1) κατηγορούν το θύμα,
2) πιστεύουν το σώμα του κάθε ανθρώπου δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα απλό αντικείμενο.
Παρόλα αυτά υπάρχουν διαφωνίες, σχετικά με το σημαίνει κάτι τέτοιο, και πόση σημασία δίνει η κάθε κοινωνία σε τέτοια σοβαρά ζητήματα. Δηλαδή είναι μια ιδεολογία κάποιων λαών, οι οποίοι πιστεύουν πως έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν βία σε μια γυναίκα αν εκείνη ντύνεται προκλητικά ή η συμπεριφορά της είναι εκκεντρική.
Η σεξουαλική βία είναι όχι μόνο συχνή και αποδεκτή, αλλά υποστηρίζεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Σε μια κοινωνία με κουλτούρα βιασμού τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η επικρατούσα άποψη δικαιολογούν, απενοχοποιούν ή και υποστηρίζουν την ύπαρξη του βιασμού και κάθε είδους σεξουαλικής βίας. Μέσα στην κουλτούρα του βιασμού η αντρική έκφραση βίας θεωρείται κάτι φυσιολογικό, σωστό, βιολογικά λογικό, ακόμη και επιθυμητό. Ταυτόχρονα η γυναικεία υποταγή αντιμετωπίζεται ως χάρισμα και απαιτούμενο χαρακτηριστικό της θηλυκότητας. Οι άντρες γενικότερα είναι πιο ισχυρό φύλο αν και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες για να γίνουν ίσα τα 2 φύλα. Τυπικά αυτές οι προσπάθειες πέτυχαν, ουσιαστικά όμως τίποτα δεν έχει αλλάξει. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι άντρες έχουν σαν ασπίδα την εξουσία τους και έτσι απενοχοποιούνται, για το αδίκημα που διαπράττουν. Μέσα σʼ αυτό το πλαίσιο, τα θύματα σεξουαλικής βίας μειώνονται, κατηγορούνται και αμφισβητούνται διαρκώς (ειδικά οι άντρες-θύματα).
Πολλές γυναίκες καλύπτουν τον βιασμό τους, διότι προφανώς φοβούνται και στιγματίζονται. Οπότε μην καλύπτεις τη σεξουαλική βία, μη τη θεωρείς αστεία, και μην αναπαράγεις μύθους σχετικά με το βιασμό που έχουν καταρριφθεί καιρό τώρα. Γενικότερα, η κουλτούρα του βιασμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και τα θύματα όσο πάει και αυξάνονται. Έχουμε φτάσει στο σημείο να φοβόμαστε να γυρνάμε στο σπίτι μόνοι μας βράδυ, με την αγωνία πως κάτι μπορεί να μας συμβεί. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές στις μεγαλουπόλεις, αλλά όχι μόνο.
Το σώμα του κάθε ανθρώπου ανήκει στον ίδιο ό,τι και αν κάνει. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το σώμα σου, με την πρόφαση ότι έφταιγαν το ρούχα σου, η συμπεριφορά σου ή ακόμα και το φύλο σου. Όταν κάποιος λέει όχι τότε οι υπόλοιποι οφείλουν να σεβαστούν την απόφασή του. Ειδικά στην εποχή που ζούμε, μια εποχή όπου οι επιστήμες προοδεύουν, και συνεχώς γίνονται νέες ανακαλύψεις, θα περίμενε κανείς πως οι άνθρωποι θα είχαν ξεπεράσει τα στερεότυπα παλιών εποχών και θα είχαν μάθει πώς να συμπεριφέρονται, αλλά και να σέβονται ο ένας τον άλλο. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θα ήταν ψευδαίσθηση αν πιστεύαμε πως υπάρχει ισότητα, εκτίμηση και σεβασμός μεταξύ των ανθρώπων.
Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν οι άντρες αρχίζουν να παρουσιάζουν μια πολύ επιθετική συμπεριφορά. Συχνά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τους εαυτούς τους. Δεν έχει να κάνει μόνο με το ντύσιμο. Μάλιστα, έχουμε φτάσει στο σημείο πολλές γυναίκες να φοβούνται να πουν όχι στους άντρες μιας και είναι πιθανό να υπάρξουν συνέπειες.
Κι αυτό είναι τρομερά ανησυχητικό.
Ποιά είναι η δική σας άποψη πάνω στο θέμα; Πώς αντιμετωπίζετε rape jokes πανω σε μια συζήτηση με παρέα; Θα γελάσετε, θα απαντήσετε εκφράζοντας τις απόψεις σας ή θα μείνετε ουδέτεροι; Τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει η κοινωνία σχετικά με αυτό; Έχετε μήπως παρατηρήσει ήδη αλλαγές;