.::HarryWorld::.

Εδώ ο Ήλιος της Φαντασίας δεν δύει ποτέ...

Μην το μετακινείτε γιατί δεν φαίνεται η πρώτη είδηση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ενδιαφέρεστε να γίνετε δημοσιογράφοι?
Αν υπάρχουν θέματα και απουσιάζουμε, στείλτε μήνυμα στο Φατσοβιβλίο

2 απαντήσεις

Φασισμός (και Ναζισμός)

Anonymous
    Dragon The Grey
    Επισκέπτης

Φασισμός (και Ναζισμός) Empty Φασισμός (και Ναζισμός)

Δημοσίευση από Dragon The Grey Κυρ Σεπ 29, 2013 12:32 pm

Λοιπόν, δεν βρήκα αντίστοιχο τόπικ αποκλειστικά για τον φασισμό, και παρόλο που ο Λαϊκός Σύνδεσμος "Χρυσή Αυγή" έχει χαρακτηριστεί ουκ ολίγες φορές ένα φασιστικό εθνικιστικό κόμμα, πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει ξεχωριστό τόπικ για κάτι τέτοιο.

1) Επειδή εγώ προσωπικά δεν ξέρω, θέλω να μάθω την διαφορά της ιδεολογίας του Ναζισμού και του Φασισμού.
    2) Πιστεύετε πως η ιδεολογία ενός λαϊκού  εθνικιστικού κινήματος σαν την Χρυσή Αυγή προσεγγίζει εν μέρει ή απόλυτα κάποια εκ των δύο προαναφερθέντων ιδεολογιών;;
    3)Παραθέτω τρεις παραγράφους από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής, που περιγράφει για τον "άδικο" χαρακτηρισμό της σε φασιστικό κόμμα και την έννοια του φασισμού από έναν αντιφασιστή συγγραφέα και θέλω την άποψή σας κατά πόσο συμφωνείτε.

Οι Χρυσαυγίτες για τους «καθώς πρέπει πατριώτες», είναι «κακοί φασίστες». Πόσο όμως αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Το εάν, όμως, εμείς οι Χρυσαυγίτες είμαστε ή δεν είμαστε «φασίστες», συνδέεται άμεσα με την έννοια που δίνουν στον όρο «φασισμός». Σύμφωνα με την πολιτική ορολογία η οποία έχει καθιερωθεί, φασίστας είναι όποιος αυθαίρετα πράττει και δρα ασκώντας τυραννική εξουσία σε πρόσωπα και καταστάσεις. Στο σημείο αυτό πρέπει να σας παραθέσουμε το απόσπασμα ενός βιβλίου, ενός αντιφασίστα συγγραφέα, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρει:
    «Στα τέλη του εικοστού αιώνα ο όρος ΦΑΣΙΣΜΟΣ παραμένει ίσως ο πιο ασαφής από τους σημαντικούς πολιτικούς όρους… O όρος έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από τους αντιπάλους του παρά από τους υποστηρικτές του, και οι πρώτοι υπήρξαν υπεύθυνοι για τη γενίκευση του επιθέτου σε διεθνές επίπεδο ήδη από το 1923. Η λέξη φασίστας είναι μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες υποτιμητικές πολιτικές εκφράσεις, και συνήθως υποδηλώνει «τον βίαιο», «τον κτηνώδη», «τον καταπιεστικό» ή «τον δικτατορικό». Αν όμως φασισμός δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο απʼ αυτό, τότε τα κομμουνιστικά καθεστώτα, για παράδειγμα, θα έπρεπε πιθανόν να ενταχθούν στην κατηγορία των πιο φασιστικών καθεστώτων, αποστερώντας έτσι τη λέξη από κάθε χρήσιμο προσδιορισμό».  «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ», ΣΤΑΝΛΕΪ  ΠΕΪΝ, ΣΕΛ. 21  
    Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι γίνεται μία χρήση ή μάλλον κατάχρηση του όρου φασισμός και φασίστας, η οποία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης, πρέπει να τονισθεί ότι και διάφοροι αστοί ή και «πατριώτες» πολιτικοί, χρησιμοποιούν κατά αυτόν τον τρόπο τον όρο ακολουθώντας πιστά κατά τούτο την προπαγάνδα της αριστεράς, μία προπαγάνδα η οποία έχει τις ρίζες της στις αρχές ακόμη του 20ου αιώνα. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν είναι κίνημα φασιστικό ή ναζιστικό. Στο επίκεντρο του φασισμού δεν είναι το έθνος-φυλή, αλλά το κράτος! Εξετάζοντας, λοιπόν, ιδεολογικά το θέμα το κίνημά μας δεν είναι δυνατόν να έχει σχέση με τον φασισμό, ο οποίος υπήρξε μία έκφανση κυρίως του Ιταλικού κρατισμού. Εμείς, όμως, ούτε «κρατιστές» είμαστε, ούτε… Ιταλοί(!), όπως δεν είμαστε επίσης Γερμανοί και ναζιστές.

Πηγή:Χρυσή Αυγή

4)Ξαναεπισημαίνω πως το παρόν τόπικ δεν αφιερώνεται αποκλειστικά στο εθνικιστικό αυτό κίνημα, υπάρχει εξάλλου ξεχωριστό τόπικ για το κόμμα αυτό , απλά το χρησιμοποιώ ως πρόφαση για να μιλήσω για το ζητούμενο, τον φασισμό και τον ναζισμό.

Μιλήστε ελεύθερα λοιπόν πάνω στο θέμα εδώ πέρα!
    Hrw Black Snape
    Hrw Black Snape
    Εβδομοετής στην Σχολή
    Εβδομοετής στην Σχολή

Αριθμός μηνυμάτων : 694
    Ημερομηνία εγγραφής : 06/11/2011

Magical Identity
    Κοιτώνας Hogwarts: Ραβενκλόου Ραβενκλόου
    Blood Status: Muggle born
    Today's thought: Αnyone who thinks sitting in a church can make you a christian,must also think that sitting in a garage can make you a car

Φασισμός (και Ναζισμός) Empty Απ: Φασισμός (και Ναζισμός)

Δημοσίευση από Hrw Black Snape Πεμ Φεβ 06, 2014 3:20 pm

Χωρίς να είμαι σίγουρη, νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο (φασισμός- ναζισμός) απλά πρόκειται για τις ονομασίες που δόθηκαν στην Ιταλία και τη Γερμανία αντίστοιχα στα κινήματα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
    Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο όρος Ναζισμός δημιουργήθηκε από τους Άγγλους. Αυτοί που είναι σήμερα γνωστοί ως Ναζί, αυτοαποκαλούνταν Εθνικοσοσιαλιστές, που στα γερμανικά η ιδεολογία μεταφράζεται ΝΑtionalsoΖΙalismus. Οι Άγγλοι για να τους προσδιορίσουν τους έλεγαν Ναζί ως συντομογραφία της γερμανικής λέξης. Γενικά το να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως εθνικοσοσιαλιστής (όπως η Χ.Α., βάσει καταστατικού) αλλά όχι ως ναζί, είναι σα να λέω εγώ ότι είμαι μελαχρινή αλλά όχι brunette!!
    Αυτά με τα εγκυκλοπαιδικά-αντικειμενικά. Η προσωπική μου θέση τώρα, είναι ότι δε θα μπορούσαν να είναι πιο υποκριτές. (οι φασίστες γενικά, όχι μόνο η Χ.Α.) Απ' όταν πρωτοεμφανίστηκαν χρησιμοποιούσαν λαϊκίστικη και αποπροσανατολιστική φρασεολογία προκειμένου να κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο που ήταν πάντοτε ακραία εκμεταλλευτικό προς ντόπιους και ξένους. Και καλά να δείξουν ότι κάνουν δουλειά για το έθνος ενώ τελικά και παλιότερα και τώρα, κάνουν δουλειά μόνο για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι... Μια αηδία σκέτη... avada kedavra

Φασισμός (και Ναζισμός) 222
    home sweet home:
    it all ends here:
    Anonymous
    Επισκέπτης
    Επισκέπτης

Δημοσίευση από Επισκέπτης Πεμ Φεβ 06, 2014 3:38 pm

hrw black-snape έγραψε:Χωρίς να είμαι σίγουρη, νομίζω ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των δύο (φασισμός- ναζισμός) απλά πρόκειται για τις ονομασίες που δόθηκαν στην Ιταλία και τη Γερμανία αντίστοιχα στα κινήματα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
    Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι ο όρος Ναζισμός δημιουργήθηκε από τους Άγγλους. Αυτοί που είναι σήμερα γνωστοί ως Ναζί, αυτοαποκαλούνταν Εθνικοσοσιαλιστές, που στα γερμανικά η ιδεολογία μεταφράζεται ΝΑtionalsoΖΙalismus. Οι Άγγλοι για να τους προσδιορίσουν τους έλεγαν Ναζί ως συντομογραφία της γερμανικής λέξης. Γενικά το να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως εθνικοσοσιαλιστής (όπως η Χ.Α., βάσει καταστατικού) αλλά όχι ως ναζί, είναι σα να λέω εγώ ότι είμαι μελαχρινή αλλά όχι brunette!!
    Αυτά με τα εγκυκλοπαιδικά-αντικειμενικά. Η προσωπική μου θέση τώρα, είναι ότι δε θα μπορούσαν να είναι πιο υποκριτές. (οι φασίστες γενικά, όχι μόνο η Χ.Α.) Απ' όταν πρωτοεμφανίστηκαν χρησιμοποιούσαν λαϊκίστικη και αποπροσανατολιστική φρασεολογία προκειμένου να κρύβουν το πραγματικό τους πρόσωπο που ήταν πάντοτε ακραία εκμεταλλευτικό προς ντόπιους και ξένους. Και καλά να δείξουν ότι κάνουν δουλειά για το έθνος ενώ τελικά και παλιότερα και τώρα, κάνουν δουλειά μόνο για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι... Μια αηδία σκέτη... avada kedavra
    Δεν τα ήξερα όλα αυτά με την ετοιμολογία και τα σχετικά! ti?  Βασικά να πω ότι συμφωνώ μαζί σου σ' αυτά που λες αν και μάλλον τα δύο κινήματα είναι παρόμοια αλλά όχι ταυτόσημα! Αλλά συμφωνώ μαζί σου και δεν έχω να πω κάτι περαιτέρω, τα ειπομένα σου τολμώ να πω πως με καλύπτουν! hoho 
    Nathaniel
    Nathaniel
    Βάρδος
    Βάρδος

Αριθμός μηνυμάτων : 7252
    Ημερομηνία εγγραφής : 24/11/2008

Magical Identity
    Κοιτώνας Hogwarts: Σλίθεριν Σλίθεριν
    Blood Status: Pureblood
    Today's thought: The mirror will always gaze right back at you no matter the darkness of your room.

Δημοσίευση από Nathaniel Δευ Απρ 14, 2014 5:38 pm

Ο Εθνικοσοσιαλισμός, National Sosialism, Nazism (German: Nationalsozialismus εν συντομία NA.ZI.) ήταν ένα κίνημα όχι πολύ διαφορετικό από κάποιο απλό κόμμα της Γερμανίας που αργότερα εξελίχθηκε σε κόμμα-συμμορία σαν την Χρυσή Αυγή (ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτό είναι μεγάλη συζήτηση, λέγονται πολλά για το German Worker's Party). Ανέβηκε στην εξουσία της Γερμανίας με περίεργες μεθόδους σε μία εποχή που ο γερμανικός λαός είχε αγανακτήσει από τα μετέπειτα γεγονότα του Α' Π.Π. και στις αρχές βοήθησε πολύ τον απλό λαό της Γερμανίας που συμφωνούσε μαζί του.
    Θυμάμαι σε ένα βιβλίο της εφηβείας μου διάβασα ότι οι ΝΑΖΙ είχαν κάνει πολλά πράγματα για τις χαμηλόμισθες τάξεις της χώρας τους όπως την ίδρυση της Volkswagen (που σκοπό είχε κάθε οικογένεια να έχει ένα αυτοκίνητο, όχι μονάχα οι ευκατάστατες).
    Ο φασισμός, από την άλλη, δεν είναι κίνημα αλλά περισσότερο ιδεολογία. Μοιάζει πάρα πολύ με τον εθνικοσοσιαλισμό στα πιστεύω και στην ενέργειες που οι ακόλουθοί του είναι διατεθειμένοι να πράξουν για να φέρουν τις ιδέες τους εις πέρας, αλλά, δεν είναι πολιτικό κίνημα.
    Ένας φασίστας, για παράδειγμα, είναι ρατσιστής, αλλά ένας ρατσιστής δεν είναι απαραίτητο να είναι φασίστας. Και αυτό γιατί ο φασίστας προσπαθεί να καταστρέψει κάθε τι έξω από τη δική του λογική.

Ο εθνικοσοσιαλισμός λοιπόν, ήταν ένα φασιστικό κίνημα της Γερμανίας που ως σκοπό είχε την ανάδειξη του Γερμανικού λαού εις βάρος των υπολοίπων. Αν διαβάσεις αρκετά για την άνοδο του 3ου Ράιχ θα δεις ότι δεν διαφέρει από την Χ.Α. Τόσο στην γελοιότητα των συμβόλων τους όσο και στα πιστεύω και στην προπαγάνδα τους. Επίσης οι ΝαΖι, επηρέασαν και επηρεάστηκαν τον και από τον φασισμό. Ο φασισμό δανείστηκε κάποιες ιδέες των ΝαΖί ενώ οι ΝαΖι διαφοροποίησαν την ταξική πάλη για την οποία είχαν ξεκινήσει τον αγώνα τους σε εθνική και φυλετική πάλη (μην ξεχνάμε ότι οι ΝΑΖΙ ξεκίνησαν ως German Worker's Party που στην ουσία ήταν το κόμμα των εργατών.)

Η βασική διαφορά στις ιδεολογίες λοιπόν, μπορεί να διακριθεί μονάχα στο ξεκίνημα των δύο ιδεολογιών, γιατί στη μετέπειτα πορεία τους έγιναν συγκεχυμένες.

Η Χ.Α. είναι μία φασιστική οργάνωση εθνικιστών. Αν διαβάσεις την ιδεολογία τους μιλά ακόμα και για ευγονική, κάθαρση των ομοφυλόφιλων, των παρα/τετραπληγικών, παιδιών με νευρολογικές διαταραχές όπως σύνδρομο Down και αυτισμός, κάθε αριστερού και γενικότερα οποιουδήποτε δεν ανήκει στους ίδιους. Ακόμα και οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένη θέση στην κουζίνα, στην κρεβατοκάμαρα και, φυσικά, στη ζωή.

Hello Brave New World.

"We don't read and write poetry because it's cute.
    We read and write poetry because we are members of the human race.

And the human race is filled with passion. And medicine, law, business, engineering, these are noble pursuits and necessary to sustain life. But poetry, beauty, romance, love, these are what we stay alive for.

To quote from Whitman, 'O me! O life!... of the questions of these recurring; of the endless trains of the faithless... of cities filled with the foolish; what good amid these, O me, O life?'
    Answer. That you are here - that life exists, and identity; that the powerful play goes on and you may contribute a verse.
    That the powerful play *goes on* and you may contribute a verse.

What will your verse be?"
    Dead Poets' Society

Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Νοε 15, 2024 2:30 am