; «Γιατί άλλαζε συχνά σχολεία»…
Χωρίς ίχνος μεταμέλειας, ένα 24ωρο μετά το μεγάλο ταξίδι του Αλέξη κι ενώ το χώμα που τον σκέπασε είναι ακόμη νωπό, «πετάει τη λάσπη» στο άψυχο εφηβικό κορμί του:
«Αξίζει να αναφερθεί ότι ο θανών και η παρέα του, πριν έρθουν για να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος, το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επιτίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο κλειστό κολυμβητήριο Χαλανδρίου στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν και επέφεραν τον τραυματισμό πολιτών και του προπονητή του Ολυμπιακού με τη ρίψη πολλών αντικειμένων και σιδηρολοστών. Αλλωστε, έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Παλαιό Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνεχίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης, αλλά και σε διάφορα γήπεδα, όπου προκαλούν επεισόδια, μη επιδεικνύοντας επομένως την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15χρονου εφήβου.
Σημειωτέον, δε, ότι ο θανών είχε αποβληθεί από τη Σχολή Μωραΐτη και άλλαζε πολύ συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».
Ομως χθες το βράδυ, αφενός η Σχολή Μωραΐτη με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο Αλέξης είχε αποβληθεί, αλλά διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με συμμαθητές και διδακτικό προσωπικό, απλώς στο τέλος της Γʼ Γυμνασίου μετεγγράφη σε άλλο σχολείο. Αφετέρου, με παρέμβασή της σε τηλεοπτικό δελτίο, η οικογένεια στενού φίλου του Αλέξη τόνισε ότι τα παιδιά δεν είχαν βρεθεί στον επεισοδιακό αγώνα πόλο ΠΑΟ-ΟΣΦΠ.
Εξιστορώντας o κατηγορούμενος το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του 15χρονου Αλέξη, ισχυρίζεται ότι δέχτηκαν επίθεση, με χυδαίες εκφράσεις και ρίψεις μολότοφ, ξύλων, μαρμάρων και άλλων, και φοβήθηκαν για τη ζωή τους. Γιʼ αυτό:
- «…Εβγαλα το υπηρεσιακό μου όπλο από τη θήκη με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και έριξα δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα, μπορεί και τρίτη που δεν είχα συνειδητοποιήσει, αλλά μου την υπενθύμισε ο συγκατηγορούμενός μου, σε ελάχιστη χρονική απόσταση μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό της υπηρεσίας μου».
- «Ουδείς εκ των δύο μας αντιλήφθηκε ότι υπήρχε τραυματισμός».
- «Ποτέ δεν θα προέβαινα σε καμία τέτοια ενέργεια -χρήση όπλου εναντίον ενός ανθρώπου-, πόσω μάλλον σε βάρος ενός εφήβου, δεδομένου ότι και εγώ είμαι πατέρας τριών παιδιών».
- Χθες το βράδυ στην εκπομπή «Αποδείξεις» του Αντ1 διαβάστηκε επιστολή που, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο, απέστειλε η μητέρα του άτυχου Αλέξη, στην οποία κάνει έκκληση προς όλους νʼ αφήσουν το παιδί της να «αναπαυτεί εν ειρήνη».
Προφυλάκιση μετά τις απολογίες
Εφτυσε και φώναξε «αλήτη» με όλη τη δύναμη της ψυχής της τον άνθρωπο που της στέρησε το φίλο και συμμαθητή της.
Ενα κορίτσι στην ηλικία του Αλέξη περίμενε από νωρίς τον κατηγορούμενο. Και μόλις τον είδε, όρμησε εναντίον του. Οι αστυνομικοί την απομάκρυναν, αλλά το βλέμμα της τον «δολοφόνησε» χωρίς οίκτο. Οι συμμαθητές του ήταν μαζί της.
Οι δύο ειδικοί φρουροί οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια και από εκεί στο γραφείο του 9ου τακτικού ανακριτή ενώ μετά την απολογία τους οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό.
Αρχικά απαγορεύτηκε η είσοδος στο κτίριο 9 και στους δημοσιογράφους. Τα αίματα άναψαν στον προαύλιο χώρο, ακόμη και από δικηγόρους περαστικούς, όταν ο συνήγορός τους, Αλέξης Κούγιας, είπε ότι έχει στα χέρια του τα πρώτα στοιχεία της βαλλιστικής εξέτασης που, όπως υποστηρίζει, δικαιώνουν την άποψη του φρουρού ότι πρόκειται για εξοστρακισμό.
«Το βλήμα εξοστρακίστηκε. Εχουμε πύλη εισόδου από πάνω προς τα κάτω. Το βλήμα είναι λειασμένο σε όλη τη μια πλευρά του».
Εκανε λόγο για «παρεξήγηση»! Και είπε χαρακτηριστικά: «Το αν έπρεπε να πυροβολήσει ή όχι ο αστυνομικός, αν έπρεπε να χαθεί αυτό το παιδί και ποιο αδίκημα θα αποδοθεί στον αστυνομικό, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη»…
Εξέφρασε τη λύπη του προς τους «κορυφαίους πολιτικούς ταγούς», αναφέρθηκε στην επιπολαιότητα κάποιων που θέλησαν «είτε να αποσύρουν τα φώτα της δημοσιότητας από την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου είτε να περισώσουν την πολιτική τους περιουσία».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ
Ελεύθερος Τύπος
Επίσης ο Κούγιας είπε ότι "ο θάνατος του Αλέξανδρου ήταν θέλημα Θεού" Μου ανέβηκε η πίεση όταν το άκουσα...