Κάποιες άλλες προτάσεις, πιο φουτουριστικές(...έτσι συνηθίζεται να λέμε το κιτς σήμερα!) περιλαμβάνουν εικόνες όπως η παρακάτω:
και χωρίς να θέλω να ακουστώ σαν καθηγητής αρχιτεκτονικής, δεν υπάρχει καμία σκέψη γι' αυτούς που θα χαζεύουν την Ακρόπολη απ' τα Δυτικά; Κάπου στη θέα τους θα παρεμβάλλεται ένας κάθετος ορθογωνικός όγκος χωρίς προφανή χρηστικότητα πέρα απ' το να αποδείξει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για highrises. (Μα το ξέρουμε αυτό εδώ και χρόνια, απλώς δεν είναι η Ομόνοια η περιοχή για να συμβεί αυτό, είναι σαν να χτίζουμε πολυκατοικία 20 ορόφων μέσα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου...)
Η νικήτρια πρόταση λοιπόν, χωρίς να ριψοκινδυνεύει με λεπτομέρειες που μπορεί να φάνταζαν ωραίες αλλά δεν θα γίνονταν εύκολα αποδεκτές από τον συντηρητικό αρχιτεκτονικά ελληνικό λαό, μιλάει περισσότερο για πεζοδρόμηση της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, φύτευση περισσότερου πρασίνου στην πλατεία Ομονοίας και κάποιες αναπλάσεις στην πλατεία συντάγματος (που δεν τις ξέρω γιατί δεν ήμουν στην παρουσίαση και στο ίντερνετ δεν υπάρχουν πουθενά).
Με τον τρόπο αυτό όλο το κέντρο της Αθήνας από την ομόνοια μέχρι το Θησείο και το Γκάζι μετατρέπεται σε έναν τεράστιο πεζόδρομο, κάτι που, σε τέτοια κλίμακα, δεν έχει ξαναγινει σε καμία ευρωπαϊκή πόλη.
Κάποιες εικόνες από την πρόταση που απέσπασε το πρώτο βραβείο
Κοραή-Πανεπιστημίου, δίπλα στην έξοδο του μετρό
Ομόνοια
Τριλογία Αθηνών.
Προσέξτε την τελευταία εικόνα. Σε αυτήν εστιάζουν οι περισσότεροι που διαφωνούν με τους OKRA.
Υπάρχουν λοιπόν οι απόψεις που θέλουν την πανεπιστημίου ως έναν αρκετά καλό δρόμο για να αποτελεί αστική βιτρίνα των Αθηνών, χωρίς να χρειάζεται να κρυφτούν τα κτίρια του και πάνω απ' όλα η Αθηναϊκή τριλογία, που αποτελεί αριστούργημα των αδερφών Χάνσεν (η Ακαδημία Αθηνών θεωρείται από πολλούς αρχιτέκτονες ως το ωραιότερο νεοκλασικό του κόσμου).
Είναι γεγονός ωστόσο πως στις παρουσιάσεις το πράσινο φαίνεται πολύ περισσότερο από όσο θα είναι στην πράξη και ότι δεν τίθεται θέμα του να κρυφτούν τα κτίρια, άλλωστε από τις δεκαετίες 60-70 έχουν κατεδαφιστεί νεοκλασικά-διαμάντια της οδού για να κτιστούν μεταμοντερνιστικές αηδίες.
Όσο για την πλατεία Ομονοίας, αν και η τελευταία της ανάπλαση ήταν πρόσφατη, δεν έλυσε το μεγάλο της πρόβλημα (πόλος έλξης για ναρκομανείς και εμπόρους) και σίγουρα απογοήτευσε τους κατοίκους των Αθηνών που περίμεναν αρκετό καιρό για να μην δουν κάτι αξιόλογο από άποψη αστικής εμφάνισης.
Η νέα ανάπλαση λοιπόν θα αλλάξει το σχήμα της πλατείας που έχει προκαλέσει και συγκοινωνιακά προβλήματα, θα την ανανεώσει με αρκετό πράσινο που θα την κάνει πιο δημοφιλή και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν θα επέμβει καθόλου στην ιστορικότητά της.
Και πάλι όσοι διαφωνούν με την πρόταση επιμένουν πως τα δέντρα θα κρύψουν κάποια απ' τα ιστορικότερα κτίρια του Τσίλερ που περιτριγυρίζουν την πλατεία, και θα προτιμούσαν κάτι... α λα Καλατράβα, όπως αυτό (είναι από άλλη πρόταση):
Παρ' όλο που η παραπάνω εικόνα θυμίζει αρκετά Ισπανία και είναι κάτι που ενδεχομένως θα άλλαζε τη φύση της πλατείας, πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν κολλάει στο τυπικό Αθηναϊκό περιβάλλον. Η ρυμοτομία των Κλεάνθη και Σάουμπερτ καθώς και το χέρι του Τσίλερ και των αδερφών Χάνσεν χάρισε στην ελληνική πρωτεύουσα μία αρχιτεκτονική αποκλειστικά Αθηναϊκή, που θαυμάζεται παγκοσμίως. Το να προσπαθήσει να ενσωματωθεί κάτι τέτοιο σε ένα αστικό περιβάλλον που ξεκάθαρα μας παραπέμπει σε άλλες εποχές, εμένα προσωπικά θα μου θυμίσει τις εποχές της χούντας και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης που γκρεμίζαμε ό,τι διαμάντια είχαμε για να χτίσουμε πολυκατοικίες κουτιά.
Πως σας φαίνεται η ανάπλαση; Με ποια απ' τις δύο πλευρές συμφωνείτε; Μήπως υπάρχει κάποια άλλη πρόταση που να σας αρέσει περισσότερο;;
Υ.Γ. Να σημειωθεί πως από την πεζοδρομημένη πανεπιστημίου θα διέρχεται τραμ, το πιο οικολογικό και φιλικό προς τον άνθρωπο ΜΜΜ.