από Amycus Σαβ Φεβ 22, 2014 3:36 pm
Tην έχω δει,αρκετά παλιά βέβαια.Εκεί κοντά είχα δει και την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" (πάλι με την Παππά) σε σκηνοθεσία Κακογιάννη αλλά και την "Μήδεια" με την Κάλλας σε σκηνοθεσία Παζολίνι,εντελώς διαφορετικής αισθητικής βέβαια.
Ο Τζαβέλλας έχει ήδη γυρίσει την "Κάλπικη Λίρα" και -αν δεν κάνω λάθος- το "Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα" και έχει κάνει τις επιτυχίες του.Αυτό που γνωρίζω είναι ότι διακαής του πόθος ήταν να κινηματογραφήσει την Αντιγόνη και να την παρουσιάσει στο ευρύ κοινό παρόλο που ο μύθος της είναι πασίγνωστος.Και το δεύτερο είναι ότι ο Τζαβέλλας γύριζε ταινίες per l'amore dell'arte,δεν είχε θέμα με την απόλυτη επιτυχία και με τα εισιτήρια.
Αυτό που θυμάμαι είναι ότι δεν αλλάζει σχεδόν τίποτε στον σοφόκλειο λόγο,τον σέβεται απόλυτα.Ακόμα και ο χορός,που είναι δύσκολο να σταθεί σε ένα σκηνικό αλλά τόσο νευραλγικός στην τραγωδία,κινηματογραφείται με έξυπνο τρόπο χωρίς να προκαλεί αμηχανία.Βέβαια,κανείς πρέπει να ξεπεράσει τον σκόλοπα των σκηνικών γιατί οι τραγωδίες είναι πάντα γραμμένες για την ορχήστρα και τα φυσικά σκηνικά θέλουν μαεστρία ώστε να δέσουν αλλά ο Τζαβέλλας νομίζω ότι τα καταφέρνει καλά.Η Παππά νομίζω ότι στέκεται υπεράνω κάθε κριτικής και απλά σου αρέσει ή δεν σου αρέσει και καθώς ο επικός στόμφος της Επιδαύρειας εκφοράς του κειμένου δεν υπάρχει,αυτό είναι απο μόνο του ένα συν.
Στην Ιφιγένεια είναι ένα κλίκ καλύτερη νομίζω σαν Κλυταιμνήστρα.Ίσως οφείλεται και στον Κακογιάννη βέβαια αλλά η ηθοποιός που παίζει την Ιφιγένεια,δεν βλέπεται. Η ταινία.