από @RtVaVa Δευ Οκτ 13, 2014 11:37 pm
Amycus έγραψε: @RtVaVa έγραψε:Δεν καταλαβαίνω πού το πας.
Εννοείς ότι αν πρόκειται για κάτι γρήγορο και τεχνικά απαιτητικό αλλά άρτια εκτελεσμένο, το "φλατ" παίξιμο συγχωρείται;
Άμα είσαι ο εκτελεστής, συγχωρείσαι.
Για να σου το ψιλοαναλύσω, το άκουσα πολλές φορές σαν μαθητής. Και απο τις δύο πλευρές. Ή το ερμηνεύεις ελάχιστα ή είσαι υπερβολικός στην ερμηνεία. Στο κομμάτι μπορεί να γινόταν ο κακός χαμός, να ήταν όλα στην θέση τους, να υπήρχε τεχνική ισορροπία και δομή αλλά κάτι έπρεπε να βρεθεί λάθος. Και συνήθως ήταν αυτό. Η ερμηνεία. Νομίζω ότι μπροστά σε ένα απαιτητικό τεχνικά πέρασμα, η ερμηνεία "κάμπτεται" έναντι της δεξιοτεχνίας. Δεν ισοπεδώνεις το κομμάτι αλλά κοιτάς λίγο και το εφετζίδικο της υπόθεσης.
Μιλώντας συγκεκριμένα για την φράση που είχα παραθέσει, την είπε αυτολεξεί τζαζίστας, επομένως οι όροι της μουσικής εν προκειμένω ήταν διαφορετικοί από αυτούς που βιώσαμε(-νουμε) εγώ και συ.
Σε αυτό που λες τώρα, εγώ έχω βαρεθεί να ακούω τέτοιες ημιμαθείς γενικούρες. Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον "δεν ερμηνεύεις", έτσι γενικά και αόριστα. Μα η ερμηνεία εμπεριέχεται στην τεχνική και η τεχνική στην ερμηνεία.
Το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι ένα συνοθύλευμα και των δύο. Οι παρατηρήσεις που μου κάνουν εμένα όσον αφορά "λεπτομέρειες" του παιξίματος (φραζάρισμα, άρθρωση, τονισμός κάποιων νοτών έναντι κάποιων άλλων ώστε να βγαίνει συγκεκριμένο νόημα κ.ο.κ.) έχουν και τεχνική υπόσταση, αν όχι πλήρως. Αν κάποιος δεν έχει τεχνική βάση (οποιασδήποτε μορφής, είτε είναι κλασικός είτε λαϊκός), κοινώς αν δεν χειρίζεται με δυνάμει απόλυτο έλεγχο το όργανό του, όσο τουλάχιστον απαιτείται από τον βαθμό δυσκολίας, δεν μπορεί να ερμηνεύσει την μουσική που καλείται να ερμηνεύσει.
Το γρήγορο κομμάτι ή πέρασμα που λες, θα ακουστεί καλά και όχι βεβιασμένο ή βαρετό μόνο αν το έχεις λιώσει στην μελέτη (φυσικά) αλλά και αν το έχεις εντάξει σε ένα γενικότερο πλαίσιο: τι νόημα παίζουν οι γρήγορες νότες εδώ; Υπάρχει κάποια ροή, κάποια πορεία, κάτι άλλο; Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ακόμη και τα καθαρά δεξιοτεχνικά κομμάτια χωρούν "ερμηνεία", απλώς ίσως να είναι πιο προφανής ή απλή.
Και ερμηνεία δεν σημαίνει παίζω rubato και δεν έχω ρυθμό.
Αυτό προσωπικό παράπονο προς κάποιους πιανάκηδες που μου έβγαζαν τέτοια κόμπλεξ κατά καιρούς επειδή δεν γούσταραν που τους ανάγκαζαν να βάλουν μετρονόμους και θεωρούσαν τον Μπαχ κενό και καταναγκαστικό.