Μιας και πλέον μπορώ να εκφέρω επιστημονική άποψη επί του θέματος, ήρθε η ώρα να ποστάρω.
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάποιες έννοιες.
Τι είναι τελικά το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Είναι καλό ή κακό;Οι περισσότεροι μαθητές, φοιτητές και γενικότερα άνθρωποι, δεν φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους τι ακριβώς σημαίνει Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και τι επιδράσεις έχει αυτό στην ζωή στον πλανήτη μας.
Φαινόμενο του Θερμοκηπίου=αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.
Είναι καλό ή κακό αυτό;Η απάντηση βρίσκεται κάπου στην μέση.
Το
φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι η όλη διαδικασία μέσω της οποίας ποσοστό της εισερχόμενης στην Γη ηλιακής ακτινοβολίας, αφού την θερμάνει, εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή μεγάλου μήκους υπέρυθρης ακτινοβολίας μέρος της οποίας εγκλωβίζεται από τα θερμοκηπικά αέρια(διοξείδιο του άνθρακα, όζον, χλωροφθωράνθρακες, μεθάνιο) και αντανακλάται πάλι προς τη Γη. Χάρη σε αυτό το φαινόμενο η επιφάνεια της Γης διατηρεί μια μέση θερμοκρασία γύρω στους 15 C, ενώ διαφορετικά θα μιλούσαμε για θερμοκρασία περίπου -18C, άρα απαγορευτική για την ζωή στον πλανήτη!
Συνήθως όμως στις μέρες μας, με τον όρο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναφερόμαστε στην έξαρση του φυσικού φαινομένου, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης ορυκτών καυσίμων από τον άνθρωπο. Γι αυτό και μιλάμε πλεον για
ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υπερκατανάλωση αυτή, οδηγεί στη ρύπανση της ατμόσφαιρας. Αυτοκίνητα, βιομηχανίες, κεντρικές θερμάνσεις, πλοία, αεροπλάνα, τρένα... όλα τους οδηγούν στην εκπομπή θερμοκηπικών αερίων μέσω την καύσεων. Έτσι, όπως είναι λογικό, αυξάνεται σημαντικά η συγκέντρωση των θερμοκηπικών αερίων της ατμόσφαιρας, άρα αυξάνεται και το ποσό της απορροφόμενης ακτινοβολίας. Κατά συνέπεια, αυξάνεται και η θερμοκρασία της Γης, αφού η επαναεκπεμπόμενη ακτινοβολίας(όπως είπαμε στην αρχή), είναι περισσότερη.
Μιλάμε για μια αύξηση 0,5-0,6 C, από το 1880 εως σήμερα.
Αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, τα αισιόδοξα σενάρια μιλάνε για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Γης τάξεως 1,5 C μέχρι το 2100. Τα απαισιόδοξα, για 4,5 C.
Είναι καταστροφική αυτή η αύξηση; Υφίσταται όντως κίνδυνος;Εδώ περνάμε σε μια χρόνια επιστημονική διαμάχη μετεωρολόγων, δασολόγων, γεωλόγων και λοιπών γεωτεχνικών κλάδων. Ωστόσο, για τους καταστροφολάγνους, θα περαθέσω τα εξής στοιχεία.
-Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η μέση θερμοκρασίας της Γης αυξήθηκε κατά 0,5 C. Ωστόσο, στον αντίποδα τίθεται θέμα αξιοπιστίας αυτών των μετρήσεων. Το μικροπεριβάλλον αλλάζει στα πέριξ των μετεωρολογικών σταθμών που έγιναν οι μετρήσεις, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την αξιοπιστία τους.
-Παρατηρείται αύξηση της στάθμης της θάλασσας (σύμφωνα με κάποια μοντέλα) με ρυθμό 10-20 εκ./100 χρόνια. Ωστόσο μιλάμε για μοντέλα δηλ εκτιμήσεις και όχι δεδομένα.
-Υπάρχει αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας. Ωστόσο αυτή είναι αμελητέα. Από τα 280ppmv-->370ppmv.
-Επίσης, στα αέρια του θερμοκηπίου συμπεριλαμβάνονται οι υδρατμοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 96% του φαινομένου, ενώ το διοξείδιο ευθύνεται μονάχα κατά 3%! Η ανθρώπινη συμμετοχή εκτιμάται σε 0,05-0,35 και ως εκ τούτου θεωρείται αμελητέα(η έστω, μικρή).
-Επίσης πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουμε αύξηση των ακραίων φαινομένων.(πλημμύρες, ξηρασίες, ερημοποιήσεις περιοχών) Ωστόσο, σύμφωνα με πληθώρα ερευνών, αυτό δεν υφίσταται.
Η χώρα μας δυστυχώς κατέχει αρνητικό ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αφού χρησιμοποιεί λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι λιγνιτικές μονάδες είναι στην πλειονότητά τους παλαιάς τεχνολογίας και για το λόγο αυτό δημιουργούν πολλά προβλήματα στο περιβάλλον και στον ανθρώπινη υγεία. Με στοιχεία του 2005, μιλάμε για χρήση του λιγνίτη σε ποσοστό 59,2%! Ακολουθεί το πετρέλαιο με ποσοστό 15,3%, μετά το φυσικό αέριο και στη συνέχεια ελάχιστο ποσοστό υδροηλεκτρικής ενέργειας, αιολικής και γεωθερμικής.